Albume foto

Eparhia de Lugoj

 
Pagini: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70

Sărbătoare la mănăstirea "Preasfânta Treime" a Fraţilor Sfintei Cruci (16 fotografii)
18 iulie 2010, Giroc

În duminica a VIII-a după Rusalii, la 18 iulie 2010, la Mănăstirea „Preasfânta Treime” a Fraţilor Sfintei Cruci din localitatea Giroc (Protopopiatul Timişoara), a avut loc sărbătoarea hramului schitului mănăstiresc, cu paraclisul închinat Sfântului Profet Ilie. Programul a început încă din dupămasa zilei de sâmbătă 17 iulie cu Vecernia Sf. Proroc Ilie. Duminică la orele 9.00 teologul Dan Pătraşcu a prezentat o conferinţă cu titlul: „Note istorice şi dogmatice despre controversa filioque. Pentru o gramatică a dialogului”. A urmat Sfânta Liturghie, de la 10.30. Cuvântul de Învăţătură a fost ţinut de Pr. Dr. Eugen Jurcă (Timişoara IV), care le-a vorbit pelerinilor prezenţi despre figura profetului Ilie Tezviteanul. La finalul Sfintei Liturghii, Pr stareţ Davide Giuseppe Muntoni a mulţumit preoţilor şi numeroşilor credincioşi care au răspuns invitaţiei de a fi prezenţi la această frumoasă sărbătoare. După Sfânta Liturghie a urmat o agapă fraternă. Foto: Raimondo-Mario Rupp

Vizită pastorală a PS Alexandru la Petroşani. Sfinţirea noii biserici (29 fotografii)
11 iulie 2010, Petrosani

La 11 iulie 2010, în Duminica a şaptea după Rusalii, P.S. Sa Alexandru Mesian, Episcopul Eparhiei de Lugoj împreună cu P.S.S. Episcop dr. Virgil Bercea, Episcopul Eparhiei de Oradea s-au aflat în mijlocul credincioşilor din parohia Petroşani cu ocazia sfinţirii unui nou locaş de cult cu hramul „Bunavestire”. La eveniment alături de reprezentanţi ai autorităţilor locale a participat şi o delegaţie de oaspeţi din parohia Freden şi din parohia Rheine (Germania), precum si numeroşi credincioşi din localitate şi din parohiile protopopiatelor de Valea Jiului, Haţeg şi Orăştie. Foto: Bogdan Bursaş.

Sărbătoarea hramului parohiei Lugoj II (18 fotografii)
29 iunie 2010, Lugoj

Dimineaţa zilei de 24 iunie 2010 a fost una deosebit de festivă pentru credincioşii Parohiei Române Unită cu Roma, Greco-Catolică „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul” (Lugoj II) din Lugoj. Programul a început de la orele 9 cu Sfânta Liturghie. Alături de Mons. Angelo Narcis Pop, Vicarul general al Episcopiei de Lugoj şi Rvs. Pr. Dr. Marius Petru-Pop, parohul locului, s-a aflat şi Rvs. Pr. Teodor Baba, protopopul Lugojului. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul „Reînvierea”al catedralei din Lugoj. La finalul Sfintei Liturghii, s-a oficiat un Parastas. Programul zilei s-a încheiat cu o agapă în aer liber, pregătită cu generozitate de credincioşii acestei parohii. Fotografii: Raimondo-Mario Rupp.

Sfinţirea bisericii din Belotinţ (43 fotografii)
20 iunie 2010, Belotinţ

Duminică, 20 iunie 2010, într-o frumoasă zi de vară, a avut loc sfinţirea bisericii greco-catolice cu hramul "Înălţarea Domnului" din localitatea Belotinţ, comuna Conop, din cadrul Protopopiatului român unit greco-catolic din Arad, Eparhia de Lugoj, localitate amplasată într-un cadru pitoresc pe valea Mureşului, în judeţul Arad. Această biserică a fost construită în anul 1938 şi a funcţionat timp de 10 ani, până în anul 1948, când a fost închisă o dată cu desfiinţarea Bisericii Greco-Catolice din ţara noastră de către regimul comunist. După 62 de ani, cu ajutorul bunului Dumnezeu, biserica greco-catolică din Belotinţ a fost renovată şi este din nou deschisă tuturor creştinilor, indiferent de confesiune, care doresc să se roage şi să participe la oficiile liturgice. Programul liturgic al Parohiei Belotinţ este următorul: duminica şi în zilele cu sărbătoare de poruncă, Sfânta Liturghie se va celebra începând cu ora 18:00.

Cursuri de vară pentru perfecţionarea Clerului Eparhiei de Lugoj (seria a doua) (12 fotografii)
18 iunie 2010, Lugoj

În perioada 14-18 iunie 2010, la Centrul pastoral eparhial “Sfântul Vasile cel Mare” din Lugoj, a continuat cea de a doua ediţie a Cursurilor de vară pentru perfecţionarea Clerului Eparhiei de Lugoj, în această săptămână participând preoţii din seria a doua. Scopul acestor cursuri este recapitularea cunoştinţelor teologice, actualizarea şi aprofundarea lor, prin intermediul unor module succesive de trei ani de studiu. Astfel de cursuri de cinci zile au fost organizate în Eparhia de Lugoj şi în vara anului trecut 2009; de asemenea vor continua şi în vara anului viitor 2011. Cursurile se desfăşoară în colaborarea şi cu sprijinul Asociaţiei „Renovabis” din Germania şi sunt structurate astfel: o parte de predare, o parte de aprofundare practică (seminar) şi o parte de evaluare.

Sărbătorirea Sfântului Anton la Lugoj (76 fotografii)
15 iunie 2010, Lugoj

Anul acesta Sărbătoarea Sfântului Anton de Padova a coincis cu Duminica a treia după Rusalii. Aşa cum deja se obişnuieşte la Lugoj de mai mulţi ani, Sfântul Anton de Padova a fost sărbătorit şi în acest an cu deosebit fast în catedrală, iar bucuria credincioşilor a fost mai mare, pentru că au putut venera o părticică din relicva Sfântului care a fost expusă pe parcursul întregii zile. Înafara celor trei Sfinte Liturghii, programul a cuprins: Sfântul Rozar, Un ceas cu Isus, Adoraţie, Rugăciuni la Sfântul Anton pentru diverse trebuinţe, şi procesiunea în jurul catedralei cu Relicva Sfântului Anton. Fotografii: Raimondo-Mario Rupp

Cursuri de vară pentru perfecţionarea Clerului Eparhiei de Lugoj, seria I (12 fotografii)
11 iunie 2010, Lugoj

În perioada 7-11 iunie 2010, la Centrul pastoral eparhial “Sfântul Vasile cel Mare” din Lugoj, a debutat cea de a doua ediţie a Cursurilor de vară pentru perfecţionarea Clerului Eparhiei de Lugoj. Scopul acestor cursuri este recapitularea cunoştinţelor teologice, actualizarea şi aprofundarea lor, prin intermediul unor module succesive de trei ani de studiu. Astfel de cursuri de cinci zile au fost organizate în Eparhia de Lugoj şi în vara anului trecut 2009; de asemenea vor continua şi în vara anului viitor 2011. Cursurile se desfăşoară în colaborarea şi cu sprijinul Asociaţiei „Renovabis” din Germania şi sunt structurate astfel: o parte de predare, o parte de aprofundare practică (seminar) şi o parte de evaluare. Prezenţa la cursuri a preoţilor se face în două serii: Seria întâi: 7 – 11 iunie 2010, iar seria a doua 14 – 18 iunie 2010. Acest album conţine fotografii cu preoţii care au participat la seria I.

Prima împărtăşanie solemnă la Lugoj (85 fotografii)
6 iunie 2010, Lugoj

În Duminica a doua după Rusalii, pe 6 iunie, 18 copii de la Catedrala “Pogorârea Sfântului Spirit” din Lugoj pregătiţi de Surorile Baziliene, au primit Prima Împărtăşanie. Sfânta Liturghie a fost celebrată de Mons. Angelo, Vicarul General al Eparhiei de Lugoj, avându-i alături pe Pr. Ioan Pop, Parohul locului şi Pr. Ovidiu Rănescu, paroh la Şanoviţa. Lectori au fost teol. Narcis Ardelean şi Andrei Baici. În prezenţa unui număr mare de credincioşi şi a familiilor, cei optsprezece copii şi-au reînnoit făgăduinţele de la Botez, apoi si-au mărturisit credinţa spunând Crezul şi au cântat diverse cântece euharistice. După Sfânta Liturghie, bucuria a continuat cu o agapă la Casa Memorială “Episcop Ioan Ploscaru”, urmată de momente recreative. Foto: Raimondo--Mario Rupp.

Interferenţe culturale româno-franceze la parohia Imaculata din Deva (12 fotografii)
4 iunie 2010, Deva

În data de 04.06.2010 credincioşii parohiei Imaculata din Deva, au avut plăcerea să ascultăm un concert de muzică modernă din creaţia compozitorilor Michel Cazeaux (Franţa) şi Irina Odăgescu (România). Acest concert a fost susţinut de Corul “Lira” şi “Orfeu” al Liceului de Muzică şi Arte Plastice “Sigismund Toduţă” din Deva. Evenimentul s-a numit interferențe culturale deoarece aceşti doi compozitori promovează un stil de muzică diferit: unu adoptă stilul repetiţiei diferenţiate (Michel Cazeaux), pe când celălalt, o muzică tradiţional românească cu nuanţe moderne (Irina Odăgescu). Precum - cu câteva secole în urmă - Bach, Handel sau Mozart au încântat ascultătorii din sălile de operă şi din Biserici, tot aşa, aceşti doi compozitori contemporani nouă, au reuşit să adune în Biserica noastră numeroase aplauze.

Hram şi Prima împărtăşanie la Hunedoara (36 fotografii)
31 mai 2010, Hunedoara

Duminică, 30 mai pentru credincioşii parohiei "Sf. Treime" din Hunedoara a fost o dublă sărbătoare: prima împărtăşanie a copiilor din parohie şi sărbătorirea hramului. Sfânta Liturghie a fost pontificată de Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicarul General care i-a avut alături pe Rvs. Pr. Eugen Damian, parohul locului şi pe Rvs. Pr. Ceciliu Micu, protopop de Hunedoara.