Mesajul preşedintelui Traian Băsescu

Mesaj
Cu prilejul ridicării Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolice, la rangul de Biserică Arhiepiscopală majoră şi al ridicării la demnitatea de Arhiepiscop Major a ÎPS Lucian Mureşan

Blaj, 30 aprilie 2006

Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, cunoaşte astăzi un moment istoric: ridicarea la rang de Biserică Arhiepiscopală majoră şi numirea ca Arhiepiscop Major de Făgăraş şi Alba Iulia a ÎPS Lucian Mureşan prin decizia Sanctităţii Sale Papa Benedict XVI.

De-a lungul istoriei, Biserica Greco-Catolică şi-a împletit misiunea spirituală cu redescoperirea şi afirmarea originilor latine ale poporului nostru, cu acţiunea pentru recunoaşterea drepturilor românilor din Transilvania şi pentru formarea şcolilor în limba română, Blajul devenind un însemnat centru de cultură şi conştiinţă românească.

De la membrii Şcolii Ardelene până la Cardinalul Iuliu Hossu, cel care a citit declaraţia de unire de la 1918, şi la Cardinalul Alexandru Todea, exemplu luminos de rezistenţă în credinţă, reprezentanţii Bisericii Greco-Catolice au creat o şcoală de gândire şi totodată o şcoală de patriotism.

Istoria v-a rezervat experienţa persecuţiilor crude şi a martiriului în perioada comunistă, experienţă care a dovedit curajul şi statornicia credinţei în Hristos, precum şi demnitatea suferinţei, ceea ce înseamnă mult nu doar în plan personal, ci şi în planul istoriei noastre naţionale.

Doresc să vă mulţumesc în acest ceas solemn pentru fidelitatea faţă de năzuinţele majore ale poporului nostru şi vă îndemn cu încredere şi speranţă să construim împreună, în orizont european, un viitor mai bun.

Sunt alături de bucuria credincioşilor Bisericii Greco-Catolice din România şi transmit Înalt Prea Sfinţiei Sale Lucian, Arhiepiscop major, cele mai calde felicitări şi urări de viaţă îndelungată în demnitatea care i-a fost conferită.

Traian Băsescu
Preşedintele României

ComentariiNu se pot exprima aici opinii.