Albume foto

Eparhia de Lugoj

 
Pagini: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70

Sfinţirea pietrei de temelie a bisericii din localitatea Spini (22 fotografii)
6 mai 2012, Spini

În Duminica a 4-a după Paşti, în ziua de 6 mai, a.c. Preasfinţitul Alexandru Mesian, a efectuat o vizită pastorală în parohia Spini, Protopopiatul Deva, cu ocazia sfinţirii pietrei de temelie a bisericii ce va purta hramul „Naşterea Maicii Domnului”. Însoţit de Mons. Angelo-Narcis Pop Vicarul General al Eparhiei, Ierarhul a fost întâmpinat la locul de celebrare, şi totodată loc al viitorului lăcaş de cult greco-catolic din Spini, cu Sfânta Evanghelie şi Sfânta Cruce de către pr. Adrian Nicolae Didi, pr. Decebal Olteanu. Tineri localnici i-au oferit Ierarhului buchete de flori, pâine şi sare. La Sfânta Liturghie Arhierească, alături de PS Alexandru şi Mons. Angelo, s-au aflat: pr. Silviu-Lucian Bindea, Protopop de Orăştie, Pr. Decebal Olteanu, paroh la Băcia, pr. Adrian Poncotan, şi pr. Adrian Nicoale Didi, paroh la Turdaş şi administrator parohial la Spini. Foto: Raimondo-Mario Rupp.

Vizită pastorală a PS Alexandru în parohia Coşteiu (66 fotografii)
29 aprilie 2012, Costeiu

În Duminica a treia după Paşti, la 29 aprilie 2012 Prea Sfinţitul Episcop Alexandru s-a aflat în mijlocul credincioşilor din parohia Coşteiu, Protopopiatul Lugoj, la invitaţia pr. paroh Inocenţiu Lung. La sosire, P.S. Alexandru a fost întâmpinat în faţa Primăriei Comunei Coşteiu de parohul actual al Coşteiului Părintele Inocenţiu Lung, de numeroşi credincioşi cu tradiţionala pâine şi sare precum şi cu buchete de flori. Programul liturgic a început de la orele 10.30 cu celebrarea Sfintei Liturghii arhiereşti. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de către corul „Reînvierea” al catedralei din Lugoj, dirijat de D-na Prof. Olimpia Drăgan. P.S. Alexandru a conferit Părintelui Paroh Inocenţiu, titlul de Stavrofor (purtător de cruce) dăruindu-i crucea pectorală. În cuvântul de învăţătură, P.S. Alexandru a vorbit despre evanghelia zilei. Apoi Prea Sfinţia Sa le-a vorbit credincioşilor despre scopul vizitei în parohie. Fotografii: Andrei Baici, Costel Borhan şi Raimondo-Mario Rupp.

Lansarea cărţii „Jurnalul unui preot bătrân” la Lugoj (20 fotografii)
27 aprilie 2012, Lugoj

Muzeul de Istorie, Etnografie şi Artă Plastică Lugoj în colaborare cu Episcopia Greco-Catolică de Lugoj, au organizat la galeria „Pro Arte” din Lugoj, vineri, 27 aprilie 2012, cu începere de la orele 17, lansarea cărţii „Jurnalul unui preot bătrân” scrisă de Pr. Dr. Nicolae Brânzeu, prepozit al Capitlului Catedralei „Coborârea Sfântului Spirit” din Lugoj. Remintim că la sfârşitul lunii martie a.c. a avut loc lansarea aceluiaşi volum şi la Timişoara. Această lucrare apare în continuarea unui alt volum, al aceluiaşi autor, „Memoriile unui preot bătrân”, publicat deja în anul 2008. Înainte de lansarea cărţii, Prea Sfinţitul Alexandru, alături de Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicar General, Pr. Teodor Baba, Protopopul Lugojului şi Pr. Prot. On. Ioan Pop, parohul catedralei au oficiat un Parastas la mormântul distinsului prepozit capitular pr. Nicolae Brînzeu, în cimitirul romano-catolic din Lugoj. Foto: Raimondo-Mario Rupp.

Pelerinaj la Resiţa dedicat ÎPS Valeriu Traian Frenţiu (59 fotografii)
21 aprilie 2012, Resita

Eparhiile de Lugoj şi de Oradea au decis, prin episcopii lor, PS Alexandru şi PS Virgil, realizarea unui pelerinaj dedicat ÎPSS Valeriu Traian Frenţiu cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la consacrarea sa ca episcop, 90 de ani de la instalarea sa ca episcop la Oradea şi 60 de ani de la moartea sa la Sighet. Prima ediţie a acestui pelerinaj a avut loc la Reşiţa, locul naşterii arhiepiscopului, în data de 21 aprilie 2012. La sosire cei doi episcopi au fost întâmpinaţi de către Pr.Prot. Marian Ştefănescu şi Primarul Reşiţei Mihai Stepanescu. Sfânta Liturghie a început la ora 11,00. Alături de cei doi arhierei au concelebrat aprox 25 de preoţi şi 3 ipodiaconi iar răspunsurile au fost date de seminarişti. Înainte de binecuvântarea finală s-a făcut o slujbă de pomenire pentru Episcopul Valeriu Traian Frenţiu. Pr.Marian Ştefănescu a împărţit câteva Diplome de onoare pentru contribuţii deosebite aduse comunităţii greco-catolice din Reşiţa.Foto: Raimondo-Mario Rupp şi Ramona Băluţescu.

Popas al pelerinilor orădeni la Lugoj: reşedinţa episcopiei şi Catedrala episcopală (33 fotografii)
21 aprilie 2012, Lugoj

La întoarcerea din Pelerinajul de la Reşiţa dedicat ÎPSS Valeriu Traian Frenţiu, studenţii de la institutul teologic, conduşi de Pr. Antoniu Chifor, Rector al Seminarului Major, şi elevii de la liceul „Don Orione” conduşi de Pr. Florian Gui, Vicar General al Eparhiei de Oradea, precum şi grupul numeros de pelerini orădeni, au vizitat oraşul episcopal Lugoj, unde ÎPSS Valeriu Traian Frenţiu a fost episcop timp de 10 ani (1912-1922). Mai întâi s-a vizitat reşedinţa Episcopiei greco-catolice unde au fost primiţi de PS Alexandru Mesian şi Mons. Angelo. Următorul obiectiv a fost vizitarea Catedralei Episcopale. Prea Sfinţitul Alexandru le-a vorbit pelerinilor despre istoricul catedralei şi i-a amintit pe episcopii martiri şi mărturisitori care au slujit în această catedrală: ÎPSS Valeriu Traian Frenţiu, PS Ioan Bălan şi ÎPSS Ioan Ploscaru de Pie Memorie. Foto: Raimondo-Mario Rupp şi Ramona Băluţescu.

Lumină din Lumină – Concert de muzică sacră la Deva (8 fotografii)
21 aprilie 2012, Deva

După ce a doua zi de Paşti am avut onoarea de a-l primi în mijlocul nostru pe Preasfinţia Sa Alexandru şi la sfârşitul Sfintei Liturghii să ascultăm un Regal Muzical prezentat de Corul “Preludiu” condus de Voicu Enăchescu de la Bucureşti şi de Corul Catedralei Episcopale Ortodoxe din Deva, sâmbătă 21 aprilie, am avut ocazia să ascultăm numeroase Pricesne – compoziţii din creaţia românească – prezentate de Corul “Muzica Divina” din Deva sub bagheta dirijorilor Gelu şi Mariana Onţanu-Crăciun. Acest cor este înfiinţat doar de o jumătate de an şi deja a luat distinse premii la concursurile din zonă, iar în luna mai (23-30) vor prezenta acelaşi repertoriu – probabil îmbogățit şi cu cântece laice – la Belfort în Franţa. Deşi este la început, acest cor are mari perspective dat fiind faptul că este compus în marea sa majoritate din foşti elevi ai Liceului de Muzică şi Arte Plastice “Sigismund Toduţă” – din localitate – care la ora actuală sunt profesori, ingineri, preoţi.

Vizita pastorală a PS Alexandru la Deva. Concert pascal (28 fotografii)
16 aprilie 2012, Deva

În fiecare an - începând din 2001 – în a doua zi de Paşti credincioşii parohiei “Imaculata” din Deva au deosebita onoare şi bucurie de a-l primi în mijlocul lor pe Preasfinţitul Alexandru. Prea Sfinţia Sa a fost însoţit de reverendisimul monsenior Angelo-Narcis Pop – vicar general eparhial. La sfânta Liturghie alături de PS Alexandru și Mons. Angelo s-au aflat: pr. Micu Ceciliu Vasile – protopop al Devei pr. Silviu-Lucian Bindea – protopop de Orăştie, pr. Didi Nicolae Adrian – paroh de Turdaş şi pr. Sabo Sorin, parohul locului. Prea Sfinţitul Alexandru a conferit Părintelui Sabo Sorin Crucea Pectorală, pentru meritele deosebite din parohia "Imaculata" în cei 10 ani de preoţie. După Sfânta Liturghie, a urmat un concert pascal susţinut de două coruri: Corul Catedralei Episcopale ortodoxe "Sf. Nicolae" din Deva dirijat de pr. Dorin Kladni şi Corul de cameră "Preludiu" din Bucureşti, dirijat de Voicu Enăchescu. Foto: Raimondo-Mario Rupp.

Sfintele Paşti 2012 la Catedrala din Lugoj (23 fotografii)
15 aprilie 2012, Lugoj

Imagini de la Sfânta Liturghie Arhierească săvârşită în prima zi de Paşti la Catedrala "Coborârea Sfântului Spirit" din Lugoj de către Prea Sfinţia Sa Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj. Concelebranţi la această Sfântă Liturghie au fost: Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicarul General al Eparhiei de Lugoj, Rvs. Teodor Baba, Protopopul Lugojului şi Rvs. pr. prot. on, Ioan Pop, Parohul Catedralei. Fotografii: Raimondo-Mario Rupp.

Exerciții spirituale pentru soțiile preoților din Eparhia de Lugoj (10 fotografii)
7 aprilie 2012, Lugoj

Conform tradiţiei inaugurate de Prea Sfinţitul Alexandru Mesian, în fiecare an în perioada Postului Mare are loc o zi de reculegere pentru soţiile preoţilor. Anul acesta reculegerile spirituale au avut loc în ziua de 7 aprilie la Reşedinţa Episcopiei de Lugoj şi au fost ţinute de mons. Angelo-Narcis Pop, Vicar general al Eparhiei de Lugoj.

Exerciţii Spirituale 2012 cu clerul Eparhiei de Lugoj, seria a II-a (27 fotografii)
3 aprilie 2012, Lugoj

Imagini de la a XV-a ediţie a Exerciţiilor Spirituale cu Clerul Eparhiei de Lugoj, seria a II-a. Exerciţiile spirituale au început cu Sfânta Liturghie arhierească în catedrala din Lugoj, în după-amiaza zilei de luni, 2 aprilie. Conducătorul exercițiilor spirituale pentru seria a II-a de preoţi, este pr. Jurek Brzoska S.J. de la Cluj. Fotografii: Raimondo-Mario Rupp.