Albume foto

Eparhia de Lugoj

 
Pagini: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70

Exerciţii Spirituale cu clerul Eparhiei de Lugoj, seria I (27 fotografii)
23 martie 2011, Lugoj

În după-amiaza zilei de 21 martie 2011, printr-o Sfântă Liturghie arhierească, concelebrată în Catedrala Lugojului, a debutat a XIV-a ediţie a exerciţiilor spirituale cu veneratul Cler al Eparhiei de Lugoj. Exerciţiile propriu-zise s-au ţinut la Centrul Pastoral Diecezan din Lugoj, str. Episcop Dr. Ioan Bălan nr. 6. Seria I a exerciţiilor s-a desfășurat în perioada 21-23 martie, iar seria a II-a în perioada 28-30 martie a.c. La ambele serii au participat câte un grup de 55 de preoţi ai Eparhiei. Anul acesta exerciţiile spirituale au fost ţinute de Preasfinţitul Mihai Frăţilă, Episcop auxiliar de Alba Iulia şi Făgăraş, vicar de Bucureşti. Fotografii: Andrei Mureșan și Raimondo-Mario Rupp.

Vizită pastorală a Prea Sfinţitului Alexandru la Bucova. Înfiinţarea Reuniunii Mariane (40 fotografii)
27 februarie 2011, Bucova

Duminică, 27 februarie, în Parohia Greco-Catolică Bucova, Protopopiatul Sarmisegetuza, a avut loc vizita canonică a PS Alexandru Mesian, Episcopul Lugojului. Cu această ocazie, s-a celebrat Sfânta Liturghie arhierească şi a luat ființă în mod oficial, "Reuniunea Mariană Bunavestire", a credincioșilor din Bucova, județul Caras-Severin. Peste 70 de persoane din această parohie au cerut să fie primite în mod solemn în aceasta asociație spirituală. PS Alexandru a fost însoțit la Bucova de către Mons. Angelo Pop, Vicarul General al Episcopiei Lugojului şi Pr. Vasiloni Trandafir Florin, Protopopul Sarmisegetuzei. Președintă a reuniunii Mariane Bucova a fost aleasă d-na Vasiloni Rodica. Credincioasele care si-au exprimat public dorința de a face parte din această asociație tradițională a Bisericii catolice, au depus mărturie în acest sens şi au fost binecuvântate de către PS Alexandru, care le-a împărțit diplome şi medalii cu însemne mariane.

Instalarea noului paroh la biserica „Naşterea Prea Curatei Fecioare Maria” din Arad (30 fotografii)
20 februarie 2011, Arad

La 20 februarie, în biserica „Naşterea Sfintei Fecioare Maria”, parohia Arad-Centru, a avut loc instalarea oficială ca paroh a Rvs. Pr. Radu Vorindan, Protopop de Arad, în postul rămas vacant în urma trecerii la cele veşnice a fostului paroh, Rvs. Pr. Prot. On. Coriolan Mureşan, Consilier eparhial. Sfânta Liturghie a fost pontificată de Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicar General al Eparhiei de Lugoj, concelebranţi fiind: Mons. Nistor Chişbora, Protopop Emerit de Arad şi Prelat Papal, Pr. Prot. Radu Vorindan, noul paroh şi Pr. Dănuţ Ciuban, Protopop de Chişineu-Criş, paroh la Sintea-Mare, administrator parohial la Chişineu-Criş.După citirea decretului de numire, Mons. Angelo i-a înmânat noului paroh Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce şi cheile lăcaşului de cult. În cadrul Sfintei Liturghii, s-au făcut rugăciuni de pomenire pentru odihna veşnică a adormitului în Domnul, Pr. Coriolan Mureşan cel care a avut o contribuţie remarcabilă la construirea acestei biserici. Foto: Raimondo-Mario Rupp.

Pr. Coriolan Mureşan condus pe ultimul drum (54 fotografii)
12 februarie 2011, Arad

În ziua de 9 februarie 2011, după o lungă suferinţă, pr. prot. on. Coriolan Mureşan, parohul de la Arad-Centru, a trecut la cele veşnice. Toţi cei ce l-au cunoscut şi-l amintesc ca pe un om de o mare bunătate şi profunzime ca pe un preot devotat trup şi suflet Bisericii, ca pe un intelectual preocupat de lectură şi dialog, ca pe un om cu simţul umorului şi dinamism, întotdeauna consecvent idealurilor sale şi refuzând compromisurile. Slujba înmormântării a fost oficiată pe 12 februarie, la biserica greco-catolică „Naşterea Sfintei Fecioare Maria” din Arad de către Preasfinţitul Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj, căruia i-au stat alături aproape un sobor numeros preoţi veniţi din parohiile Protopopiatului de Arad, Chişineu-Criş, Timişoara, Lugoj, Orăştie, precum şi de la Şomcuta Mare (Maramureş), Cluj, Oradea şi Blaj. Foto: Ramona Băluţescu şi Ionela Maria Florescu. Mulţumim lui Alexandru Quintus pentru fotografiile semnate de Ionela.

Sărbătorirea Zilei Mondiale a Bolnavului 2011 la Lugoj (48 fotografii)
11 februarie 2011, Lugoj

În ziua de 11 februarie, în catedrala din Lugoj a avut loc Sărbătorirea Zilei Mondiale a Bolnavului. Programul a început la orele 16.50 cu recitarea Sfântului Rozariu. Înainte de începerea Sfintei Liturghii Pr. Prot. On. Ioan Pop, Parohul Catedralei a ţinut un cuvânt de învăţătură. Sfânta Liturghie a fost celebrată de Pr. Ioan Pop şi de preoţii concelebranţi: Pr. Teodor Baba, Protopop de Lugoj, Pr. Inocenţiu Lung, paroh la Coştei, Pr. Ovidiu Rănescu, paroh la Şanoviţa, Pr. Olariu Cristian, paroh la Balinţ şi Pr.Robert Trubiansky, paroh la Păru. După terminarea Sfintei Liturghii, Pr. Teodor Baba, Protopopul Lugojului a dat citire Mesajului Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea pentru cea de-a XIX-a Zi Mondială a Bolnavului. A urmat o procesiune solemnă în jurul Catedralei cu Sf. Sacrament şi cu Statuia Sfintei Fecioare Maria. Programul s-a încheiat cu o agapă fraternă oferită de Pr. Paroh, celor care s-au implicat în buna desfăşurare a sărbătorii. Foto: Prof. Gabriel Lupşa.

Ziua Persoanelor Consacrate la Lugoj (18 fotografii)
2 februarie 2011, Lugoj

Înainte de începerea Sfintei Liturghii de la orele 9.00, Surorile OSBM Lugoj şi Surorile de Caritate ale Sfintei "Ioana Antida" Lugoj au marcat ziua persoanelor consacrate cu un mic dar reprezentativ moment în Catedrala "Coborârea Spiritului Sfânt". Au pornit în procesiune în biserică, aducând în faţa altarului diferite simboluri: Biblia, Icoana sărbătorii, flori, pâine, vin şi lumânări. Pr. Prot. On. Ioan Pop, parohul catedralei a încheiat momentul spunând: "Iubiţi credincioşi, în această zi când sărbătorim „Întâmpinarea Domnului în Templu”, vă invit pe toţi să mulţumim lui Dumnezeu pentru darul vieţii consacrate, pe care Spiritul Sfânt l-a dăruit Bisericii Sale. Voi, persoane consacrate în serviciul lui Dumnezeu, în diversitatea vocaţiilor ecleziale, veţi reînnoi îndatorirea de a-L urma pe Cristos ascultător, sărac şi cast, pentru ca prin mărturisirea voastră evanghelică, să strălucească în biserică şi în lume Mântuitorul nostru Isus Cristos, lumina tuturor oamenilor".

Rugăciune ecumenică pentru unitate la Timişoara (22 fotografii)
23 ianuarie 2011, Timişoara

Întalnirea cu reprezentanţii cultelor din oraşul de pe Bega s-a ţinut în ziua de 23 ianuarie, de la orele 17.00 la Biserica Evangelică-Lutherană aflată în Piata Russel (la Punctele cardinale). Din partea Bisericii greco-catolice a participat Pr. Vicar Foraneu Nicolae Teodorescu, iar de la Biserica romano-catolică a fost prezent Excelenta Sa Martin Roos, episcop de Timisoara, insotit de Vicarul General, Msgr. Johann Dirschl si secretarul Episcopal, Pr. Nikola Laus jun. A fost prezent corul bisericii greco-catolice "Sf. Iosif" din Timişoara (Piata 700) şi Corul Exultate al Catedralei (Domului) Romano-Catolice din Timişoara. Fiecare cor a prezentat două cântece. La final toti participanţii au fost serviti la ieşire cu un ceai cald şi cozonac. Mulţumim D-lui drd. Claudiu Călin Sergiu, arhivist la Episcopia Romano-Catolică Timişoara pentru fotografii şi relatare.

Săptămâna de rugăciune pentru unitate a creştinilor la Deva (10 fotografii)
23 ianuarie 2011, Deva

În fiecare an în duminica dintre 18 şi 25 ianuarie se organizează la Deva - în parohia noastră - rugăciunea de unitate a creştinilor. În acest an sus numita adunare a avut loc pe data de 23 ianuarie şi au participat preoţi greco-catolici şi ortodocși: prea onoratul părinte protopop greco-catolic al Devei, Micu Ceciliu Vasile, prea onoratul părinte protopop ortodox al Devei, Costa Petru, părintele Sabo Ioan Sorin preot paroh greco-catolic al Devei şi părintele Didi Nicolae Adrian preot paroh greco-catolic de Turdaş. Discursurile interlocutorilor au fost axate pe unitate şi au fost animate de către corul bisericesc al parohiei greco-catolice “Immaculata” din Deva.

Octava de rugăciune pentru unitatea creștinilor la Orăştie (45 fotografii)
22 ianuarie 2011, Orăştie

Biserica Greco-catolică din Orăștie a sărbătorit cu celelalte Biserici octava de rugăciune pentru unitatea creștinilor, deoarece sărbătoare este atunci când sunt frații împreună. Octava a început la noi în Biserică (la noi fiind Biserica Greco-Catolică Ilie Tezviteanul din localitate). În timpul acestei săptămâni ne-am deplasat la fiecare cult, unde ne-am rugat împreună. Astfel în ziua de 19 01 am mers la Biserica Reformată din Orăștie, pe 20 01 la Biserica Romano-Catolică din Orăștie şi pe 23 01 la Biserica Ortodoxă din Orăștie; Foto: Dan Orghici.

Întâlnire ecumenică de rugăciune la Lugoj (27 fotografii)
22 ianuarie 2011, Lugoj

Anul acesta întâlnirea ecumenică din cadrul Octavei de Rugăciune pentru unitatea Creştinilor s-a ţinut la biserica romano-catolică din Lugoj. Au participat reprezentanţii cultelor din oraş, însoţiţi de numeroşi credincioşi din comunităţile lor, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor locale. În municipiul de pe Timiş, „Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creştinilor” a fost celebrată, începând din anul 1997, prin întâlniri ecumenice organizate la Biserica Română Unită, Greco-Catolică (în 1997, 2003 şi 2009), Biserica Ortodoxă Română (1998, 2004 şi 2010), Biserica Romano-Catolică (1999 şi 2005), Biserica Ortodoxă Ucraineană (2000 şi 2006), Biserica Creştină Baptistă „Harul” (2001 şi 2007) şi Biserica Reformată (2002 şi 2008). Foto: Raimondo-Mario Rupp