Albume foto

 
Pagini: 1 2 3 4 5 6 7 8

Deschiderea Anului Credintei, la Blaj (31 fotografii)
30 octombrie 2012

Marți, 30 octombrie 2012, în prezența membrilor Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, a avut loc în Catedala „Sfânta Treime” din Blaj deschiderea Anului Credinței în Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș. În acest context, începând cu orele 17, Preasfințiții episcopi ai Bisericii noastre, în frunte cu Preafericitul Părinte Cardinal Lucian și având alături un numeros sobor de preoți au celebrat Sfânta Liturghie în Catedrala blăjeană.

Pelerinajul anual la Chiheru de Jos-2012 (37 fotografii)
18 august 2012

Circa o mie de credincioși au participat în acest an la pelerinajul anual la Chiheru de Jos, pelerini din București, Brașov, Târgu-Mureș, Reghin, Hodac, Teleac, Sântu, Breaza, Gurghiu, Petelea, Beica de Jos, Urisiu de Jos, Chiheru de Jos și alte localități, care au dorit să participe chiar dacă în acea dimineață, norii grei de ploaie din zori zilei au udat intens pământul însetat. Primirea celui mai tânăr episcop din lume, Preasfinția Sa Claudiu Lucian Pop, episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore, care a venit pentru prima dată pe aceste meleaguri a fost făcută de către Părintele Farcaș Zaharie și Primarul Comunei Chiheru de Jos, Hurdugaci Emanoil cu tradiționala pâine și sare, oferindu-i-se buchete de flori de către copii îmbrăcați în straie populare românești. Alături de PS Claudiu au fost prezenți pr. Crișan Cristian, reprezentantul Misiunii greco-catolice din Paris, pr. călugăr iezuit Mihai Orban din Tg-Mures, parohul locului Părintele Farcaș Zaharie si numerosi preoti din zona.

IATC Sebes, 21.04.2012 (83 fotografii)
21 aprilie 2012, Autor: Pr. Adin POP

Sâmbătă, 21.04.2012, a avut loc la Sebeș Intâlnirea arhieparhiala a tinerilor si copiilor. Organizată de Protopopiatul Sebeș reprezentat de Pr. Prot. Gatea Florin, întâlnirea s-a bucurat de prezența PS Claudiu, cel mai tânăr episcop catolic din lume, și a peste 500 de participanti din Protopopiatele Alba-Iulia, Aiud, Blaj, Brașov, Dumbrăveni, Iernut, Mediaș, Ocna Mureș, Reghin, Sibiu, Târnăveni, Tg. Mureș, Turda, și Sebeș. Program: După Liturghia arhierească și cuvântul Pr. Gatea, a urmat o scenetă despre Crucea și Înviere (realizată de grupul din Blaj) și meditația propusă de PS Claudiu. In timpul prânzului, o parte a participantilor a luat masa la restaurant, cealaltă parte a purtat discuții pe grupuri (si viceversa). La biserica protopopială s-au prezentat apoi concluziile discutiilor pe grupuri, „predarea Crucii” Protopopiatului Ocna Mures, urmate de un recital al tenorului Prof. Ioan Chiciudean și de momente artistice sustinute de tinerii participanti.

Prima Sfântă Liturghie publică a Preafericitului Părinte Cardinal Lucian în Catedrala Blajului (103 fotografii)
18 martie 2012, Sursa: www.bru.ro

Duminică, 18.03.2012, Preafericitul Părinte Cardinal Lucian a prezidat în Catedrala Sfânta Treime din Blaj prima Sfântă Lirtughie publică în noua demnitate de cardinal al Bisericii Catolice. La această solemnă ceremonie, Preafericirii Sale i-au fost alături în celebrare PS Virgil, episcop de Oradea Mare, PS Florentin, episcop de Cluj-Gherla, PS Claudiu, episcop al Curiei Arhiepiscopieo Majore și zeci de preoți. Mulțimea credincioșilor prezenți a primit la finalul ceremoniei binecuvântarea arhierească a Preafericitului Părinte Cardinal Lucian.(Sursa: www.bru.ro. Folosirea fotografiilor se poate face doar cu specificarea sursei).

20.02.2012 - Audienta Sf. Părinte - Aula Paul VI (28 fotografii)
20 februarie 2012, Sursa: www.bru.ro

Luni, 20 februarie, în Aula Paul al VI-lea din Vatican, Sfântul Părinte Papa Benedict al XVI-lea a acordat o audienţă generală noilor Cardinali şi tuturor pelerinilor provenind din întreaga lume prezenţi în Cetatea Eternă pentru acest eveniment. Eminenţa Sa Cardinalul Lucian i-a mulţumit Sfântului Părinte pentru această mare onoare acordată Bisericii Greco-Catolice şi României, oferindu-i în dar o icoană a Bunului Păstor. Sfântul Părinte, adresându-se Întâistătătorului Bisericii Române Unite şi credincioşilor prezenţi, a rostit din nou în limba română următoarele cuvinte: «Salut cu bucurie pe Preafericirea Sa Lucian Mureşan şi pe voi toţi, credincioşi din România, care aţi dorit să vă strângeţi în jurul iubitului vostru Păstor, pe care l-am creat Cardinal. Împreună cu voi salut întregul popor român şi Patria voastră, legată acum şi mai mult de Sediul Sfântului Petru! Binecuvântarea mea să vă susţină mereu.»

19.02.2012 Liturghia Sf. Părinte cu noii cardinali (42 fotografii)
19 februarie 2012, Sursa: www.bru.ro

Duminică 19 februarie 2012, Sfântul Părinte a celebrat în Bazilica Sfântul Petru Sfânta Liturghie împreună cu noii Cardinali. Tot în cursul zilei de duminică, la tradiţionala rugăciune Angelus, Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea s-a adresat sutelor de pelerini prezenţi la Roma pentru această sărbătoare, rostind în limba română: «Salut pelerinii de limba română veniţi la Roma pentru Consistoriu. Rugăciunea la Mormintele Apostolilor să vă întărească credinţa şi entuziasmul de a vesti Evanghelia». În agapa frăţească organizată cu acest prilej la Colegiul Pontifical Ucrainean Sf. Iosafat de la Roma, PF Lucian, mulţumind mulţimii de pelerini prezenţi, a anunţat numirea de către Congregaţia pentru Bisericile Orientale a noului Rector al Colegiului Pontifical Pio Romeno din Roma, în persoana părintelui Gabriel Buboi.

18.02.2012 Consistoriu şi vizite de curtoazie (74 fotografii)
18 februarie 2012, Sursa: www.bru.ro

În cadrul Consistoriului Ordinar Public de sâmbătă 18 februarie dn Bazilica Sfântul Petru din Vatican, Papa Benedict al XVI-lea a creat 22 de noi cardinali ai Bisericii Catolice, unul dintre acesti fiind Preafericirea Sa Lucian Mureşan, Arhiepiscopul Major al BRU. În timpul Consistoriului, fiecare nou cardinal a primit din mâna Sfântului Părinte bereta roşie, inelul de cardinal şi o stea ce o reprezintă pe Fecioara Maria, precum şi decretul de numire conţinând numele bisericii al cărei titular este noul Cardinal (In cazul ES Lucian e biserica Sf. Atanasie din Roma). După-amiaza, în foaierul Aulei Paul al VI-lea din Vatican, Eminenţa Sa Lucian a fost salutat de multimea de pelerini români şi nu numai.

Sfinţirea noii biserici din Şăulia (MS) (125 fotografii)
25 septembrie 2011

Duminică, 25 septembrie 2011, Duminica a 18-a după Rusalii, Parohia Şăulia din judeţul Mureş a sărbătorit sfinţirea noii biserici parohiale greco-catolice cu hramul “Buna Vestire”. Din încredinţarea Preafericirii Sale Lucian Mureşan, Arhiepiscopul Major şi Întâistătătorul Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, sfinţirea noului lăcaş de cult a fost săvârşită de Preasfinţia Sa Vasile, episcop al Eparhiei de Maramureş. Preasfinţia Sa a dorit să fie parte a acestei împliniri a comunităţii din sânul căreia s-a ridicat primul episcop al Eparhiei de Maramureş şi apoi Mitropolit al Bisericii Române Unite, episcopul martir Alexandru Rusu. Astfel, în dimineaţa Duminicii Pescuirii minunate din acest an, Preasfinţitul Vasile a fost întâmpinat în faţa noii biserici de un sobor preoţesc şi de întreaga comunitate din Şăulia-în frunte pe pr.paroh Claudiu Duda-, primit fiind cu cuvinte de bun-venit adresate de pr. protopop Toader Dulău şi de dl. Ciprian Maier Mădărăşan, primarul Şăuliei.

Întâlnirea tinerilor din Arhieparhie: Mihalţ, 10.09.2011 (49 fotografii)
15 septembrie 2011

Întâlnirea tinerilor din Arhieparhie a fost organizată anul acesta în Parohia Mihalţ(AB), în data de 10 septembrie. După primirea tinerilor, de la ora 10, pr. Ioan Fărcaş, protopopul Blajului, împreună un sobor de preoţi au celebrat Sf. Liturghie, încheiată cu meditaţia pregătită de pr. Jean Baptiste pe marginea mesajului Sf. Părinte pentru ZMT 2011. După masa de prânz oferită de gazde, a urmat un moment artistic intitulat "Întâlnire cu istoria" (cu sprijinul Muzeului de istorie din Alba Iulia, care a asigurat costume specifice diverselor epoci istorice), apoi un recital de muzică religioasă şi clasică susţinut de Ioan Chiciudean, profesor al Liceului de Muzică şi Arte Plastice din Alba Iulia, şi un program artistic de muzică şi dansuri populare, interpretate de Grupul folcloric din Mihalţ. Anul viitor întâlnirea va fi găzduită de Parohia I Sebeş.

Pelerinajul Vicariatului de București 2011 (88 fotografii)
14 septembrie 2011

Pelerinajul de anul acesta al Vicariatului a avut ca țel principal locul unde Preasfânta Inimă a lui Isus a asigurat lumea de iubirea îndurătoare a Tatălui și a cerut convertirea sufletelor. De aceea și cu această ocazie ne-am aventurat în călătoria noastră pe acel loc al libertății interioare al cărei autor este harul lui Dumnezeu. Înfruntările, marea oboseală, ieșirea din siguranța locurilor de acasă, ne-au amintit că acest lucru nu este posibil fără ajutorul Cerului. Cincizeci de pelerini, alături de subsemnatul și de părintele protopop Liviu Oțoiu, prin grija logistică și prezența senină a părintelui Dan Popescu, care cu misiunea de pelerinaje „Ad Astra” ne-a asigurat iarăși o călătorie de vis, s-au aventurat și de data aceasta pe drumul harurilor pelerinului. Detalii: http://www.bru.ro/blaj/pelerinajul-vicariatului-de-bucuresti-2011/