Curs de management organizaţional pentru preoţi

Eparhia de Cluj-Gherla

Astăzi, 29 mai 2006, la Centrul iezuit Manresa din Cluj-Napoca a avut loc primul modul dintr-un curs de management organizaţional conceput pentru preoţii Eparhiei de Cluj-Gherla, dar la care au sosit şi câte un preot invitat din celelalte Eparhii greco-catolice. Participanţii la acest prim eveniment de acest gen au fost în număr de peste 60, iar moderatorul sesiunilor a fost Cristian Teglaş, econom al Eparhiei organizatoare. Catholica.ro a stat de vorbă cu el despre scopurile şi desfăşurarea acestui curs.

– Vă rugăm în primul rând să ne descrieţi cum s-a ajuns la ideea acestui curs, eventual motivaţiile lui, iar apoi obiectivele sau speranţele legate de curs.
– Iniţial a fost o sugestie a organizaţiei caritabile Renovabis din Germania de organizare a acestor cursuri, motivul principal fiind îmbunătăţirea activităţii parohiilor şi a parohilor. Un obiectiv este cunoaşterea de către parohi a normelor minime concrete de administrare şi gestionare a bunurilor, atât din perspectiva dreptului bisericesc, cât şi a dreptului civil. Un alt obiectiv este cunoaşterea de către conducerea Eparhiei a necesităţilor parohilor şi a dificultăţilor cu care se confruntă aceştia în activitatea lor curentă.

– Ce subiecte au fost prezentate astăzi preoţilor participanţi?
– Modulul desfăşurat astăzi a cuprins patru prezentări. Au vorbit pe rând: Mons. Mihai Todea, vicar general al Eparhiei de Cluj-Gherla "Despre parohii şi parohi"; pr. Dumitru Coţe, consilier pastoral, "Despre proiecte. Întocmire. Justificare"; pr. Vasile Lăcan, consilier administrativ, "Despre inventarierea patrimoniului"; şi pr. Horaţiu Cipleu, "Despre arhiva parohială". Prezentările au fost precedate de o Sfântă Liturghie de la ora 7 şi urmate de celebrarea Vecerniei după-amiaza.

– Cursul va continua cu încă două module. Puteţi să le descrieţi pe scurt?
– La 8 iunie va avea loc al doilea modul. Acesta va cuprinde cinci prezentări: "Informaţii despre evidenţele contabile conform prevederilor Codului Fiscal", "Contabilitatea şi gestiunea parohiei", "Managementul resurselor umane într-o parohie", "Despre bugetul parohiei" şi "Modalităţi de găsire a unor surse de autofinanţare. Aspecte juridice şi economice". La ambele module preoţii participanţi sunt invitaţi să vină cu sugestii şi completări. Acestea vor constitui punctul de pornire pentru al treilea modul, din 11 octombrie. Atunci se va încerca elaborarea unui regulament de organizare şi funcţionare la nivel eparhial, respectiv a unui regulament de organizare internă. Regulamentele vor fi apoi înaintate Episcopului eparhial spre analiză şi, eventual, aprobare.

Fotografii de la eveniment  

ComentariiNu se pot exprima aici opinii.