Reuniunea Consiliului Național al Acțiunii Catolice la Snagov

În perioada 10-12 martie 2017, la Mănăstirea Părinților Carmelitani de la Snagov a avut loc reuniunea Consiliului Național al Acțiunii Catolice din România. Vineri seara, ne-am bucurat să îl avem în mijlocul nostru pe domnul Mihai Gheorghiu, președintele Coaliției pentru Familie, la care și Acțiunea Catolică din România a aderat în decembrie 2016. Domnul Mihai Gheorghiu ne-a prezentat pe scurt istoricul Coaliției pentru Familie, de ce e important referendumul pentru schimbarea art. 48 din Constituția României, pericolul revoluției sexuale globale care își face simțită prezența și în România, precum și ce putem face noi, ca Acțiune Catolică din România, în mod concret în ceea ce privește referendumul.

Sâmbătă dimineața am început ziua cu Sfânta Liturghie în rit bizantin. Părintele Cristian Langa, asistent spiritual al sectorului adulți, ne-a invitat să auzim glasul Domnului din Evanghelia Sfântului Marcu referitor la vindecarea leprosului și „să îi cerem să ne vindece insensibilitatea, bătucirea nervilor, a inimii și a dragostei. Acesta este spiritul postului și al întâlnirii noastre de aici. Să ai mereu o ureche spre Domnul și una spre cel de lângă tine. Să îi spunem Domnului: dacă Tu vrei, eu sunt iertat, iar Domnul ne spune: dacă tu vrei, Eu pot.” A urmat apoi un timp pe care l-am dedicat cunoașterii reciproce. Andrei Popescu ne-a facilitat această sesiune de teambuilding, în cadrul căreia am avut ocazia să vorbim despre noi, despre culorile și pasiunile noastre, dar și despre motivele pentru care facem parte din echipa Consiliului Național al Acțiunii Catolice din România. Împreună, am stabilit care este întrebarea care ne va călăuzi munca în următorii trei ani în calitate de Consiliu Național și apoi fiecare a ales o imagine care să definească primul pas pe care îl va face la nivel personal în acest sens.

În deschiderea oficială a Consiliului Național, Anca Frona, președintele Acțiunii Catolice din România, a subliniat: „Îmi doresc ca Acțiunea Catolică să fie acea CASĂ și ACASĂ de care ne vorbea Preasfințitul Virgil Bercea în mesajul său către Adunarea Generală din noiembrie 2016. Pentru CASĂ, îmi doresc să avem în centrul atenției noastre principiile Evangheliei, Cuvântul lui Dumnezeu, Magisteriul Bisericii să fie punctul nostru de pornire în tot ceea ce ne propunem, baza noastră să fie Cristos, și prin El, în slujirea semenilor noștri, să fim ancorați pe stâncă. În acest mod ne dorim să fie construită CASA, cadrul în care ne desfășurăm activitățile. Pentru ACASĂ, Acțiunea Catolică să aibă în prim plan FAMILIA, cu darurile și resursele ei creștine, să apărăm principiile și valorile familiei tradiționale, să valorificăm vocația educativă a AC, frumusețea lui «a sta împreună», a conviețui – copii, tineri, părinți, bunici, a lua inițiativa, a ne implica, a însoți, a da rod, a sărbători îndemnuri pe care Papa Francisc ni le adresează în Evangelii Gaudium, cuvinte puternice, care îmi doresc să facă parte din metodologia Acțiunii Catolice”.

Părintele Felix Roca, asistentul spiritual general, ne-a oferit apoi o scurtă meditație pe marginea pasajului ispitirii lui Isus din Evanghelia după Matei 4,1-11. Binele se face cu sacrificii; de fiecare dată când se fac alegeri potrivite, apar ispitele. Diavolul vine cu propuneri avantajoase, el prezintă răul ca fiind un bine; de exemplu, transformarea pietrei în pâine. Însă Cristos nu intră în dialog cu Diavolul, El contracarează cu Cuvântul lui Dumnezeu. Ori de câte ori suntem ispitiți, pentru a fi siguri că facem o alegere bună, trebuie să-l întrebăm pe Dumnezeu ce ar alege în locul nostru. În Sfânta Scriptură găsim răspunsurile potrivite la frământările noastre. Părintele Felix ne-a invitat să reflectăm la cele trei tipuri de ispitiri la care a fost supus și Isus: dorința de bunuri, relații și Dumnezeu, și să alegem de fiecare dată ceea ce dorește El și este spre binele aproapelui. Surpriza dimineții a fost vizita E.S. Mons. Miguel Maury Buendia, Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova, făcută Consiliului Național al Acțiunii Catolice. Ne-am bucurat să îl avem în mijlocul nostru și să îi putem prezenta pe scurt activitatea desfășurată de Acțiunea Catolică din România.

Partea a doua a zilei a fost dedicată prezentării rezultatelor procesului de evaluare prin care au trecut Acțiunea Catolică din România și organizațiile sale membre, precum și planificării mandatului 2017-2019 pe baza priorităților indicate în cadrul Adunării Generale. Sesiunea de lucru a fost facilitată de Codruța Fernea, secretarul Acțiunii Catolice din România. Individual, dar și în grupuri, s-au generat idei și s-au conturat inițiative în jurul a patru direcții: formare, promovarea Acțiunii Catolice, familie și viață, precum și implicare socio-politică. De asemenea, s-a discutat despre comunicare, mobilizare de resurse și inițiativa-surpriză pentru 2018, când vom sărbători 100 de ani de România. La finalul sesiunii, s-au prezentat elementele esențiale ale Campusului Unitar Național al Acțiunii Catolice.

La finalul zilei, ne-am bucurat împreună de frumoasa prezentare a Sanctuarului Marian Carmelitan de la Ciofliceni, realizată de părintele Stefano Conotter, OCD. Am fost fascinați de opera maestrului Marko Rupnik SJ, precum și de toate detaliile care fac acest Sanctuar să fie unic în peisajul sanctuarelor și mănăstirilor din România. Am încheiat ziua în rugăciune. În cadrul Adorației Euharistice, i-am mulțumim Domnului pentru toate darurile primite, pentru toată munca depusă în aceste zile și i-am cerut să binecuvânteze Acțiunea Catolică din România și misiunea sa în Biserică și în lume.

Lucrările Consiliului Național au continuat și duminică, 12 martie 2017. După rugăciunea Laudelor și micul dejun, în echipele de sector s-a aprofundat tematica campusului, iar apoi, în cadrul sesiunii de încheiere, s-au prezentat propunerile echipelor sectoriale și s-a discutat despre bunele practici pentru eficientizarea comunicării interne și externe. Am încheiat reuniunea Consiliului Național cu participarea la Liturghia comunității din cadrul Sanctuarului, mulțumindu-i Domnului pentru zilele intense petrecute împreună, pentru rugăciunea împreună, pentru comuniunea dintre noi, dar mai ales pentru darul prețios al timpului în care ne-am propus, parafrazându-l pe pr. Vasile Fernea: să fim de folos Bisericii și neamului nostru.

via ActiuneaCatolica.ro

imagine

imagine

imagine

ComentariiExprimaţi-vă opinia