Duminică, 20 ianuarie, în cadrul Octavei de rugăciuni pentru unitatea creştinilor, Schitul Sfânta Cruce (surori carmelitane de rit bizantin) din Stânceni (Mureş) a oferit cadrul rugăciune, de reflecţie şi de împărtăşire frăţească pentru credincioşi de diferite confesiuni, legaţi într-un fel sau altul de acest lăcaş monastic şi de dorinţa de unitate în credinţă.

Programul zilei s-a grefat pe cel liturgic al Schitului, începând cu Utrenia (Laudele de dimineaţă), continuată cu Sfânta Liturghie, concelebrată de un număr de patru preoţi. În cadrul acesteia, a fost citit cuvântul de învăţătură adresat de Preasfinţia Sa, Mihai Frăţilă, episcop auxiliar al Arhiepiscopiei de Alba Iulia şi Făgăraş, cu sediul la Bucureşti şi membru al Fraternităţii Sfântul Ilie (asociere interconfesională animată de idealul ecumenic şi de rădăcinile spiritualităţii carmelitane). Membrii prezenţi ai Fraternităţii şi alţi invitaţi au putut lua apoi masa în comun în trapeza schitului.

În a doua parte a zilei, membrii Fraternităţii au avut o întâlnire cu caracter organizatoric, tema principală fiind pelerinajul proiectat pentru luna august în Polonia (Auschwitz, Czestochowa, ş.a ), în răspuns la un pelerinaj similar organizat de membri polonezi ai aceleiaşi Fraternităţii în septembrie anul trecut, cu ocazia Adunării Ecumenice Europene de la Sibiu. Au urmat o expunere asupra originii şi semnificaţiei Octavei de rugăciune pentru unitatea creştinilor (dl. Valer Pol, din Târgu Mureş), o prezentare (făcută de d-na Alexandra Belciug, din Târgu Mureş) a ediţiei în limba română a cărţii Maicii Eliane (stareţa schitului), Ilie şi Elizeu, profeţi ai Carmelului, Editura Sapientia, Iaşi 2007, şi o conferinţă susţinuţă de pr. dr. Vasile Buda din Oradea, pe tema spiritualităţii propuse prin scrierile lui Nicolae Cabasila (autor bizantin din sec. XIV). La acest punct al zilei a sosit şi un grup de ieromonahi de la Mănăstirea Sfântul Ilie din Topliţa, conduşi de Părintele egumen Emilian Telecean.

Programul zilei s-a încheiat în biserica schitului, cu rugăciunea în comun a vecerniei. La altar s-au găsit alături de preotul schitului, pr. C. Dîrle, delegatul PSS Ioan al Harghitei, pr. P. Petru din Topliţa şi parohul comunităţii ortodoxe locale, pr. E. Piti. Alături de părinţii ieromonahi care au condus cântările vecerniei, au fost prezenţi şi numeroşi localnici, membri ai parohiei ortodoxe. La sfârşitul vecerniei, părintele P. Petru (doctorand al Universităţii din Tesalonic) a rostit un cuvânt de învăţătură pe marginea versetului paulin Rugaţi-vă neîncetat (1 Tes 5,17°) care a constituit ghidul de reflecţie comună pentru această Octavă de rugăciune pentru unitatea creştinilor.

La ieşirea de la vecernie, toţi cei prezenţi au putut gusta din platourile cu plăcinte şi cozonaci din bucătăria Mănăstirii Sfântul Ilie din Topliţa. O gustare simbolică, la fel ca şi întreagă această zi petrecută la Schitul Sfânta Cruce din Stânceni, pregustare a speratei unităţi a creştinilor.

Pr. Cornel Dîrle

img67