Sărbătoarea „Sf. Apostoli Petru şi Pavel” (celebrată de Biserică la 29 iunie a fiecărui an), este prilejul pentru două importante evenimente organizate în cadrul Eparhiei greco-catolice de Cluj-Gherla.
Duminică, 27 iunie, Preasfinţia Sa Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, va face o vizită pastorală în localitatea Dej.
Episcopul de Cluj-Gherla va participala celebrarea hramului bisericii „Sf. Petru şi Pavel” din centrul oraşului Dej. După primirea Episcopului de către Pr. Laurenţiu Biriş, Protopop de Dej împreună cu alţi preoţi, se va celebra Sfânta Liturghie Arhierească (de la ora 10.00). În cadrul celebrării liturgice 5 copii vor primi Prima Sfântă Împărtăşanie.
Tot cu acest prilej, PS Florentin va acorda Diploma şi Medalia „Sfântul Iosif” unei personalităţi a Bisericii Greco-Catolice, Mons. Alexandru Nicula, Prelat Papal, care la impresionanta vârstă de 97 de ani, continuă să fie un bun sfătuitor pentru tinerele generaţii şi totodată un stâlp al Bisericii. PS Florentin a ales acest moment pentru a fi oferită importanta distincţie, deoarece Pr. Nicula „este un adevărat apostol al lui Hristos, care a înţeles importanţa rugăciunii, oferind model de viaţă în închisoare, la locurile de muncă forţate, în mijlocul credincioşilor greco-catolici, înainte şi în timpul prigoanei comuniste, şi în timpurile de libertate relativă de după 1989″.
În aceeaşi zi de 27 iunie, în cartierul „Cetatea Fetei” din loc. Floreşti, va fi sfinţită piatra de temelie pentru o nouă biserică greco-catolică, al cărei hram va fi „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”.
Ideea unei biserici în Cetatea Fetei s-a născut în urmă cu doi ani, când construcţiile în zonă luaseră amploare şi tot mai mulţi credincioşi şi-au exprimat dorinţa de a avea un lăcaş de cult în apropiere. Astfel, Conducerea Episcopiei de Cluj-Gherla a înfiinţat o nouă parohie „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, care a fost încredinţată spre păstorire Pr. Vasile Nistor, cel care va coordona lucrările de construcţie şi apoi activitatea pastorală, astfel încât credincioşii să-şi găsească aici alinare sufletească şi hrană spirituală.
Duminică, 27 iunie a.c., de la ora 10.00, va avea loc ceremonia sfinţirii pietrei de temelie şi Sfânta Liturghie celebrată de către Mons. Mihai Todea, Vicar General Eparhial, împreună cu părintele paroh şi un mare număr de preoţi invitaţi. Evenimentul se va desfăşura în aer liber, în apropierea blocurilor ANL din cart. Cetatea Fetei. Răspunsurile la Liturghie vor fi date de către corul Magnificat al Catedralei „Schimbarea la Faţă” dirijat de prof. Alexandru Suciu.
O prezenţă specială va fi cea a „doamnei cântecului românesc şi al folclorului ardelean”, Veta Biriş, care a acceptat invitaţia pr. Nistor la momentul „naşterii” noii biserici şi îşi va uni vocea cu cea a coriştilor la Sfânta Jertfă Liturgică.
La încheierea programului liturgic, o paradă a portului popular va da startul „Festivalului Naţional de Folclor Cetatea Fetei 2010„, ediţia I, festival iniţiat şi organizat de către pr. Vasile Nistor. Referitor la acest eveniment, pr. paroh ne-a oferit câteva detalii: „Pe lângă invitatul special care este doamna Veta Biriş, la festival vor participa numeroşi interpreţi de muzică populară românească, reprezentanţi a mai multor zone folclorice ale Ardealului. Printre aceştia enumerăm: Ioan şi Grigore Zegrean, Adriana Irimieş, Crina Varga, Sergiu Pop, Codruţa Jula Pop, Nicolae Turcu, Claudiu Ciotleuş, Voichiţa Groza, Augustin Roman, Lavinia Mariş, instrumentistul Nicu Badiu, grupul vocal din Blaj „Dor Blăjan”. De asemenea, vor fi prezente ansamblurile „Doina Clujului” din Cluj-Napoca, „Cununa Apusenilor” din Gilău, „Joc de Ceanul Mare”, „Cununa Transilvană” din Floreşti, ansamblurile maghiare „Maghyar Lona” din Lona şi „Tulipantos” din Gilău, precum şi grupul de dansuri ţigăneşti „Amare Prala” din Floreşti. Prezentatorul acestui eveniment este doamna Adriana Irimieş.
Acest festival, chiar dacă este la prima ediţie, este de o largă anvergură interpretativă şi logistică, datorită solidarităţii şi dragostei pentru folclor şi tradiţii a celor implicaţi. Se doreşte crearea unei tradiţii folclorice în aceste locuri, unde concetăţeni mai tineri sau mai puţin tineri locuiesc doar de cinci-şase ani, după construirea primelor blocuri ANL. Se aşteaptă o participare amplă şi primitoare, deoarece cultura şi tradiţiile populare pot fi liantul pentru persoane venite din diferite colţuri ale judeţului sau chiar ale ţării.
În ceea ce priveşte viitorul acestui festival, se doreşte continuarea şi de ce nu, de la a doua sau a treia ediţie, ridicarea sa la rangul de festival internaţional, fiind numeroase relaţiile şi colaborările pe plan extern ale iniţiatorului şi organizatorului acestuia.”
Biroul de presă
Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla
Alte detalii despre evenimentele din Floreşti: tel. 0762062983 – pr. Vasile Nistor