Replica modestă a Grotei de la Lourdes amplasată la poalele bisericii greco-catolice din Cetatea de Baltă, a născut o dorinţă vie in inimile credincioşilor acestei parohii de a vizita Lourdes-ul. Prezenţa membrilor Secours Catholique / Caritas France care dezvoltă un proiect de construcţie a şase case pentru rromi din Cetatea de Baltă, a făcut posibilă o punte de legatură între cele două locuri.

Astfel, preotul Ivan Sorin şi reprezentantul comunităţii de rromi Varga Viorel (Nistor) au fost invitaţi de către Secours Catholique pentru a vizita comunitatea celor peste 100 de rromi din Cetatea de Baltă care viețuiesc momentan în Toulon (Franța). O parte dintre aceştia sunt găzduiţi într-o casă pusă la dispoziție de Secours Catholique, iar o mare parte sunt încă sub cerul liber, aşteptând mila lui Dumnezeu şi a oamenilor. După întâlnirea de la Toulon, preotul cu o parte dintre rromi s-au alăturat credincioşilor din regiunile din Haut Var și Haut de Alpes Pirynes, plecând în pelerinaj la Lourdes.

Bogăţiile redescoperite în aceste zile de cele două comunităţi sunt valori creştine şi umane: caritate, fraternitate, încredere în aproapele și speranță întru Domnul… Cele patru zile de pelerinaj petrecute în sânul frumosului loc “Cite Saint Pierre – Lourdes”, proprietate a Secours Catholique / Caritas France, s-au concretizat în concelebrări ale Sfintei Liturghii în rit latin şi oriental, în celebrarea Sacramentului pentru bolnavi, în dezbateri pe marginea pildei “Fiului Risipitor” în care, toţi, am fost invitaţi să descoperim împreună imaginea Tatălui, relaţiile dintre fraţi, s.a., ateliere de lucru pe diferite teme printre care a fost şi cel al „descoperirii unei noi culturi”, România, românii şi rromii, pelerinaje cu autocarul și pe jos la diferite locuri sfinte din localitatea Lourdes.
Un moment impresionant a fost acela al procesiunii cu lumânări în care Pr. Ivan Sorin şi reprezentantul comunităţii de rromi din Cetatea de Baltă, au purtat statuia Sfintei Fecioare Maria.
Întâlnirea s-a încheiat cu un moment de sinceritate şi fraternitate când toţi membrii prezenţi în grup şi-au citit foile galbene pe care le-au pus la sosire pe un panou, prin care îşi exprimau scopul pentru care au venit la Lourdes, şi apoi foile portocalii în care şi-au menţionat concluziile şi sentimentele pe care le-au petrecut în aceste zile. Acest moment interesant a legat mai mult cele două comunităţii.

Iată mărturia impresionantă a doamnei Mirielle Burton, voluntar al Secours Catholique / Caritas France:

„Pelerinajul speranţei și al fraternității” organizat de Secours Catholique pentru regiunile din Haut Var et Haut de Alpes Pirynes, între 2 şi 6 aprilie 2011, nu a fost una obişnuită.
Cât de mare ne-a fost bucuria văzând echipa de români avand printre ei membrii ai comunităţii rrome sosind printre noi, însoţiţi de Pr. Ivan Sorin, paroh în Parohia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică din Cetate de Baltă, judeţul Alba.
Pentru unii dintre noi bucuria a fost aceea a revederii unor persoane pe care le-am cunoscut în februarie, în Romania şi despre care păstrăm o amintire foarte dragă iar pentru alţii bucuria a fost reprezentată de descoperirea unui popor primitor, care ne-a împărtaşit dinamismul său, gentileţea şi cultura sa, situându-se astfel foarte departe de toate clişeele care circulă cu privire la acest popor curajos şi mândru.
Prezenta lui Ionut Stan, tânăr român de origine rromă, angajat al « Secours Catholique », a facilitat enorm schimburile şi toţi participanţii au fost cuceriţi.
Acest pelerinaj catre Lourdes, făcut împreună, a fost împlinirea a ceea ce se începuse în Cetate de Balta, unde am avut surpriza descoperirii unei replici a grotei de la Lourdes. De asemenea, visul părintelui Sorin de a o întâlni pe Maria şi Bernadeta s-a concretizat în cel mai bun mod, permiţându-ne astfel să ne revedem, să ne rugăm împreună şi să consolidăm legatura care a luat naştere în Romania.
Există semne care nu înseala ! Daca Domnul a permis această separare minunata, dar şi improbabila, acest lucru nu a fost facut în zadar.
Eu, discipol benevol în cadrul « Secours Catholique », ştiu acum că există întâmplări care poartă în ele speranţe şi întâlniri bogate în promisiuni. Prietenia legata cu Ghiocel, Lili, Varga Viorel (Nistor), Remus, Mariana şi cu ceilalţi este menită să crească şi să se consolideze de-a lungul lunilor care urmează.
Proiectul de reconstruire şi de reinserţie profesională în direcţia sătenilor din Cetate de Balta, ne va aduce cu siguranţă pe aceeaşi cale a solidarităţii cu fraţii noştrii rromi, în perspectiva unui viitor mai bun pentru ei, aici în Franţa dar şi acolo în Cetatea de Baltă.

Pelerinajul speranţei şi al fraternităţii a continuat în Parohia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică din Cetatea de Baltă, în Duminica Floriilor. In după amiaza sărbătorii s-a celebrat Sacramentul Sfântului Maslu, la începutul căruia au fost prezentate printr-o videoproiecție atât cursul evenimentelor minunate petrecute la Lourdes, de la început şi până în ziua de astazi, cât şi cele mai importante momentele ale pelerinajului speranței la Lourdes.

La sfârşitul Sacramentului Sfântului Maslu, fiecare dintre cei prezenţi în biserică au primit apa de la Izvorul Lourdes, adusă de preotul paroh pentru credincioşii din Cetatea de Baltă.

Momentul final ai serii a culminat printr-o procesiune a credincioşilor prezenţi către Grota Lourdes din Cetatea de Baltă, moment în care preoţii au aprins lumânări aduse special pentru acest moment de la Lourdes şi le-au aşezat la picioarele Sfintei Fecoare Maria, împreună cu intenţiile tuturor celor prezenţi, simbol viu al comuniunii şi al speranţei, care continuă să ardă în inimile celor care cred şi se încred în acest loc de întâlnire între OM şi DUMNEZEU prin mijlocirea Sfintei Fecioare Maria.

Pelerinajul speranţei și al fraternității va continua pe parcursului întregului an 2011 prin rugăciuni şi acţiuni pastorale comune atât în Toulon cât şi în Cetatea de Baltă în spirit de fraternite cu speranţa de a descoperii între noi valori creştine şi umane comune care să consolideze mai profund «puntea» dintre aceste doua comunităţi. Următoarea întâlnire va avea loc în vara anului viitor, cand cele două comunităţi se vor reâtâlni la Lourdes în spirit de comuniune şi fraternitate.

Pr. Sorin IVAN