Surorile Congregației Maicii Domnului (CMD) au invitat și în acest an preoții, persoanele consacrate și credincioșii la cinstirea Preacuratei Fecioare Maria printr-un ciclu de Zile de Spiritualitate Mariană, în capela Mănăstirii Maicii Domnului din Cluj-Napoca.

În prima zi, vineri, 5 mai 2017, pr. Cristian Langa, profesor la Seminarul Teologic eparhial „Sf. Ioan Evanghelistul”, a susținut o primă conferință, invitând pe cei prezenți să se gândească, nu numai la disponibilitatea Sfintei Fecioare, la acel „Facă-se mie după cuvântul Tău, la acel «da» pe care l-a răspuns chemării Domnului”, ci, pe de altă parte, „la lipsa Sfintei Fecioare, pornind de la expresia «cea plină de har»”. Părintele a explicat: „Pentru a putea fi plină, umplută de harul Domnului, trebuie să ne gândim la momentul precedent, la cel în care ea a fost, mai întâi, golită”. Părintele a redat o expresie a lui Pascal, care spune că în fiecare om există un gol cu forma lui Dumnezeu. Inima omenească are un asemenea abis de profunzime care poate fi umplut doar de infinitatea și de eternitatea lui Dumnezeu și în zadar încercăm să umplem acest gol cu lucruri, cu plăceri, cu evadări, cu distracții, toate aceste realități pot eventual să liniștească sau să ne înșele simțurile, însă niciodată nu vor fi în stare să adoarmă atracția, neliniștea pe care acest gol cu forma lui Dumnezeu o spune în viața noastră”.

Prin urmare, „pentru a înțelege și a primi iubirea lui Dumnezeu trebuie să îi lăsăm doar Lui golul nostru, astfel încât rugăciunea pe care trebuie să o adresăm Sfintei Fecioare nu este «să ne umple golul din suflet», ci este, ca «să nu lase nici o clipă, ca acel gol, să fie umplut de altceva», ca să spunem cu Sf. Augustin, că «neliniștiți vom fi, până când nu vom fi un umpluți de Tine, Doamne». Chiar dacă Dumnezeu vede defectele noastre, nu există defecte care să nu fie sublimate de iubirea lui Dumnezeu. Iubirea lui Dumnezeu este asemenea cu iubirea unei mame, care, oricare ar fi situația în care s-ar afla fiul, chiar și cea mai dureroasă, chiar și cea mai reprobabilă, mereu este gata să îl aștepte, să îl primească, uitând tot. Pentru că iubirea maternă nu se stinge, nu îi scapă niciodată esențialul despre fiul ei. Aceasta este și iubirea lui Dumnezeu pentru fiecare dintre noi și se poate manifesta pe deplin în măsura în care, luând exemplul de la Sfânta Fecioară, îi lăsăm golul nostru”.

imagine

Sâmbătă, 6 mai 2017, înainte de prânz, a conferențiat pr. Cristian David cancelar eparhial și capelan CMD. Pr. Cristian a vorbit despre Sfânta Fecioară Maria de la Fatima și despre mesajul ei în lumea de astăzi, pornind de la scrisoarea pastorală a Conferinței Episcopilor din Portugalia cu ocazia Centenarului Apariției Sf. Fecioare Maria la Fatima. În a doua etapă părintele a făcut un itinerariu de scris pe care l-a făcut împreună cu Surorile la Fatima în perioada 19-24 aprilie 2017, prezentând și imagini de la momentele pline de har pe care le-au trăit în Sanctuarul Maicii Sfinte de la Fatima.

În aceeași zi, după-amiază, pr. Călin Bot rector al Seminarului Teologic „Sf. Ioan Evanghelistul” a vorbit despre „Rolul și importanța Cultului Maicii Domnului în creștinism”, arătând că Maria, Maica Domnului este „martor al lucrării tainice ale Dumnezeu”. „Fecioara Maria”, a explicat pr. Călin, „este o resursă evanghelică și evanghelizatoare, din taina vieții ei izvorăște încontinuu ceva nou, ceva luminos, consistent și savuros. Este o constatare făcută ca și preot, care, anual repetă mereu aceleași fragmente evanghelice și care totuși oferă în fiecare an ceva nou, ceva care împrospătează. La fel și Maria, Maica Domnului, ea a întrupat Evanghelia în viața sa și devine, asemenea Evangheliei, o tainică resursă de viață.”

imagine

Duminică, 7 mai 2017, Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu a celebrat Sfânta Liturghie alături de pr. capelan, răspunsurile liturgice fiind date de surori. După celebrarea liturgică, Ierarhul a încheiat șirul prelegerilor, printr-o meditație despre Preasfânta Fecioară Maria. În câteva cuvinte, plecând de la textul Evangheliei duminicii a patra după Învierea Domnului, a Slăbănogului, Preasfinția Sa a dorit să facă o punte de legătură cu Preasfânta Fecioară Maria, Regină, în lumina efectelor aparițiilor Sfintei Fecioare de la Fatima din urmă cu un secol.

Prin organizarea, an de an, a zilelor mariane la Mănăstirea Maicii Domnului, în luna mai – dedicată Sfintei Fecioare, Surorile CMD invită la rugăciune cu și către Preasfânta Fecioară Maria, pentru a-L întâlni, prin mijlocirea sa, pe Isus, Domnul înviat, ca El să devină Calea, Adevărul și Viața noastră.

imagine