Interesul Bisericii pentru internet este o expresie particulară a interesului său pentru mijloacele de comunicare socială. Internetul face parte din acele minunate descoperiri tehnice (http://www.magisteriu.ro/inter-mirifica-1963/ nr.1), cum le numește Conciliul Vatican al II-lea. Este normal atunci ca așezămintele religioase să încerce să comunice folosind acest instrument extraordinar.

Din toamna anului trecut, în mediul online, este prezent și Schitul carmelitan Sfânta Cruce de la Stânceni  (Mureș), la adresa  http://schitulstanceni.blogspot.ro/

Din 14 septembrie 1994 (Sărbătoarea Sfintei Cruci), cu binecuvântarea Preafericirii Sale Mitropolitului Lucian Mureșan, schitul fondat de carmelitele de rit bizantin de la Saint Remy (http://saintelie.perso.neuf.fr/), a devenit un locaș de rugăciune pentru regiune, pentru unitatea Bisericii și pentru lume. Aici sunt primite, într-un spirit de respect, reculegere și ascultare, persoane de orice origine, de orice convingere religioasă, care pot veni pentru câteva zile sau cîteva ore, pentru a asista la  celebrările liturgice,  pentru a cere asistență spirituală, pentru a-și căuta liniștea sufletească.

Nu de puțin interes este deschiderea schitului pentru persoanele care sunt în căutarea vieții consacrate, care doresc să-l urmeze pe Mântuitorul în radicalitatea chemării evanghelice.

Pagina internet a schitului prezintă, pe lângă postările de actualitate din pagina principală, o serie de alte secțiuni în care puteți descoperi informații legate de:

  • Liturgia schitului, cu programul liturgic, dar și oficiile bizantine (Vecernia și Utrenia) ale sfinților Carmelului: Sf. Tereza de Avila, Sf. Ioan al Crucii, Sf. Tereza de Lisieux…
  • Biblioteca Schitului, ce conține un fișier cu cele peste 21.000 de titluri ale bibliotecii, o bibliotecă deschisă tuturor celor interesați.
  • Publicații, unde sunt prezentate cărțile scrise sau îngrijite de surorile schitului, dar și colecția, în format pdf, a revistei Fraternității Sfântul Ilie – “Mikhtav” (nr. 15-62).
  • Recenzii, cu articole legate de publicațiile schitului.
  • Anunțuri despre diversele acțiuni organizate la schit.

Toate acestea și celelalte care vor urma se constituie într-o invitație la cunoașterea spiritualității carmelitane și la deschiderea față de celălalt, indiferent de modul în care se roagă sau de limba pe care o vorbește.

Preot Adrian Lung

Capture