Albume foto

Eparhia de Lugoj

 
Pagini: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70

Reluarea activităţii pastorale la Dragşina (33 fotografii)
5 decembrie 2010, Dragşina

În Ajunul Sărbătorii Sfântului ierarh Nicolae, Arhiepiscopul de la Mira Liciei, la 5 decembrie, P.S. Episcop Alexandru Mesian s-a aflat în Vizită Canonică în localitatea Dragşina, Protopopiatul de Timişoara, unde s-a reluat activitatea pastorală după mai bine de 62 de ani. Cu această ocazie s-a sfinţit capela retrocedată cu hramul „Sfântul Nicolae”. Preasfinţitul Alexandru a fost însoţit de Mons. Angelo Pop, Vicarul General al Eparhiei de Lugoj. Foto: Raimondo-Mario Rupp.

Veghe şi rugăciune pentru viaţa născândă la Lugoj (9 fotografii)
27 noiembrie 2010, Lugoj

În comuniune cu Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea şi cu întreaga Biserică Catolică, sâmbătă, 27 noiembrie 2010, la Catedrala “Coborârea Sfântului Spirit”, Lugoj a avut loc o Seară de Veghe şi Rugăciune pentru copiii nenăscuţi încă. Programul serii a început prin celebrarea Slujbei Vecerniei, celebrată de Pr. Prot. On. Ioan Pop, parohul catedralei. A urmat Sfânta Liturghie Arhierească pontificată de P.S. Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj. Alături de Prea Sfinţia Sa la masa altarului s-au aflat: Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicarul General al Eparhiei de Lugoj, Pr. Teodor Baba, Protopop de Lugoj şi Pr. Ioan Pop. Împreună cu Suveranul Pontif şi cu Biserica Catolică din întreaga lume, urmare a circularei cu nr. 741, emisă de P.S. Alexandru către veneratul cler al Eparhiei de Lugoj, în zilele de 27 şi 28 noiembrie 2010, s-a făcut rugăciune pentru biruinţa vieţii pe întreg teritoriul Eparhiei.

Veghe şi rugăciune pentru viaţa născândă la Arad (14 fotografii)
27 noiembrie 2010, Arad

Împreună cu Suveranul Pontif şi cu Biserica Catolică din întreaga lume, urmare a circularei cu nr. 741, emisă de P.S. Alexandru Mesian către veneratul cler al Eparhiei de Lugoj, şi la Parohia "Naşterea Sfintei Fecioare Maria" Arad-Centru s-a făcut rugăciune pentru biruinţa vieţii. În organizarea serii a participat şi s-a implicat şi grupul AGRU al parohiei. Programul a început cu Rânduiala Vecerniei. A urmat Sf. Rozar cu misterele de bucurie. Sf. Liturghie a fost celebrată de Pr. Coriolan C. Mureşan, Vicar Judecătoresc al Eparhiei de Lugoj şi Asistent Spiritual Naţional AGRU. Programul s-a încheiat cu Adoraţia Euharistică şi citirea rugăciunii pentru Viaţa Născândă.

Noapte de Veghe pentru viaţa născândă la Timişoara (18 fotografii)
26 noiembrie 2010, Timisoara

În comuniune cu Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea şi cu întreaga Biserică Catolică, peste o mie de credincioşi şi pelerini veniţi din întreaga ţară, au participat vineri şi sâmbătă 26-27 noiembrie la Noaptea de Veghe cu Preacurata” organizată de comunitatea Parohiei Române Unite cu Roma Greco-Catolică „Sfânta Maria Păcii şi a Unităţii” din Timişoara. Evenimentul, care se desfăşoară pentru a 60-a oară în România, s-a bucurat de participarea Preasfinţitului Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj, prezent vineri la Timişoara, însoţit de Mons. Angelo Pop, Vicarul General al Eparhiei de Lugoj. Programul a început cu Sf. Liturghie Arhierească după care au avut loc de-a lungul nopţii rugăciuni, omilii, cântece, concerte, mărturii de viaţă creştină şi meditaţii până dimineaţă. Programul s-a încheiat cu Sf. Liturghie celebrată de Pr. Coriolan C. Mureşan, Vicar Judecătoresc al Eparhiei de Lugoj.

Sfinţirea unei noi biserici la Şibot (44 fotografii)
21 noiembrie 2010, Şibot

La 21 noiembrie, Prea Sfinţia Sa Episcop Alexandru Mesian, împreună Prea Sfinţitul Mihai Frăţilă, Episcop auxiliar de Alba Iulia şi Făgăraş, s-au aflat în mijlocul credincioşilor din parohia Şibot, cu ocazia sfinţirii unui nou lăcaş de cult cu hramul „Bunavestire”. Cei doi Episcopi au fost întâmpinaţi în faţa bisericii cu flori, pâine şi sare de copii îmbrăcaţi în porturi populare, de rvs. pr. Silviu Lucian Bindea, Protopopul Orăştie, de pr. paroh Ioan-Florin Stănculeţ, de alţi preoţi şi de numeroşi credincioşi din localitate, dar şi din alte localităţi învecinate.Ceremonia religioasă a început la orele 10 cu oficiul sfinţirii apei după care a urmat binecuvântarea bisericii, prin ungerea zidurilor exterioare şi interioare cu sfântul şi marele mir, în formă de cruce, şi prin stropire cu apă sfinţită. P.S. Alexandru a acordat Părintelui Paroh Ioan-Florin Stănculeţ titlul de Iconom Stavrofor, dăruindu-i cucea pectorală, pentru meritele deosebite avute în parohia Şibot şi parohia Saracsău.

Binecuvântarea capelei din Silvaşu de Sus (24 fotografii)
21 noiembrie 2010, Silvaşu de Sus

În după amiaza zilei de duminică 21 noiembrie, P.S. Alexandru Mesian s-a aflat în mijlocul credincioşilor din Silvaşu de Sus (protopopiatul Haţeg), în vizită pastorală ocazionată de binecuvântarea noii capele ctitorite de către Pr. Silviu Stroia. Alături de credincioşi din Silvaşu de Sus, s-au alăturat bucuriei comunităţii locale şi credincioşi din localităţile Haţeg, Tuştea şi Toteşti. În capela devenită neîncăpătoare, după oficiul binecuvântării noului lăcaş de închinare a fost celebrată Sfânta Liturghie. Preasfinţia Sa Alexandru a adresat celor prezenţi un cuvânt de învăţătură pe marginea sărbătorii Intrării Maicii Domnului în Biserică. La finalul ceremoniei, pr. paroh Silviu Stoia a mulţumit Bunului Dumnezeu pentru acest deosebit eveniment, Preasfinţitului Alexandru şi Episcopiei de Lugoj, composesoratului din Silvaşu de sus, familiei Aron, şi nu în ultimul rând a mulțumit tuturor credincioşilor prezenţi.

Vizită pastorală a PS Alexandru în parohia Ticvaniu Mic (60 fotografii)
14 noiembrie 2010, Ticvaniu Mic (RO)

În duminica XXV-a după Rusalii, P.S. Alexandru Mesian s-a aflat în mijlocul credincioşilor din parohia Ticvaniu Mic, Protopopiatul Oraviţa. Ceremonia religioasă a început la orele 10.00 cu oficiul sfinţirii apei, apoi a urmat Sfânta Liturghie Arhierească cu răspunsurile date de corul „Reînvierea” al catedralei din Lugoj, dirijat de d-na prof. Olimpia Drăgan. P.S. Alexandru a acordat Părintelui Pavel Tilca titlul de Iconom Stavrofor. După Sfânta Liturghie s-a oficiat un Parastas în memoria părintelui Aurel C. Popovici-Racoviţă. A urmat prezentarea şi lansarea volumului Aurel C. Popovici-Racoviţă, Preotul-compozitor şi profesorul, semnat de prof. dr. Constantin-Tufan Stan, după care la Căminul Cultural s-a dezvelit o placă memorială închinată lui Aurel Popovici. Ziua s-a încheiat cu o bogată agapă fraternă. Foto: Raimondo-Mario Rupp.

Comemorarea lui Corneliu Coposu la Arad (11 fotografii)
14 noiembrie 2010, Arad

Duminică, 14 noiembrie, la biserica Greco-catolică “Nașterea Sfintei Fecioare Maria” din centrul Aradului, a avut loc la ora 11.30 comemorarea lui Corneliu Coposu, fiu de seamă al neamului românesc şi al Bisericii Greco-Catolice şi președintele PNŢCD. Au participat sute de credincioși de diferite confesiuni. Evenimentul a avut loc la finalul Sfintei Liturghii celebrate de Pr. drd. Coriolan C. Mureșan (Vicar Judecătoresc al Eparhiei de Lugoj şi Asistent spiritual Naţional AGRU) si de Pr. Prot. on. Coriolan Mureșan (Consilier eparhial si Paroh Arad-Centru). Primul moment a constat într-o proiecţie video în care s-au redat principalele momente din viața lui Corneliu Coposu precum si fragmente din interviuri ale sale in presă sau în diferite cărți de convorbiri. Acest material a fost pregătit de Asociația generală a românilor uniți, greco-catolici (AGRU) de la Arad-Centru. Al doilea moment a fost oficierea unui Parastas în memoria lui Corneliu Coposu.

Reactivarea Parohiei Române Unite Ramna (34 fotografii)
31 octombrie 2010, Ramna RO

În ziua de 31 octombrie Prea Sfinţia Sa Ep. Alexandru s-a aflat în vizită pastorală în localitatea Ramna, jud. Caraş-Severin, unde a sfinţit Capela şi Casa Parohială în urma lucrărilor de restaurare. PS Alexandru a fost întâmpinat la întrarea curţii casei parohiale de către Pr. Vasile Chindriş şi grupul de preoţi ce şi-au făcut deja prezenţa. Serviciul divin a început afară cu rostirea unei decade din Rozar şi cu sfinţirea apei. Apoi a fost binecuvântată clădirea în care deja era amenajată locuința preotului şi a capelei. A urmat Sfânta Liturghie în capelă în prezenţa unui număr însemnat de credincioşi. PS Alexanndru a ţinut cuvantul de Învăţătură. Pr. Vasile Chindriş a rostit un cuvânt de mulţumire. Pr. Marian I.Ştefănescu, protopop de Reşiţa a dat citire actului arhieresc de numire a pr. Vasile Chindriş ca administrator parohial în Ramna şi i-a înmânat în mod simbolic crucea şi Evanghelia. Evenimentul s-a încheiat cu o agapă fraternă. Foto: Raimondo-Mario Rupp.

Hirotonirea întru preoţie a diaconului Vasile Paşcu (36 fotografii)
26 octombrie 2010, Lugoj

În Duminica a 23-a după Rusalii, (Duminica operelor misionare), la 24 octombrie, în cadrul Sfintei Liturghii pontificate în Catedrala “Coborârea Sfântului Spirit” din Lugoj, Prea Sfinţia Sa Alexandru, a hirotonit întru preoţie pe diaconul Vasile Paşcu, originar din localitatea Călineşti (Jud. Maramureş), absolvent al Institutului teologic din Baia-Mare, promoţia 2008. La masa altarului alături de Prea Sfinţia Sa Alexandru Mesian s-au aflat: Monseniorul Angelo-Narcis Pop, Vicar general al Eparhiei de Lugoj, Rev. Pr. Dr. Ioan Codrea, din Bârsana, P. On. Pr. Ioan Pop, parohul catedralei, Rev. Pr. Rad Găvrilă, Pr. Berciu Gheorghe, paroh la Cenad, şi Pr. Ovidiu Rănescu, paroh la Şanoviţa. Răspunsurile liturgice au fost date de corul „Reînvierea” al catedralei, condus de d-na Prof. Olimpia Drăgan. Foto: Raimondo-Mario Rupp.