Arhiepiscopul Cyril Vasil’ SJ, secretarul Congregației pentru Bisericile Orientale, a celebrat Sfânta Liturghie alături de Preasfințitul Mihai și de întreaga comunitate din București cu ocazia sărbătorii hramului Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” (Acvila).

În predica sa, ierarhul slovac a vorbit despre maternitatea divină a Mariei a cărei inimă a fost alături de cea a Fiului ei, două inimi care tremură pentru mântuirea întregii omeniri. A ne găsi astăzi împreună în această celebrare arată lucrarea tainică a lui Dumnezeu, care a dat putere și curaj Bisericii Greco-Catolice în vremea persecuției. Iar Maria a fost mereu Mamă și „Apărătoare Doamnă”.

Înaltpreasfințitul Cyril a vorbit și despre moștenirea Conciliului Vatican II, în care s-a afirmat egalitatea în demnitate a tuturor Bisericilor particulare și chemarea ca fiecare dintre ele să-și păstreze chipul teologic, liturgic, disciplinar. Relația cu Biserica Ortodoxă, numită „soră” de către IPS Cyril, trebuie să fie marcată de seninătate și caritate fraternă, știind că identitatea noastră nu trebuie să fie afirmată prin contrast, ci având conștiința patrimoniului spiritual și liturgic comun.

În salutul de la sfârșitul liturghiei, Preasfințitul Mihai, mulțumindu-i oaspetelui pentru prezență, a reluat tema comuniunii catolice a Bisericilor particulare, amintind că în cadrul unirilor Bisericilor Răsăritului din sec. XV-XVIII și occidentalii s-au întors într-un fel „acasă”, conștientizând încă o dată misiunea unității încredințată Urmașului apostolului Petru. Astfel, și Apusul creștin rămâne ancorat în căutarea unității, aspirând prin jertfă și rugăciune la comuniunea deplină a tuturor creștinilor din Răsărit cu Biserica Catolică. Cei doi plămâni ai Bisericii lui Hristos – cum spunea Sf. Ioan Paul al II – lea pot funcționa doar împreună.

Arhiepiscopul Cyril Vasil’ este fiu al Bisericii Greco-Catolice Slovace – și ea trecută prin persecuția comunistă până în 1967. Este membru al Societății lui Isus și a fost profesor de drept canonic la Institutul Pontifical Oriental, decan, dar și rector. În 2009 a fost numit în funcția de secretar al Congregației pentru Bisericile Orientale și consacrat arhiepiscop de Ptolemais.

A fost prezent la hramul bisericii și Monseniorul Fernando Duarte Barros Reis, noul secretar al Nunțiaturii apostolice din București.

via EpiscopiaBucuresti.ro

imagine