Slujba Învierii la Catedrala “Sfânta Treime” din Blaj

Arhieparhia de Alba Iulia şi Făgăraş

Sute de credincioşi greco-catolici au fost prezenţi la slujba de Înviere celebrată la Catedrala “Sfânta Treime” din Blaj de Preasfinția Sa Claudiu, episcopul Curiei Arhiepiscopale Majore, alături de un sobor de preoţi.

Credincioşii au asistat la slujba religioasă, atât din catedrală cât şi din Piaţa 1848, celebrarea fiind transmisă în direct de postul de televiziune Digi24.

Catedrala Sfânta Treime, este locul în care, din 1997, se află rămăşiţele pământeşti ale ctitorului său, episcopul Inocenţiu Micu Klein.

Centru al Bisericii Române Unite, oraşul a fost ridicat după un plan schiţat de însuşi Micu Klein, considerat întemeietorul Blajului românesc. Înainte de strămutarea la Blaj a reşedinţei episcopiei unite greco-catolice, în 1737, localitatea era doar un sat, numărând aproximativ 20 de familii. Doi ani mai târziu, în 1739, Blajul este declarat târg, oppidum, transformându-se curând într-un adevărat oraş.

Micu Klein a trasat străzile principale, a indicat locul pieţei, al catedralei, al mănăstirii, al reşedinţei episcopale, executate mai târziu, după planurile întocmite de arhitectul Curţii Imperiale, Ioan Martinelli.

Centrul istoric – Piaţa 1848, un parc în care se încrucişează câteva alei – este locul în care au avut loc adunările populare din 3 aprilie şi din 2/14 mai 1848.

În centrul istoric se află şi Catedrala Sfânta Treime, construită între 1741 şi 1748, în stil baroc. Slujirea în biserică a început însă doar în 1765, după finalizarea iconostasului, pictat de sârbul Ştefan Tenetzky. Acesta a realizat şi cupola, sculptată în stil bizantin, dar şi cu elemente locale. În 1836 au fost adăugate cele două turnuri, dobândind aspectul de astăzi.

Nicolae Iorga spunea despre iconostas, lucrat în lemn de tei de către meşterul tâmplar Aldea din Târgu Mureş, între 1749 şi 1765, că este unul dintre cele mai mari şi mai frumoase din ţară.

În această catedrală şi-a rostit Simion Bărnuţiu, în 2 mai 1848, celebrul discurs devenit programul politic al românilor din Transilvania, considerat „cea mai mare operă oratorică din istoria românilor”.

 

CRISTOS A ÎNVIAT!

ComentariiO opinie la “Slujba Învierii la Catedrala “Sfânta Treime” din Blaj”

  1. Garlonta Gabriela la 18 aprilie 2017 8:06 am

    Cristos a înviat!
    Deși in viața de zi cu zi o duc greu nu am pierdut darul rugăciunii primit prin propagare de la cei mai frumoși părinți din lume, părinții mei! Tatăl meu,preot greco-catolic/M-a îmbrăcat in 40 de Liturghii./Una singură e rochia-de- mireasă./O îmbrac în fiecare zi.
    Părinții mei s-au înălțat la cer în urmă cu mai bine de zece ani dar ne întâlnim zilnic în rugăciune. Am avut privilegiul să-l cunosc personal pe Cardinalul Alexandru Todea cu ocazia Ajunului Crăciunului din 1990. În anul următor eram studentă la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj Napoca-Facultatea de Teologie greco-catolică. Tatăl meu a fost hirotonit preot la 15 octombrie 1939 de către Episcopul Iuliu Hossu pentru că Mitropolitul de Blaj, unde tatăl meu a facut studiile teologice, Alexandru Nicolescu era bolnav. Primul Cardinal român, Iuliu Hossu, mă binecuvânta zilnic din fotografia care i-a dăruit-o tatălui meu cu ocazia sfințirii sale ca preot. Fostul secretar al Episcopului Iuliu Hossu, Monseniorul Pompei Onofrei, mi-a fost preot paroh și prieten spiritual. Pe Cardinalul Lucian Mureșan l-am cunoscut personal și de la Eminența Sa (nu era încă intronizat Cardinal) am primit binecuvântarea pentru a studia în Cetatea Eternă la Ateneul Pontifical „Regina Apostolorum”, Bioetica și Psihologie. Fiind 20 de ani Profesor de Religie am avut privilegiul să-i cunosc personal pe toți Episcopii noștri greco-catolici. Și, mărturisesc cu mâna pe inimă că greco-catolicii sunt și rămân! Chiar dacă o duc greu în viață de zi cu zi, nu mi-e teamă cât pe pământ trăiește mama: Roma! Roma! Roma!

Exprimaţi-vă opinia