Mulţumirile PF Lucian adresate ES Jean-Claude Perisset

Cuvântul Preafericirii Sale Arhiepiscopul Major Lucian,
adresat Excelenţei Sale Mons. Jean-Claude Périsset,
Nunţiu Apostolic în România şi Republica Moldova

Celebrarea Dumnezeieştii Liturghii ne oferă de fiecare dată imense bucurii şi tot atâtea posibilităţi de a mulţumi Bunul Dumnezeu pentru felurite daruri primite, cât şi pentru a-i cere ajutorul şi binecuvântarea. Fiecare dintre cei participanţi îşi are „agenda” sa în relaţia personală cu Tatăl ceresc.

Astăzi, însă, comunitatea credincioşilor noştri din Blaj are posibilitatea să-i întâlnească şi să se roage împreună cu toţi episcopii Bisericii noastre din ţară şi din Statele Unite, episcopi care sunt întruniţi în Sinod pentru dezbaterea diferitelor situaţii în care se află Biserica noastră.

Mai mult însă, cu toţii, credincioşi, preoţi şi episcopi, avem onoarea de a fi concelebrat Taina Iubirii, Dumnezeiasca Euharistie, dimpreună cu Excelenţa Sa Monseniorul Jean-Claude Perisset, Nunţiu Apostolic în România şi Republica Moldova, care în curând va prelua o nouă misiune, deoarece zilele trecute, la 15 octombrie, Sfântul Părinte Papa Benedict al XVI-lea a anunţat numirea Excelenţei Sale ca Nunţiu Apostolic în ţara sa de origine, Germania. Este plăcut moment pentru noi ca la această Liturghie pe care am oferit-o pentru Excelenţa Sa Nunţiul, să-l omagiem, la sfârşitul sfintei misiuni diplomatice pe care a desfăşurat-o în ţara noastră, începând cu 12 noiembrie 1998.

Excelenţa Voastră,

După studii temeinice de teologie, după specializare în drept canonic, după absolvirea Academiei Pontificale Ecleziastice, după ce aţi fost hirotonit preot şi apoi episcop, după ce aţi îndeplinit misiuni în cadrul Reprezentanţelor diplomatice ale Sfântului Scaun în Africa Meridională, Peru, Franţa, Pakistan şi Japonia, Bunul şi vrednicul de pomenire Papa Ioan Paul al II-lea V-a numit Nunţiu apostolic în ţara noastră. Cu siguranţă că Papa cunoştea foarte bine problemele cu care se confruntă Biserica Catolică din România, după tăvălugul unui regim totalitar-comunist, când episcopi, preoţi, călugări, călugăriţe şi credincioşi au fost chemaţi să depună mărturie pentru Cristos şi Biserica Sa, pentru fidelitatea lor faţă de urmaşul lui Petru, Papa de la Roma.

Aţi stat cu noi nouă ani, timp în care aţi învăţat limba noastră, timp în care aţi constatat la faţa locului problemele cu care se confruntă Biserica noastră, aţi cunoscut condiţiile de viaţă ale românilor, i-aţi cunoscut pe fraţii noştri ortodocşi şi pe fraţii altor confesiuni creştine şi necreştine, aţi fost martorul atâtor evenimente de factură politică, socială şi economică ale ţării noastre. Ca decan al Corpului diplomatic aţi avut posibilitatea să exprimaţi poziţia Sfântului Părinte Papa şi a Bisericii Catolice faţă de feluritele probleme cu care se confruntă comunitatea umană.

Pentru multe avem a Vă mulţumi!

Mai întâi, pentru că în timpul misiunii Excelenţei Voastre în ţara noastră, un Papă ne vizitează la noi acasă, doar în Capitală, între 7 şi 9 mai 1999, dar suficient timp şi loc pentru ca milioanele de români de bună credinţă să constate că Roma ne este cu adevărat Mamă, iar Papa Romei ne este cu adevărat părinte şi prieten. Pentru ca această vizită să aibă loc, meritul Excelenţei Voastre este de necontestat.

Tot în timpul misiunii încredinţate, de reprezentant al Papei, am avut ocazia să auzim proclamate în limba maternă a Bisericii, limba latină, pe esplanada acestei Catedrale, la 30 aprilie 2006, cele două Bulle papale, prin care Provincia Mitropolitană a Bisericii noastre a fost înălţată la demnitatea de Arhiepiscopie Majoră, iar nevrednicia mea la demnitatea de Arhiepiscop Major.

Aţi fost prezent la toate marile manifestări ale Bisericii Catolice de ambele rituri din România: la hirotonii de episcopi, la pelerinaje, la sfinţiri de biserici, la depuneri de voturi, la sesiunile Conferinţei Episcopale, la diferite simpozioane şi aniversări. Aţi fost mereu alături de noi. De noi, greco-catolicii, cărora le-aţi cunoscut bine problemele, ne-aţi fost în mod special aproape. Nu odată, aţi luat atitudine în privinţa rezolvării diferendelor patrimoniale şi a punerii în drepturi depline a Bisericii noastre.

Pentru încă multe altele, pe care nu le mai amintesc aici, avem a Vă mulţumi, Excelenţă!

Plecaţi în curând din ţara noastră! Plecaţi cu amintiri frumoase, lăsând în urmă realizări frumoase. Vă vom însoţi cu rugăciunea şi cu dragostea în noua misiune încredinţată. Transmiteţi Sfântului Părinte că rămânem statornici în credinţă şi în mărturie, totdeauna fideli Bisericii celei una, sfântă, catolică şi apostolică!

Întru mulţi ani, sănătoşi şi binecuvântaţi, Excelenţă!

img164

ComentariiO opinie la “Mulţumirile PF Lucian adresate ES Jean-Claude Perisset”

  1. Ion-Adrian Fodoreanu la 12 noiembrie 2007 11:18 pm

    Dupa cum a afirmat-o in interviul cu Daniel Barbu in cadrul emisiunii B.B.C. „Puterea Credintei” de Dumineca , E.S.Monseniorul Jean-Claude Perisset va continua sa poarte de grija romanilor si din noul sau post dela Berlin! Am avut in mijlocul nostru un slujitor al Domnului de o rara vrednicie!

    Sa-i multumim Sfantului Parinte pentru misiunea indeplinita de trimisul sau si sa ne rugam Domnului pentru o viata indelungata si sanatatea Monseniorului!

Exprimaţi-vă opinia