Cuvânt de mulţumire al credincioşilor la instalarea PS Mihai

Prea Fericirea Voastra,
Inalt Prea Sfintiile Voastre, Preasfintiile Voastre,
Prea Sfintite Episcop al nostru Mihai!

Imi revine marea onoare sa adresez un cuvant de multumire din partea credinciosilor din Bucuresti – multumire si bucurie cu ocazia instalarii Dumneavoastra in fruntea turmei de credinciosi greco-catolici din Bucuresti si Vechiul Regat.

In acest teritoriu, in Evul Mediu circula un termen destul de frecvent intilnit, acela de "mosnean" sau "mostean" – desemnind acel taran liber care stapinea in devalmasie o proprietate de pamint mostenita de la un stramos comun… Ne simtim astazi mostenii spirituali ai celor care s-au indirjit sa nu-si targuiasca constiintele intrind in dialog cu reprezentantii unui regim mincinos.

Grea si frumoasa mostenire!

Grea – pentru ca Raul si Minciuna nu au disparut din lume odata cu caderea comunismului.

Frumoasa – pentru ca avem in fata noastra chipurile luminoase ale martirilor pe care se cuvine sa ii cinstim cu fiecare prilej.

Greu – pentru ca avem cu cine ne bate;

Frumos – pentru ca avem pe cine imita!

Legam astazi prezentul de trecut fara teama de a parea demodati – ci dimpotriva, cu piosenia de a invata ce inseamna a fi oite cuminti, conduse de un Pastor Bun si Invatat.

Aparent (si numai pentru cine nu ne cunoaste) facem un fabulos salt de peste o jumatate de veac: succesiunea are loc azi in conditiile absentei la apel a unei intregi generatii … aceea a parintilor dar mai ales a bunicilor nostri…

Ei bine, noi suntem aici in primul rind pentru a depune marturie despre felul in care ne-au invatat sa fim. Si despre cine suntem de fapt: Romani iubitori ai gintei latina, cu respect sfant pentru traditia stramoseasca.

Prea Sfintia Voastra, Va dorim din tot sufletul un parcurs indelung roditor – caci in fata noastra stau atat de multe proiecte si idei frumoase si o intreaga epoca de recuperat!

Ne vom sirgui sa va fim alaturi in slujirea pe care o veti face pentru ca lumea in care traim sa fie una mai buna si, pentru aceasta, indraznesc sa spun – mai strans atasata in jurul acelorasi idealuri reprezentate de Unirea cu Sfantul Scaun Apostolic al Romei si marturia pentru aceasta unitate in patria noastra.

ComentariiExprimaţi-vă opinia