Albume foto

Eparhia de Lugoj

 
Pagini: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70

Lugoj: Adoraţie Euharistică în colaborare cu toate asociaţiile (23 fotografii)
24 octombrie 2013, Lugoj

Joi, 24 octombrie în cadrul "Zilelor Acţiunii Catolice", la Catedrala din Lugoj, după Sfânta Liturghie de seară a avut loc o Adoraţie Euharistică cu titlul: "Doamne dă-ne mai multă credinţă". Surorile Baziliene în colaborare cu AGRU Lugoj, ASTRU Lugoj, terţiarii Bazilieni şi Reuniunea Mariană au animat această oră de adoraţie. Cântecele au fost pregătite de Sr. Rafaela OSBM. Muzica de fundal a fost pregătită de Raimondo-Mario Rupp, iar câţiva credincioşi din cele patru asociaţii au citit textele propuse de Sr. Valeria Bolfă OSBM. Adoraţia a fost oficiată de pr. prot. on. Ioan Pop, parohul Catedralei. Foto: Raimondo-Mario Rupp.

Pelerinaj la Bocsig (77 fotografii)
19 octombrie 2013, Bocsig

Sâmbătă, 19 octombrie a avut loc la Bocsig, Protopopiatul de Chişineu Criş, pelerinajul anual la mormâtul Rafilei Găluţ. Cu această ocazie grupurile şi asociaţiile laicale din Eparhia de Lugoj s-au întâlnit pentru a şasea oară consecutiv. Această întâlnire se înscrie în ediţia 2013 a „Zilelor Acţiunii Catolice”. Programul a început în biserica parohială "Sfântul Gheorghe" cu rugăciunea Sfântului Rozar. A urmat Sfânta Liturghie pontificată de mons. Angelo Narcis Pop, Vicar General al Eparhiei de Lugoj. După Sfânta Liturghie s-a pornit în procesiune la mormântul Rafilei Găluţ unde s-a oficiat un parastas de pomenire. Ziua s-a încheiat cu o agapă în curtea bisericii. Parohia Bocsig este cunoscută în ţară şi străinătate datorită figurii Rafilei Găluț (1910-1939), fecioară stigmatizată care a purtat Rănile Domnului între anii 1931-1939. Foto: Raimondo-Mario Rupp

Sfinţirea pietrei de temelie a noii biserici din cartierul Mondial-Lugoj (46 fotografii)
13 octombrie 2013, Lugoj

În Duminica 21 după Rusalii, la 13 octombrie 2013, Prea Sfinţitul Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj a efectuat o vizită pastorală în parohia Lugoj III din cartierul Mondial-Lugoj cu ocazia sfinţirii pietrei de temelie a noii biserici ce va purta hramul „Sf. Ioana Antida de Thouret”. Vom reveni cu detalii. Foto: Raimondo-Mario Rupp.

Parastas la Lugoj în memoria episcopului Ioan Bălan (27 fotografii)
10 octombrie 2013, Lugoj

În seara zilei de 10 octombrie s-a oficiat în Catedrala din Lugoj, un parastas de pomenire în memoria servului lui Dumnezeu, episcop doctor Ioan Bălan, cu ocazia aducerii osemintelor din cimitirul Belu (Bucureşti) la Lugoj. Programul a început cu Sfântul Rozar, apoi a continuat cu Sfânta Liturghie pontificată de PS Alexandru Mesian. Au concelebrat: mons. Angelo-Narcis Pop, Vicar general, pr. Teodor Baba, consilier eparhial şi protopop de Lugoj, pr. prot. on. Ioan Pop, parohul Catedralei, pr. Olariu Cristian, paroh la Balinţ şi pr. Narcis Ardelean. După Sfânta Liturghie a avut loc rânduiala parastasului apoi PS Alexandru a adresat câteva cuvinte amintind de biografia acestui distins ierarh care a fost adus în oraşul episcopal de unde a fost ridicat de către securitate în urmă cu 65 de ani. Fotografii: Ramona Băluţescu.

PS Alexandru în vizită la Papa Francisc (7 fotografii)
10 octombrie 2013, Vatican

La începutul lunii octombrie a.c. a avut loc la Roma „Întâlnirea internațională pentru pace – Curajul speranței”, organizată de Comunitatea St.Egidio. Cei care au reprezentat Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică la această întâlnire, au fost: PS Alexandru Mesian, PS Florentin Crihălmeanu şi PS Virgil Bercea.În aceeași săptămână, miercuri, 2 octombrie a avut loc Audienţa Papală, la Vatican.Cu această ocazie, din grupul de cardinali şi episcopi care l-au înconjurat pe Papa Francisc a făcut parte şi PS Alexandru Mesian care a şi schimbat câteva cuvinte cu suveranul pontif. Ierarhul din Banat i-a oferit Papei Francisc două dintre cărţile sale, apărute în ultimul an: „Rafila Găluţ – Fecioara stigmatizată din Bocsig, 1910 – 1939” şi „Ecumenismul – Drumul spre unitatea creştină”. (Fragment din articolul: „Episcopul greco-catolic al Lugojului, Papa Francisc şi Fecioara stigmatizată din Bocsig” scris de Ramona Băluţescu. Imagini: Servizio Fotografico de „L'O.R. - Città del Vaticano”)

Deshumarea osemintelor episcopului greco-catolic Ioan Bălan (27 fotografii)
9 octombrie 2013, Bucuresti

Biserica Română Unită cu Roma, Episcopia Greco-Catolică de Lugoj a organizat în ziua de marţi, 8 octombrie 2013, acţiunea de deshumare pe cale arheologică a osemintelor Episcopului greco-catolic Ioan Bălan. Delegaţia condusă de PS Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj, care a luat parte la acest eveniment istoric pentru Eparhia de Lugoj şi de-altfel pentru întreaga Biserică Greco-Catolică din România a fost formată din: mons. Angelo Pop, vicar general al Eparhiei de Lugoj, pr. Alexandru Ploștinaru, vicar judecătoresc, teol. Raimondo-Mario Rupp şi dl. Cosmin Jivanior. Întrucât este pe rol cauza de beatificare a episcopului Ioan Bălan, mort în faimă de martir sub regimul comunist, alături de ceilalți episcopi ai Bisericii Române Unite, s-a primit autorizația de deshumare din partea Congregației pentru Cauzele Sfinţilor, cu menţiunea să nu i se acorde titlul de „sfânt” sau de „fericit” ci doar titlul de: „servul lui Dumnezeu”. Foto: Raimondo-Mario Rupp.

Vizită pastorală a Prea Sfinţitului Alexandru la Reşiţa (32 fotografii)
6 octombrie 2013, resita

În Duminica a XX-a după Rusalii, la 6 octombrie 2013, Prea Sfinţia Sa Episcop Alexandru Mesian s-a aflat la Reşiţa în mijlocul credincioşilor din parohia „Sfânta Fecioară de la Fatima”. De mai bine de zece ani a devenit o tradiție pentru Eparhia de Lugoj, ca episcopul eparhial să efectueze vizite pastorale anuale în marile centre şi capitale de judeţe ale Eparhiei (Deva, Reşiţa, Timişoara şi Arad). Ultima vizită pastorală în parohia reşiţeană a avut loc în primăvara anului trecut când într-un cadru solemn a fost aniversat ÎPSS Valeriu Traian Frenţiu cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la consacrarea sa ca episcop al Diecezei de Lugoj, 90 de ani de la instalarea sa ca episcop al Diecezei de Oradea şi 60 de ani de la moartea sa în faimă de martir sub regimul comunist în închisoarea din Sighet. Foto: Raimondo-Mario Rupp.

Concert extraordinar 2013 la biserica din Periam (12 fotografii)
6 octombrie 2013, Periam

În ziua de 6 octombrie 2013 a avut loc în parohia Periam, a III-a ediţie a unui concert extraordinar de muzica sacră. Faţă de edițiile trecute am avut onoarea să ne încânte mezzosoprana Docea Camelia de la Filarmonica din Timișoara care a concertat şi la Viena, şi naistul Dl. Madalin Luca, printre cei mai buni naişti din ţară. Orga din Sfânta Biserică este de o valoare inestimabilă care s-a conservat foarte bine iar anul trecut am reușit să-i adaptăm un motoraş cu compresor şi astfel s-a putut cânta mult mai bine. Au participat credincioși de toate confesiunile. La început pr. Paroh Ardelean Gheorghe Traian a prezentat un scurt istoric al Bisericii, remarcându-se faptul că Biserica are peste 150 de ani, este închinată Sfintei Fecioare Maria având hramul „Adormirea Maicii Domnului” și că acest locaş de cult este monument istoric, cupola pe rezistență de lemn este a doua ca mărime după Ateneul Român, prezentând atât interes local cât și național.

Pelerinajul anual de toamnă la Scăiuş (2013) (42 fotografii)
28 septembrie 2013, Scaius

În jur de 400 de credincioşi greco-catolici de pe cuprinsul Episcopiei de Lugoj s-au reunit şi în acest an cu prilejul pelerinajului de toamnă în pitoreasca aşezare a Scăiuşului. Laolaltă, pelerini, preoţi şi localnici s-au adunat pentru a aduce jertfă de credinţă la icoana Sfintei Fecioare Maria, care a lăcrimat de două ori în cursul anului 1934, la 30 septembrie şi 15 octombrie.Sfânta Liturghie a fost pontificată de Mons. Narcis Angelo Pop, Vicar al Episcopiei de Lugoj, alături de un sobor de preoţi din care au făcut parte P.On. Teodor Baba, protopopul Lugojului, p. Iulian Hasciar, paroh al Scăiuşului, p. Ioan Grad din– Darova, p. Silviu Bindea – Orăştie, p. Ioan Dunca – Parţa, p. Ovidiu Neiconi – Ohaba, responsabil cu pastoraţia tineretului, p. Alexandru Ploştinaru – vicar judecătoresc al Episcopiei de Lugoj şi p. Viorel Codrea – asistent spiritual eparhial ASTRU Lugoj.Răspunsurile au fost date de Corul Catedralei din Lugoj, condus de prof. Olimpia Drăgan. Foto: Raimondo-Mario Rupp.

Pelerinaj pentru tineri la Scăiuş. Ediţia a II-a (28 fotografii)
27 septembrie 2013, Scaius

Centrul pentru Pastoraţia Tineretului din Eparhia de Lugoj, a organizat pe 27 septembrie, o seară spirituală în parohia Scăiuş la Icoana Maicii Sfinte care a lăcrimat în anul 1934. Au participat circa 60 de tineri de la catedrala din Lugoj şi din parohiile: Cugir, Ohaba-Forgaci, Ramna şi Timişoara II, însoţiţi de Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicarul General al Eparhiei de Lugoj, pr. Ovidiu Neiconi, responsabil eparhial cu pastoraţia tineretului, pr. dr. Viorel Codrea, Asistent Spiritual ASTRU eparhial Lugoj, pr. Robert Trubiansky, paroh la Păru şi pr. Vasile Chindriş, paroh la Ramna.Programul a început la ora 19.00 cu un moment de adoraţie, a continuat cu Paraclisul Maicii Domnului după care a urmat o meditaţie ţinută de Mons.Angelo Pop, încheierea făcându-se tot cu un moment de adoraţie.La adoraţie, tinerii au rostit rugăciuni compuse de ei. Pr. Iulian Hasciar, parohul locului le-a prezentat tinerilor un scurt istoric al icoanei mariane. Seara s-a încheiat cu o agapă în curtea bisericii.