Pelerinajul credincioșilor greco-catolici la Padova

De la Roma și până la Veneția, de la Bologna și până la Bolzano, credincioșii români greco-catolici din Italia s-au adunat duminică, 12 martie 2017, la Padova, pentru a participa la pelerinajul anual la Bazilica Sfântul Anton, ajuns la cea de a XI-a ediție. Anul acesta în mijlocul lor s-a aflat, din partea Sinodului Episcopilor greco-catolici din România, Preasfințitul Florentin Crihălmeanu, Episcop al Eparhiei de Cluj-Gherla.

Cu păstorii lor sufletești în frunte, credincioșii români din Italia au început să sosească la Padova încă de la primele ore ale dimineții, unii pentru prima dată, alții fără a mai ști pentru a câta oară. Astfel, încet cu încet, sanctuarul în care se află înmormântat sfântul minunilor s-a transformat într-o mică Românie, portul popular și graiul românesc făcând să dispară pentru o jumătate de zi miile de kilometri distanță față de patria mamă. Încurajați de razele blânde ale unui soare de primăvară și cu inima plină de bucurie, credincioșii s-au reunit într-o sală de lângă bazilică pentru a lua parte la activitățile propuse de organizatori.

Astfel, de la ora 10 au avut loc o serie de conferințe și mărturii cu scopul de a-i introduce mai adânc în spiritualitatea pelerinajului și a locului în care se aflau. În acest timp, preoții greco-catolici din diaspora italiană au avut bucuria de a participa la o întâlnire cu Preasfințitul Florentin. Momentul a debutat cu o scurtă rugăciune și cu o meditație despre Postul Mare propusă de Eparhul de Cluj-Gherla. După aceasta, s-au discutat o serie de probleme cu care se confruntă preoții greco-catolici din Italia. La rândul său, Episcopul a spus că misiunea preoților din Italia este foarte importantă și i-a încurajat în desfășurarea activității lor pastoral misionare. De asemenea, ierarhul a amintit de întâlnirea Episcopilor orientali de la Fatima, subliniind că păstrarea identității și a tradiției orientale este foarte importantă întrucât există riscul asimilării.

După aceste momente a urmat punctul culminant al pelerinajului, Sfânta Liturghie arhierească celebrată la altarul central al Bazilicii Sfântul Anton, începând cu ora 13. Ceremonia a început cu o procesiune în fruntea căreia se afla Sfânta Cruce și prapurii, urmând cei peste treizeci de preoți prezenți, diaconii și ierarhul. Alături de Preasfințitul Florentin la masa Altarului s-au aflat Mons. Ioan-Alexandru Pop, coordonator național al comunităților greco-catolice, preoții sinceli drd. Vasile-Alexandru Barbolovici și Marinel Mureșan, părinții protopopi Mihai David, Robert Romulus Popa, dr. Raimondo Rudolf Salanschi, Valer Sician și Dumitru Simionca, și ceilalți preoți din Italia și nu numai. Cântările Sfintei Liturghii au fost animate de Corul preoților „Iuliu Maniu” al protopopiatului Șimleu Silvaniei, prin grija și cheltuiala pr. Ioan Mărginean-Cociș cu Misiunea Română Unită „Sf. Cristofor” din Friuli la Udine.

Bucuria acestui moment a fost întregită de prezența în mijlocul credincioșilor a ambasadorului României pe lângă Sfântul Scaun, Excelența Sa prof. dr. Liviu Petru Zăpîrțan, consulul general al României la Trieste, domnul dr. Cosmin Dumitrescu, și consulul onorific la Trento, domnul Maurizio Passerotti. În cadrul predicii, Episcopul de Cluj-Gherla i-a îndemnat pe preoții și pe credincioșii prezenți în Italia să fie ambasadori ai României pe aceste meleaguri și să se comporte ca atare. Ierarhul i-a încurajat pe cei prezenți spunându-le că cei de acasă se mândresc cu ei. Tot în cadrul ceremoniei religioase a fost citit mesajul rectorului sanctuarului, părintele Oliviero Svanerra, gazda evenimentului, căruia îi mulțumim și pe această cale.

La încheierea Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii, Preasfințitul Florentin Crihălmeanu a oferit mai multe diplome și distincții pentru merite deosebite unor preoți și credincioși. Astfel, s-au citit decretele semnate de Preasfințitul Virgil Bercea, responsabil pentru diaspora, iar Episcopul Florentin a oferit crucea pectorală următorilor preoți: Dumitru Simionca, protopop de Lazio, Valer Sician, protopop de Firenze, Tiberiu Septimiu Sîrbu, paroh de Imola, și Aron Coroian Fârtăeș, paroh de Ravenna. De asemenea, ierarhul a oferit câte o diplomă și Crucea eparhială Excelenței Sale prof. dr. Liviu Petru Zăpîrțan pentru contribuția adusă la dezvoltarea Eparhiei de Cluj-Gherla și părintelui Ioan Mărginean-Cociș pentru contribuția adusă la traducerea în italiană a Volumului „Credința noastră este viața noastră” a cardinalului Iuliu Hossu.

Episcopul de Cluj-Gherla a oferit câte o diplomă și celor doi consuli prezenți, dar și părintelui Aetius Enrico Pop, paroh de Padova, pentru contribuția adusă de-a lungul timpului la organizarea pelerinajelor de la Padova. De asemenea, au fost recompensați pentru contribuția adusă la organizarea bisericii in diaspora italiana pr. sincel Vasile-Alexandru Barbolovici și mons. Ioan-Alexandru Pop. În fine, ierarhul a transmis salutul și binecuvântarea Arhiepiscopului major al Bisericii Române Unite cu Roma, Preafericirea Sa Cardinal Lucian Mureșan. Cum asemenea momente înălțătoare și de întâlnire aduc tot timpul bucurie și armonie, după celebrare toți cei prezenți s-au reunit în chiostrul Bazilicii pentru o agapă fraternă, moment de socializare și o mai bună cunoaștere.

pr. Ionuț Ursuleac
via BRU-Italia.eu

imagine

imagine

imagine

ComentariiExprimaţi-vă opinia