Sfințirea noii biserici din Halmașd

Eparhia de Cluj-Gherla

„Dumnezeule și Părinte al Domnului nostru Isus Cristos, Cel ce ești binecuvântat în veci, Cel ce prin întruparea Fiului Tău ai dăruit nouă intrarea din nou în Biserica strămoșilor celor scriși în ceruri, unde este glasul celor ce prăznuiesc și cântarea cea de bucurie; Însuți Iubitorule de oameni, Stăpâne, caută și spre noi păcătoșii și nevrednicii servii Tăi, cei ce săvârșim sfințirea acestei biserici care se ridică în numele Sfântului Anton și fă-o pe ea adevărată închipuire a Preasfintei Tale Împărății. Întărește-o pe ea până la sfârșitul veacului a fi întru Tine neclintită și preamărită”.

Pentru credincioșii parohiei Halmașd, Duminica a III-a după Rusalii a fost o zi cu multe binecuvântări și mare bucurie, în această zi având loc sfințirea noii biserici greco-catolice din localitate. Credincioși, copii îmbrăcați în port popular și preoți, în frunte cu pr. paroh Ciprian Ioan Burdaș, l-au întâmpinat pe Preasfințitul Virgil Bercea, Episcopul greco-catolic de Oradea, cu pâine, sare și flori. A urmat ritualul sfințirii pereților exteriori cu apă sfințită și ungere cu Sfântul și Marele Mir, apoi au fost așezate în piciorul sfintei mese moaște de martiri. După spălarea cu apă și săpun, apă de trandafir, a urmat ungerea cu mir a mesei altarului și înveșmântarea, urmată de sfințirea pereților interiori și a iconostasului.

Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost oficiată alături de un sobor de preoți în fața bisericii, pe scena special amenajată. În cuvântul de învățătură adresat de către Preasfinția Sa, referitor la pericopa evanghelică a predicării de pe munte, a subliniat faptul că „Mântuitorul ne îndeamnă să fim atenți unde ne este sufletul și viața noastră îndreptată, către cer sau către partea materială”. De asemenea a felicitat și credincioșii din Halmașd pentru implicarea pe care au depus-o pentru zidirea acestui sfânt locaș: „Astăzi suntem tot pe un munte, un alt munte al Fericirilor. Ați făcut această biserică pentru a fi fericiți, buni, credincioși de succes, pentru a face binele. Tot ceea ce ați făcut pentru această biserică ați făcut pentru Împărăția lui Dumnezeu. Această Împărăție a lui Dumnezeu de fericire, bine, iubire, îndelungă răbdare să coboare prin Spiritul Sfânt asupra dumneavoastră și asupra celor dragi”.

La încheierea Sfintei Liturghii, pr. Ciprian Ioan Burdaș a mulțumit tuturor celor implicați la zidirea acestei biserici, aceștia primind din partea Preasfinției Sale diplome de apreciere pentru implicarea activă în viața Bisericii. Biserica poartă hramul Sfântului Anton de Padova și a fost zidită prin strădania preoților Marius Chiriloaei și Ciprian Ioan Burdaș.

Biroul de presă al Episcopiei de Oradea
Eugen Ivuț
via EGCO.ro

imagine

imagine

imagine

ComentariiExprimaţi-vă opinia