Sâmbătă, 24 nov. 2018, în Piața Cipariu, la Catedrala în construcție a Martirilor și Mărturisitorilor sec. al XX-lea, în prezența unei numeroase asistențe formată din preoți, persoane consacrate și credincioși laici, s-a desfășurat Simpozionul omagial cu tema „Eparhia de Cluj-Gherla și eminentul ei Ierarh”, manifestare ce se înscrie în ciclul acțiunilor spiritual-comemorative puse sub egida Anului Centenar al Unirii și al Anului omagial Iuliu Hossu la nivelul Eparhiei de Cluj-Gherla.

Invitații speciali care au condus auditoriul în universul spiritual al trecerii prin istorie a Cardinalului Iuliu Hossu Episcop de Gherla și de Cluj-Gherla, au fost: acad. prof. dr. ing. Emil Burzo, care a prezentat tema: „Iuliu Hossu – File de istorie”; prof. univ. dr. George Cipăianu, care a avut în centrul alocuțiunii momentul arestării Episcopului Iuliu Hossu, din 28/29 oct. 1948. De asemenea, lect. univ. dr. Lucian Turcu s-a referit la contextul istoric în care s-a realizat transferul sediului eparhial de la Gherla la Cluj, în 5 oct. 1930, Eparhia devenind „de Cluj-Gherla”. Prof. dr. Zamfir Tâmbuș, pe baza unor documente pe care a avut ocazia să le studieze s-a oprit la momentul instalării Episcopului Iuliu Hossu la Gherla, în 16 dec. 1917.

În contextul aniversării, la 26 nov. 2018, a 165 de ani de la Întemeierea Eparhiei de Gherla, ulterior Cluj-Gherla, Preasfinția Sa dr. Florentin Crihălmeanu a expus și ilustrat, printr-o proiecție de imagini, aspecte semnificative din drumul de 165 de ani a eparhiei pe care începând din anul 2002 din voia lui Dumnezeu o păstorește. Pr. dr. Claudiu Tuțu, consultor cultural, a prezentat publicului fiecare conferențiar și a moderat acest program de ale cărui aspecte organizatorice de asemenea s-a preocupat.

În același context al aniversării Centenarului Unirii și a Anului omagial Iuliu Hossu, Editura Viața Creștină a fost prezentă în Catedrala din Piața Cipariu, pe durata Simpozionului, printr-un stand de carte. Pr. director Daniel Avram, consilier eparhial și sora Daniela OSBM au propus cititorilor lecturi spirituale, între volume fiind și titluri nou apărute sub egida Asociației „Cardinal Iuliu Hossu”, precum cartea biografică „Cardinalul Iuliu Hossu – Spirit al Adevărului”, semnată de Gelu Hossu, sau volumul „Iuliu Hossu Centenarul hirotonirii (1917-2017) – Centenarul Unirii (1918-2018)”, ediție îngrijită tot de Gelu Hossu, descendent al familiei Cardinalului Iuliu Hossu, volum care reflectă conferințele susținute cu ocazia a două dintre Simpozioanele organizate în cadrul Eparhiei de Cluj-Gherla (în 16 dec. 2017 și în 26 ianuarie 2018), în memoria Arhiereului Iuliu Hossu.

Simpozionul s-a desfășurat în ambianța unor momente de intermezzo muzical, asigurate de Cvartetul clujean „Armonia” prin interpretarea unor lucrări de muzică clasică, iar Corul „Vox Lucis” al Liceului Greco-Catolic „Inochentie Micu” din Cluj-Napoca, dirijat de sora Lucia din Ordinul Sfântului Vasile cel Mare (OSBM), a prezentat un microrecital însuflețind atmosfera prin cântece religioase, patriotice și cu Imnul Cardinalului Iuliu Hossu al compozitorului Marius Cuteanu. În semn de mulțumire, Preasfinția Sa Florentin a oferit conferențiarilor (care nu au primit încă) și unor colaboratori, diploma și medalia omagială „Iuliu Hossu”. Simpozionul s-a încheiat după prânz cu întrebări și discuții asupra temelor expuse. Participanții au avut și ocazia să vizioneze roll-up-urile Expoziției foto-documentare itinerante „Iuliu Hossu, Păstor al românilor și Mărturisitor al credinței”, cu imagini de arhivă din viața Episcopului Iuliu Hossu, a cărui prezență spirituală a binecuvântat această zi deosebită.

imagine

imagine

imagine

Mai multe fotografii: aici