Vineri, 29 septembrie 2017, Eminența Sa, Cardinalul Leonardo Sandri, prefectul Congregației pentru Bisericile Orientale de la Vatican, a binecuvântat noul sediu al Episcopiei Greco-Catolice de București, cu ocazia finalizării primei etape de restaurare.

În discursul său, Cardinalul a amintit că aici nu e vorba de o simplă binecuvântare a unor ziduri, ci de un moment dintr-un parcurs al mărturisirii bucuriei Evangheliei în contextul Capitalei României, într-o Biserică particulară cu o istorie recentă dificilă. E o misiune atât pentru cei credincioși, pentru ca trăirea lor să se aprofundeze, cât și pentru cei aflați departe de viața Bisericii, pentru ca vestea cea bună să răsune și în inimile lor. Eminența sa a făcut un apel și la mărturisirea valorilor familiei, a onestității în viața publică și a respectului față de justiție.

Prezent la eveniment, ministrul secretar de stat pentru culte, prof. Victor Opaschi, a rememorat momente ale vizitei Papei Ioan Paul al II-lea în România și neașteptatul strigăt entuziast al mulțimii: „Unitate! Unitate!” Ministrul a evocat importanța pe care o acordă Statul român cultelor pentru edificarea unei societăți drepte într-un context contemporan în care adesea religiei îi este permisă manifestarea doar în spațiul privat.

Mulțumind Cardinalului pentru această vizită, dar și ministrului pentru sprijinul acordat, Preasfințitul Mihai a vorbit în salutul său și despre simplitatea radicală a mesajului creștin: „Eu scad și crește Isus. Noi în El și El în noi”. Și fără dăruire, timp pierdut pentru semeni, zelul pentru suflete și lucrurile Domnului, astfel de ceremonii rămân lipsite de sens, iar edificiile golite de viață. Clădirea din str. Al. D. Xenopol este o reședință încărcată de noblețe și de istorie, fiind legată de fosta fundație „Maria Apostol-Băleanu”, creată sub auspiciile Monseniorului Ghika în favoarea Bisericii Române Unite în anii ’40. Imobilul a fost primit în folosință din partea Statului în 2014, după înființarea Eparhiei de București.

La eveniment au mai fost prezenți Nunțiul Apostolic în România, Mons. Miguel Maury Buendia; Arhiepiscopul Romano-Catolic de București, IPS Ioan Robu; secretarul Conferinței Episcopilor Catolici din România, pr. Francisc Ungureanu; decanul Facultății de Teologie Romano-Catolică din București, acad. Wilhelm Dancă; consilierul de la Patriarhia Română, pr. Costin Spiridon; și vicarul eparhial al Arhiepiscopiei Bisericii Armene din România, pr. Holca Krikor Radu.

via EpiscopiaBucuresti.ro

imagine