Albume foto

Eparhia de Lugoj

 
Pagini: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70

Vizită pastorală a PS Alexandru în parohia Lugoj III (28 fotografii)
24 mai 2010, Lugoj

În a doua zi de Rusalii, pe 24 mai, PS Alexandru Mesian s-a aflat în vizită pastorală în Parohia Lugoj III, din cartierul "Mondial", cu ocazia sărbătoririi hramului, Sf. Ioana Antida. Anul acesta s-au împlinit 5 ani de la inaugurarea acestui Centru şi de la înfiinţarea parohiei, al cărei administrator parohial este Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicarul General al Eparhiei de Lugoj. La Sfânta Liturghie alături de Prea Sfinţia Sa, Episcop Alexandru şi de Mons. Angelo Pop, s-a aflat Pr. Dr. Ioan Mitrofan, Econom al Curiei Arhiepiscopale Majore de la Blaj, invitat de onoare la Lugoj cu ocazia sărbătorilor de Rusalii şi Pr. Ovidiu Rănescu, paroh la Şanoviţa. În acest centru, pe lângă activitatea pastorală a parohiei Lugoj III, Surorile de Caritate ale Sfintei Ioana Antida, desfăşoară zilnic de luni până vineri diferite activităţi educativ-recreative cu copiii săraci din cartier. Fotografii: Raimondo-Mario Rupp

Sărbătoarea Rusaliilor la Lugoj (27 fotografii)
23 mai 2010, Lugoj

În Duminica Sfintelor Rusalii, a Pogorârii Sfântului Spirit, Catedrala greco-catolică din Lugoj şi-a sărbătorit hramul. Programul a început la orele 10.30, cu Sfânta Liturghie arhierească pontificată de PS Alexandru Mesian. Invitatul de onoare la această sărbătoare a fost Rvs. Pr. Dr. Ioan Mitrofan, Econom al Curiei Arhiepiscopale Majore de la Blaj. Printre concelebranţi amintim pe Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicarul general al Eparhiei de Lugoj, Rvs. Pr. Teodor Baba, Consilier eparhial şi Protopop greco-catolic de Lugoj, P.On. Pr. Ioan Pop, parohul catedralei şi Pr. Ovidiu Rănescu, paroh la Şanoviţa. Lectori au fost teologii Narcis-Sorin Ardelean şi Raimondo-Mario Rupp.

Concert la Deva (20 fotografii)
20 mai 2010, Deva

Foto: Pelerinajul Eparhiei de Lugoj la Maria-Radna (82 fotografii)
15 mai 2010, Radna RO

Cu ocazia aniversării a 300 ani de la primul pelerinaj la Sanctuarul Maria Radna, în sâmbăta de după Înălţarea Domnului, la 15 mai, a avut loc pelerinajul pentru credincioşii Greco-catolici din Eparhia de Lugoj, condus de Prea Sfinţitul Episcop Alexandru Mesian. Au participat numeroşi credincioşi din aproape toate protopopiatele Eparhiei, din judeţele: Caraş-Severin, Timiş, Hunedoara şi Arad. Programul a început la orele 10.30 cu rugăciunea Sfântului Rozar. La orele 11.00 a urmat Sfânta Liturghie solemnă. Alături de P.S. Alexandru au concelebrat: Rvs.Pr. Nistor-Chişbora, prelat papal şi protopop emerit, Rvs.Pr. Radu Vorindan, protopopul Aradului, Rvs. Pr. Prot. Nicolae Teodorescu, Vicar foraneu de Timişoara şi Consilier eparhial, Pr. Drd. Coriolan C. Mureşan, Vicar Judecătoresc şi un sobor numeros de preoţi. După Sfânta Liturghie, a avut loc Procesiunea cu Preasfântul Sacrament şi Binecuvântarea euharistică. Foto: Raimondo-Mario Rupp, Pr. Răzvan Oprişa, Sergiu Soica, Alexandru Quintus.

Vizită pastorală a Prea Sfinţitului Alexandru la Budinţ-Ictar (48 fotografii)
14 mai 2010, Ictar-Budinţ

În Joia Înălţării Domnului Nostru Isus Cristos, la 13 mai 2010, Prea Sfinţia Sa Episcop Alexandru Mesian, s-a aflat în mijlocul credincioşilor din parohia Budinţ-Ictar, (judeţul Timiș) Protopopiatul Lugoj. Scopul principal al acestei vizite pastorale, a fost sfinţit monumentul eroilor din sat, căzuţi pe câmpurile de luptă în cel de-al doilea război mondial. Este cea de a treia vizită pe care Prea Sfinţitul Alexandru o face în această parohie. Prea Sfinţia Sa fost întâmpinat de pr. paroh Ioan Brîndău, pr. Ovidiu Marian Brîndău, paroh la Racoviţa, pr. Ovidiu Rănescu paroh la Şanoviţa cu Sfânta Cruce şi Sfânta Evanghelie. La eveniment a participat dl. Neşcu Iosif Ioan, primarul comunei Topolovăţ şi dl. consilier Gheorghe Jucuţ. Programul a început la orele 10.00 cu Sfânta Liturghie arhierească. P.S. Alexandru a acordat Părintelui Paroh Ioan Brîndău titlul de Protopop onorific. Foto: Raimondo-Mario Rupp.

Sfinţirea pietrei de temelie a bisericii din Chişineu-Criş (46 fotografii)
3 mai 2010, Chisineu-Cris

La 2 mai, în Duminica a 5-a după Paşti, Preasfinţitul Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj s-a aflat în vizită pastorală în parohia Chişineu-Criş (protopopiatul Arad, jud. Arad), cu ocazia sfinţirii pietrei de temelie a bisericii ce va purta hramul „Adormirea Maicii Domnului”. Însoţit de Mons. Angelo-Narcis Pop Vicarul General al Eparhiei, Ierarhul a fost întâmpinat cu Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce şi cu un cuvânt de bun-venit de către protopopul de Arad, Pr. Radu Vorindan, de Pr. Nistor Chişbora, Prelat Papal şi fost protopop de Arad şi de către parohul din Chişineu-Criş, pr. Dănuţ Ciuban şi de tineri localnici oferind Ierarhului buchete de flori. La eveniment au participat distinse oficialităţi locale, credincioşii parohiei greco-catolice din localitate dar şi credincioşi de la Sintea-Mare, Chereluş, Gurba, Jucu, Arad, şi din Maramureş. Fotografii: Raimondo-Mario Rupp

Sfinţirea bisericii din Şanoviţa (39 fotografii)
27 aprilie 2010, Şanoviţa

Duminică 25 aprilie la Şanoviţa (Jud. Timiş) s-a reluat activitatea pastorală după mai bine de 60 de ani cu sfinţirea bisericii parohiale în urma lucrărilor de restaurare interioară şi instalarea noului preot Rvs. Pr. Ovidiu-Gheorghe Rănescu. Au participat numeroşi credincioşi din localitate, din Ictar-Budinţ, satul de origine al Părintelui Ovidiu şi din Lugoj. Ceremonia de sfinţire a fost oficiată de PS Alexandru Mesian. Alături de Prea Sfinţia Sa s-au aflat Monseniorul Angelo Pop vicar general, Rvs. pr. Teodor Baba, protopop de Lugoj şi alţi preoţi din Protopopiatul Greco-Catolic de Lugoj. După ceremonia de sfinţire, a urmat Sfânta Liturghie Arhierească la care răspunsurile au fost date de Corul "Reînvierea" al catedralei din Lugoj dirijat de D-na Prof. Olimpia Drăgan. După citirea Sfintei Evanghelii, Pr. Baba a citit Decretul de numire emis de Prea Sfinţia Sa Alexandru Mesian şi a înmânat noului-numit Sf. Evanghelie, Sf. Cruce şi cheile lăcaşului de cult. Foto: Raimondo-Mario Rupp.

Întâlnirea Naţională a preoţilor catolici (32 fotografii)
15 aprilie 2010, Lugoj

În zilele de 13 şi 15 aprilie, Episcopia de Lugoj a găzduit cea de-a Cea de-a cincea Întâlnire Naţională a Preoţilor catolici din cadrul Anului Sacerdotal. Au participat aproximativ 50 de preoţi (câte cinci preoţi din fiecare dieceză şi eparhie catolică din ţară). În prezenţa Preasfinţitului Alexandru Mesian, prelegerile şi dezbaterile din cadrul acestei întâlniri au pornit de la tema "Preoţia - mărturie şi trăire a iubirii lui Cristos" şi au fost susţinute de pr. conf. univ. dr. Cristian Barta, directorul Departamentului Blaj al Facultăţii de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universităţii "Babeş-Bolyai". Moderator al întâlnirii a fost pr. drd. Coriolan Mureşan, vicar judecătoresc al Eparhiei de Lugoj.

Vizita ES Javier Lozano în Eparhia de Lugoj. A treia zi: Timişoara şi Arad (44 fotografii)
12 aprilie 2010, Timişoara, Arad

După vizita din prima zi de la Lugoj, Reşiţa şi Oraviţa, în a doua zi, duminică 11 aprilie, Mons. Francisco Javier, a participat la Hunedoara la sfinţirea bisericii "Sfânta Treime". În cursul zilei de luni, 12 aprilie Excelenţa Sa s-a aflat la Timişoara unde a fost primit de IPSS Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului. Apoi s-a aflat în parohia „Naşterea Maicii Domnului” unde s-a întâlnit cu preoţii din protopopiat. Excelenţa Sa a fost primit la sediul Consiliului Judeţean şi apoi la Prefectură de către Prefectul Judeţului Timiş, D-l Mircea Bacală. Ultimul punct al vizitei Înaltului Prelat a fost în aceeaşi zi, la Arad. ES Arhiepiscopul Lozano si ES Episcopul Mesian însoţit de Mons. Angelo-Narcis Pop, au poposit la biserica greco-catolică "Nașterea Sf. Fecioare Maria” unde s-au întâlnit cu preoţii din Protopopiatul de Arad.

Sfinţirea bisericii "Sfânta Treime" din Hunedoara (96 fotografii)
11 aprilie 2010, Hunedoara

Pe pe 11 aprilie, în Duminica a doua după Paşti (Duminica Tomii), a avut loc la Hunedoara sfinţirea Bisericii "Sfânta Treime". La acest eveniment au luat parte Excelenţa Sa Mons. Francisco Javier Lozano Nunţiul Apostolic în România şi Republica Moldova, Preasfinţitul Alexandru Mesian, Episcopul greco-catolic al Lugojului, Preasfinţitul Virgil Bercea, Episcopul Eparhiei de Oradea, Preasfinţitul Dzuro Dzudzar, Episcop Greco-Catolic, Exarh Apostolic de Serbia şi Muntenegru, împreună cu zeci de preoţi din Eparhia de Lugoj şi nu numai. De asemeni au fost prezenţi oaspeţi de seamă locali şi reprezentanţi din partea Ministerului Cultelor precum şi sute de credincioşi din Protopopiatul de Hunedoara şi din Eparhia de Lugoj. Vom reveni şi cu o relatare. Fotografii: George Simonovici.