Albume foto

Eparhia de Lugoj

 
Pagini: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70

Hirotonire pr. Ovidiu Pop (40 fotografii)
1 aprilie 2012, Lugoj

Credincioşii parohiei Secăşeni, protopopiatul Oraviţa, Județul Caraş-Severin au începând de duminică, 1 aprilie, un nou preot: diaconul Ovidiu Pop a fost hirotonit întru preot de către Preasfinţitul Părinte Episcop Alexandru în cadrul Sfintei Liturghii arhiereşti săvârşită în catedrala din Lugoj „Coborârea Sfântului Spirit”, în duminica a V-a din Postul Mare. Alături de Preasfinţia Sa au slujit Mons. Angelo-Narcis Pop, vicar general, pr. Vasile Szabo, spiritual la liceul teologic de la Cluj, Pr. Mureşan Alin, paroh comuna Gârbău, judeţul Cluj, pr. prot. on. Ioan Pop, parohul catedralei şi pr. Vasile Chindriş, paroh la Ramna, protopopiatul Reşiţa. Răspunsurile liturgice au fost date de corul „Reînvierea” al catedralei, dirijat de d-na Prof. Olimpia Drăgan. Foto: Raimondo-Mario Rupp.

Lansarea cărţii "Jurnalul unui preot bătrân" la Timişoara (12 fotografii)
30 martie 2012, Timişoara

Vineri, 30 martie 2012, cu începere de la orele 18.00, a avut loc la Timișoara lansarea cărții „Jurnalul unui preot bătrân” a regretatului Pr. Dr. Nicolae Brânzeu. În desfășurarea evenimentului, au luat cuvântul mons. Angelo-Narcis Pop, vicar general al Eparhiei de Lugoj, prea onoratul părinte reprezentându-l pe Excelența Sa, Alexandru Mesian, episcop de Lugoj, domnul conferențiar dr. Claudiu Arieşan și domnul dr. Radu Ardelean, din partea Academiei Române, filiala Timișoara, domnia sa reprezentând-o pe doamna dr. Luminiţa Wallner-Bărbulescu, colaboratoarea doamnei Pia Brînzeu la publicarea volumului. După ce atât lucrarea cât și persoana autorului s-au bucurat de prezentările vorbitorilor, realizate din diferite puncte de vedere, doamna Pia Brînzeu a evocat încă o dată persoana ilustrului înaintaș. În încheierea lansării a avut loc un frumos recital de muzică renascentistă, putând fi audiate mai multe piese interpretate la lăută de tânărul muzician Caius Hera. Foto: Claudiu Călin.

Exerciţii Spirituale 2012 cu clerul Eparhiei de Lugoj, seria I (46 fotografii)
28 martie 2012, Lugoj

În după-amiaza zilei de 26 martie 2012, printr-o Sfântă Liturghie arhierească, concelebrată în Catedrala Lugojului, a debutat a XV-a ediţie a exerciţiilor spirituale cu veneratul Cler al Eparhiei de Lugoj. Exerciţiile propriu-zise s-au ţinut la Reşedinţa Episcopiei (Lugoj, str. Episcop Dr. Ioan Bălan nr. 6). Seria I a exerciţiilor s-a desfășurat în perioada 26-28 martie şi au fost ţinute de pr. Henryk Urban S.J. de la Cluj. Fotografii: Raimondo-Mario Rupp.

Sfinţirea unei noi biserici la Peciu Nou (128 fotografii)
25 martie 2012, Peciu Nou

În Duminica a patra din Post, (a Cuv. Ioan Scărarul) de sărbătoarea Buneivestiri, Prea Sfinţia Sa Episcop Alexandru Mesian, s-a aflat în mijlocul credincioşilor din parohia Peciu Nou, cu ocazia sfinţirii unui nou lăcaş de cult cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”. Această parohie este păstorită de pr. Alexandru Ploştinaru, Vicar judecătoresc al Eparhiei de Lugoj. Prea Sfinţia Sa a fost însoțit de către Mons. Angelo Pop, Vicarul General al Episcopiei de Lugoj şi de pr. dr. Marius-Petru Pop, Consilier eparhial şi secretar episcopal. Ceremonia religioasă a început la orele 10.00 cu oficiul sfinţirii apei, desfăşurat pe esplanada din faţa intrării în biserică, după care a urmat binecuvântarea bisericii, prin ungerea zidurilor exterioare şi interioare cu sfântul şi marele mir. În masa sfântului altar, alături de Hrisov, au fost depuse moaştele Sfântului Grigore de Nazianz, Episcop, Teolog şi Părinte al Bisericii. Foto: Ramona Băluţescu şi Raimondo-Mario Rupp.

Hirotesiri de lectori la Lugoj (58 fotografii)
18 martie 2012, Lugoj

În Duminica a treia a Postului Mare, 18 martie 2012, în cadrul Sfintei Liturghii pontificate în Catedrala „Coborârea Sfântului Spirit” din Lugoj, Preasfinţia Sa episcop Alexandru Mesian a acordat la trei tineri studenţi teologi tonsura şi lectoratul: Silviu Cunzet din Lugoj (jud. Timiş), Simion Chiş din Şeitin, (jud. Arad) şi Horia Bursaş din Orăştie, (jud. Hunedoara). Cei trei tineri sunt studenţi în anul III la Facultatea de Teologie Greco-Catolică, departamentul Oradea din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai”. La eveniment au participat părinţii celor trei studenţi, colegi de-ai lor teologi şi pelerini din parohiile de origine ale candidaţilor: Şeitin şi Orăştie. În cuvântul de învăţătură PS Alexandru a accentuat aspectele legate de importanţa slujirii în Biserică şi a pregătirii cât mai temeinice pentru a deveni preoţi cu viaţă sfântă, morală şi intelectuală. Foto: Raimondo-Mario Rupp.

Evocarea Episcopilor Greco-Catolici martiri la Oţelu Roşu (23 fotografii)
11 martie 2012, Otelu Rosu

În Duminica a II-a din Postul Mare, la 11 martie a.c. în parohia din Oţelu Roşu, a avut loc o evocare despre Episcopii Greco-Catolici martiri, susţinută de teol. drd. Sergiu Soica. Programul a început cu Sfântul Rozar. A urmat Sfânta Liturghie celebrată de Pr. Flavius Jurca, parohul locului. După cuvântul de învăţătură al pr. Flavius, a urmat evocarea despre episcopii martiri. În continuarea programului, dl. teol. Raimondo-Mario Rupp a prezentat credincioşilor parohiei publicaţiile eparhiei de Lugoj, pentru început revista “Reînvierea”, publicaţia oficială a episcopiei, precum şi revista “Magnificat”, publicaţia de tineret a aceleiaşi episcopii. În încheiere, pr. paroh Flavius le-a vorbit credincioşilor despre asociaţiile laicale din Biserica Română Unită; a menţionat posibilitatea înfiinţării pe viitor a ASTRU, AGRU şi a Reuniunii Mariane, pentru a încuraja o implicare cât mai activă a laicilor în viaţa comunităţii parohiale.Foto: Costel Borhan, Pr. Flavius Jurca, Raimondo-Mario Rupp.

Hirotonire pr. Flavius-Manuel Jurca (132 fotografii)
12 februarie 2012, Lugoj

În Duminica a XXXIV-a după Rusalii, (a Fiului risipitor), în cadrul Sfintei Liturghii celebrate în catedrala „Coborârea Spiritului Sfânt” din Lugoj la 12 februarie, Prea Sfinţitul Episcop Alexandru Mesian a hirotonit un nou lucrător în via Domnului, pe diaconul Flavius-Manuel Jurca. Originar din Timişoara, tânărul nou hirotonit a absolvit cursurile facultății de Teologie din Oradea, obţinând licenţa în anul 2005. Părintele Flavius este preot celibatar şi are numire pentru parohia Oţelu Roşu din protopopiatul Sarmisegetuza. Foto: Raimondo-Mario Rupp, Ramona Băluţescu, Andrei Mureşan şi Sergiu Soica.

Ziua Bolnavului la Catedrala "Coborârea Sfântului Spirit" Lugoj (58 fotografii)
11 februarie 2012, Lugoj

În ziua de 11 februarie, în catedrala din Lugoj a avut loc Sărbătorirea Zilei Mondiale a Bolnavului. Programul a început la orele 16.30 cu rânduiala Vecerniei. Înainte de începerea Sfintei Liturghii Pr. Prot. On. Ioan Pop, Parohul Catedralei a ţinut un cuvânt de învăţătură. Sfânta Liturghie a fost celebrată de pr. Ioan Pop şi de preoţii concelebranţi: pr. Robert Trubiansky, paroh la Păru, pr. Olariu Cristian, paroh la Balinţ şi pr. Ovidiu Rănescu, paroh la Şanoviţa. Răspunsurile au fost date de corul catedralei condus de d-na Prof. Olimpia Drăgan. După terminarea Sfintei Liturghii, pr. Robert Trubiansky a dat citire Mesajului pentru cea de-a XIX-a Zi Mondială a Bolnavului al Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea. A urmat o procesiune solemnă în jurul Catedralei cu Sf. Sacrament şi cu Statuia Sfintei Fecioare Maria. Programul s-a încheiat cu o agapă fraternă oferită de Pr. Paroh, celor care s-au implicat în buna desfăşurare a sărbătorii. Foto: Raimondo-Mario Rupp.

Ziua Vieţii Consacrate la Lugoj (30 fotografii)
2 februarie 2012, Lugoj

Şi în acest an la catedrala "Coborârea Sfântului Spirit" din Lugoj, Surorile din ordinul "Sfântului Vasile cel Mare" împreună cu Surorile de Caritate ale ordinului "Sfânta Ioana Antida" au participat la Sfânta Liturghie de la orele 9. Astfel, înainte de începerea Sfintei Liturghii, surorile au pornit în procesiune spre altar, aducând: Biblia - ca mulţumire pentru Cuvântul dătător de viaţă şi de lumină; Regula călugărească, oferită ca şi răspuns la chemarea lui Dumnezeu şi normă de viaţă pentru a a-L urma; Flori - ca rod al creaţiei Sale; Lumânarea – ca simbol al Luminii celei adevărate care “luminează pe tot omul care vine în lume”; Vin şi Pâine - oferit ca semn de mulţumire pentru sacramentul iubirii pe care Isus ni l-a lăsat drept hrană şi băutură pentru viaţa veşnică; Icoana sărbătorii – asemenea prezentării lui Isus la Templu, surorile oferă Domnului vieţile lor, pentru a se conforma voinţei Sale divine. Foto: Raimondo-Mario Rupp

Octava de rugăciune la Reşiţa (15 fotografii)
25 ianuarie 2012, Resita

Octava Mondială de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor a fost celebrată şi anul acesta la Reşiţa, ca şi în toţi cei nouăsprezece ani de când Pr. József Csaba Pál, canonic şi paroh romano-catolic al bisericii “Maria Zăpezii”, din localitate, a iniţiat această întâlnire de rugăciune între şi pentru cultele religioase din oraş. Motto-ul sub care s-au desfăşurat serile de rugăciune, desfăşurate în fiecare seară, la orele 18.30, în alt lăcaş de cult, al unei alte confesiuni, a fost cel general: “Noi toţi vom fi schimbaţi prin credinţa în Isus Cristos” (1Cor 15,51-58). Din partea cultului greco-catolic au participat în aceste zile: Pr. Marian Stefănescu, protopop de Reşiţa, Pr. Viorel Costinar, paroh la Târnova, pr. Nicolae Tutaş, paroh la Bocşa şi Pr. Vasile Chindriş, paroh la Ramna.