Denia Prohodului Domnului în Catedrala Blajului

Arhieparhia de Alba Iulia şi Făgăraş

În Sfânta și Marea Vineri, 14 aprilie 2017, a avut loc la Catedrala “Sfânta Treime” din Blaj slujba Prohodului Domnului celebrată de către Preasfinția Sa Claudiu Lucian Pop, Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore, însoţit de un sobor de preoţi și de doi diaconi.

Denia Prohodului Domnului este slujba punerii în mormânt a Domnului, sau prohodirea, care se cântă în bisericile de traditie bizantină în Vinerea Mare din Săptămâna Patimilor. Slujba se mai numeşte şi „Denia Prohodului”, denia fiind o utrenie de seara din perioada Triodului. Ea este un amestec de tristeţe şi speranţă, o relectură post-pascală, deoarece în ciuda petrecerii Domnului spre mormânt toate cântările vorbesc de Învierea cea de a treia zi. Evanghelia ce se citeşte la această Utrenie se opreşte exact la momentul pecetluirii mormântului.

La procesiunea cu Sfântul Epitaf în jurul parcului din Piața 1848 și al Catedralei, care simbolizează Înmormântarea Domnului, a participat un număr mare de credincioși. La sfârșitul celebrării cei prezenți au primit binecuvântarea Preasfinției Sale Claudiu.

Biroul Arhieparhial de Presă

ComentariiExprimaţi-vă opinia