De-a lungul istoriei zbuciumate a Bisericii Greco-Catolice și Romano-Catolice din România, care a traversat prin puterea credinței și a rugăciunii deșertul spiritual din timpul regimului comunist, cultul Preasfintei Fecioare Maria și cântul religios au fost neîncetat izvor de alinare în încercări, tărie și speranță.

O colecție de cântece mariane din tezaurul spiritual al Bisericii a fost dedicată martirilor, pentru a-i cinsti și a reînnoi în suflete lumina credinței lor. O familie din parohia «Andrei Mureșanu» din Cluj-Napoca a înregistrat CD-ul denumit Lăcrămioare, cu interpretarea copiilor: Iulia Marțian, Benedict, Camelia și Francisc Opreanu, cărora li s-au alăturat preoții: pr. Stelian Vereș (romano-catolic), preoții greco-catolici ierom. Ermil Jurja din Ordinul Sf. Vasile cel Mare (OSBM), pr. Daniel Avram și un preot din generația catacombelor, pr. Virgil Florian.

Realizatorii albumului au cules cântări mariane din bogăția tradiției Bisericii Catolice, le-au completat cu lucrări noi – între care lucrarea Cântec pentru martiri, adevărat imn dedicat celor „Șapte sfinți Martiri Episcopi”, cei care, „cu iubire au sădit, / În grădina Maicii Sfinte boabe care au rodit” și care, „cu Rozariul Maicii Sfinte au unit acest popor”, iar în refren cu îndemnul de a le fi urmată credința: „am păstrat credința noastră și în veci n-o voi lăsa, a fost toată viața voastră, este toată viața mea”. Întreaga colecție de cântece este dedicată „tuturor laicilor, călugărilor, preoților și Episcopilor martiri ai Bisericii Catolice”.

Albumul se deschide cu o înregistrare rară, scoasă la lumină din arhiva Călugărilor Ordinului Sfântului Vasile cel Mare – OSBM, cu vocea Pr. Ieromonah Gheorghe Marina OSBM (1908-1989), cel care, împreună cu pr. Ieromonah Gavril Sălăgeanu OSBM (1905-1989) au compus îndrăgita cântare, denumită inițial Fiii lacrimilor tale, în prezent cunoscută sub titlul O, Măicuță Sfântă. Pr. Egumen Ermil Jurja OSBM a scos din arhivă, cu iubire, devotament și zel, cântecele pr. Marina, păstrate ca pe un tezaur de Ordinul Bazilitan. Pr. Marina a lăsat o prețioasă moștenire muzicii sacre din Biserica Greco-Catolica, fiind cel care a compus Calea Crucii, Imnul Sf. Tereza, colinde, cântece mariane, acatiste, etc. Acest CD este dedicat și memoriei celor doi călugări bazilieni, cu atât mai mult cu cât pr. Gheorghe Marina a fost prima victimă a prigoanei împotriva Bisericii, arestat pentru credință în martie 1948, alături de alți trei călugări de la Mănăstirea greco-catolică Bixad.

Coperta interioară a CD-ului redă biografiile de referință ale celor șapte Episcopi martiri și mărturisitori ai Bisericii Greco-Catolice și ale celor doi Călugări OSBM, ca semn de aducere aminte, oferind modelul de sfințenie al acestor vieți – în care noianul de lacrimi s-a transformat în gingașe Lăcrămioare de har – generațiilor prezente și viitoare. În plus, la deschiderea carcasei CD-ului pot fi citite, ca mesaj de întâmpinare, cuvintele Episcopului Iuliu Hossu, „Credința noastră este viața noastră” iar pe disc se văd inscripționate chipurile, din perioada de detenție, ale Episcopilor Martiri.

Realizatorii au trecut pe copertă și un scurt mesaj de mulțumire pentru cei ce și-au adus contribuția la realizarea acestui album, adevărată punte, prin mijlocirea Maicii Sfinte, între prezentul și trecutul Bisericii: „Mulțumiri și recunoștință copiilor și pr. paroh Vereș Stelian, ierom. Jurja Ermil OSBM și pr. Avram Daniel care se alătură cu căldură și entuziasm copiilor, în rugăciunea lor cântată. Mulțumiri deosebite Mons. Virgil Florian care cântă pentru toate generațiile cântecul de rezistență al Bisericii noastre, compus de ieromonahii Ghe. Marina și G. Sălăgeanu – colegii și prietenii domniei sale. Mulțumiri adresăm pr. provincial Daboc Laurian OSBM pentru aprobarea și binecuvântarea domniei sale, cu care am pornit la realizarea acestui CD”. În încheiere, sunt adresate mulțumiri PS Florentin Crihălmeanu Episcopul de Cluj-Gherla, pentru încredere, sfat, rugăciune și binecuvântare.

CD-ul a apărut în anul 2018, la 100 de ani de la Marea Unire (din 1 decembrie 1918) și la 70 de ani de la arestarea multor laici, călugări, preoți, Episcopi, – în noaptea de 28 / 29 octombrie 1948, a tuturor Episcopilor greco-catolici – și scoaterea Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, în afara legii prin Decretul 358, din 1 decembrie 1948. „Să fie veșnică pomenirea tuturor laicilor, călugărilor, preoților și Episcopilor martiri ai Bisericii Catolice. «Lor le datorăm fundamentul de piatră al credinței Bisericii noastre» (Ep. Florentin Crihălmeanu)” – este înscris pe coperta CD-ului.

imagine

imagine

https://www.youtube.com/watch?v=goXCqZjY0SQ