Asociația Generală a Românilor Uniți cu Roma, greco-catolici, a organizat Adunarea Generală a Consiliului Director în zilele de 13, 14 și 15 aprilie la București.

Programul celor trei zile a început cu o scurtă rugăciune în Sala „Ion Slavici” a Hotelului CARO, sub patronajul Preasfinției Sale Mihai Frățilă. Episcopul greco-catolic al Bucureștilor a explicat membrilor Consiliului Director importanța orientării faptelor și timpului individual către Dumnezeu, a cărui voință trebuie să o primim cu voioșie în viața noastră. Fiecare dintre membrii delegațiilor sosite din cele 6 Eparhii au prezentat apoi pe rând realitățile, realizările și provocările laicatului greco-catolic din teritoriul pe care îl reprezintă. Dintre ideile și întrebările considerate ca importante pentru perioada următoare am consemnat:

  • Răspunsuri concrete la întrebarea „Cum transferăm AGRU celor mai tineri?”
  • Adresarea unei „Scrisori către Sinodul BRU” pentru a susține sprijinul membrilor pentru un plan de redresare morală a societății românești și o solicitare expresă a asumării misiunii preoților parohi de a înființa AGRU parohial
  • Continuarea colaborărilor pe teme istorice – finanțarea unor preocupări editoriale de tipul broșură, sit de întrebări și răspunsuri, carte, documentar video …
  • Definirea calendarului asociativ, ținând cont de participările AGRU (atât pe plan extern cât și cele interne)
  • Brandul AGRU – între trăire și exprimare.

Cea de a doua zi a fost dedicată întâlnirii cu membrii și simpatizanții AGRU București, când în Amfiteatrul „Vasile Pârvan” din cadrul Facultății de Istorie din cadrul Universității din București, a avut loc Simpozionul organizat sub egida Centenarului Marii Uniri – „ISTORIA unui CREZ. CREZUL unei IDEI.”

Prof. dr. Ovidiu Bozgan a fost moderatorul echilibrat și sobru al unei sesiuni de prezentări științifice care au punctat perspective sintetice ale istoriei Bisericii Române Unite cu Roma și în special asupra rolului pe care această instituție importantă a patrimoniului cultural și spiritual românesc l-a avut în înfăptuirea Marii Uniri. După cuvintele de deschidere din partea gazdelor evenimentului (prof. dr. Ioan C Opriș – prodecan, din partea Facultății de Istorie din București) și ale organizatorilor (președinte Călin Diaconu din partea AGRU Național), Preasfinția Sa Mihai Frățilă a adresat un cuvânt de mulțumire noii generații de istorici care se dovedesc a fi exploratori netemători ai adevărului istoric, așa cum se revelează acesta prin studiul surselor primare.

Cei aproximativ 100 de participanți prezenți la Simpozion au putut apoi asculta următoarele conferințe:

  • dr. Lucian Turcu, Universitatea Babeș-Bolyai: Biserica greco-catolică românească din a doua jumătate a veacului al XIX-lea până la sfârșitul Primului Război Mondial. Semnificațiile unei evoluții istorice.
  • dr. Ciprian Ghișa, Universitatea Babeș-Bolyai: Impactul Unirii de la 1918 asupra Bisericii Greco-Catolice. Comparație între situația Bisericii Române Unite înainte și după 1918.
  • dr. Cristian Vasile, Institutul de Istorie N. Iorga: Biserica Greco-Catolica, Marea Unire și problematica reîntregirii religioase a românilor

La finalul lucrărilor, Preasfințitul Mihai Frățilă a prezentat în premieră absolută publicului prezent cele două volume ale Cauzei de beatificare ale celor 7 Episcopi greco-catolici martiri care s-au opus comunismului cu prețul jertfei supreme. Consiliul Director a stabilit ca următoarea întâlnire de lucru să aibă loc la Cluj, la Centrul Manresa, în 11-13 octombrie 2018.

imagine

imagine

imagine