Întâlnirea anuală Reuniunii Mariane din Eparhia de Lugoj. Zi de reculegere spirituală

Eparhia de Lugoj

Sâmbătă, 3 septembrie 2016 a avut loc la Mănăstirea Preasfânta Treime din Giroc, întâlnirea anuală a Reuniunilor Mariane din Eparhia de Lugoj. Este a șasea ediţie de acest fel, conform Statutului. Majoritatea punctelor din această întâlnire au cuprins meditații pregătite de Ieromonah Atanasie, starețul Măn. Giroc, pr. Cristian Chișvasi, paroh la Vărădia, rugăciuni și mărturii ale grupurilor Reuniunii Mariane care au luat parte la întâlnire.

Întâlnirea a început cu rugăciunea Sfântului Rozar la ora 8.00. Prea Sfințitul Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj a fost întâmpinat cu Sf. Evanghelie de Cuviosul Părinte Ieromonah Isaac.

După Sf. Rozar, la ora 8.30 a urmat sfânta liturghie Arhierească. Alături de Prea Sfinţia Sa Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj au concelebrat: Preacuviosul Părinte Egumen Atanasie, stareţul Mănăstirii „Preasfânta Treime”, pr. Nicolae Teodorescu, consilier eparhial şi protopop de Timişoara, pr. Cristian Chişvasi, paroh la Vărădia, pr. Robert Trubiansky, paroh la Păru şi diac. Valentin Martin (Timişoara).

Preasfințitul episcop Alexandru a ținut un cuvânt de învățătură în care a subliniat rolul Maicii Domnului ca model autentic de trăire creștină a credinței, blândeții și iubirii. Această contemplare a Sfintei Fecioare, împodobite cu plinătatea harului a dus la asocierea multor persoane devotate Maicii Domnului în Reuniunile Mariane pentru a sluji după exemplul ei Bisericii Domnului nostru Isus Hristos.

După sfânta liturghie a urmat micul dejun oferit de membrii locali ai reuniunii mariane (Timişoara).

Prea Sfinţitul Alexandru a salutat prezenţa reprezentanţilor Reuniunilor Mariane din Eparhia de Lugoj, unii dintre ei veniţi de la distanţe mai mari, încă din seara zilei de vineri. A trecut în revistă principalele evenimente de la ultima întâlnire din 2014 care s-a ţinut la Palatul Episcopal din Lugoj. PS Alexandru a amintit de frumoasa întâlnire Naţională a Reuniunii Mariane care s-a ţinut la Lugoj în toamna anului 2015. Prea Sfinţia Sa a vorbit pe larg despre starea Reuniunii Mariane din Eparhia de Lugoj. A menţionat 55 de parohii în care s-ar putea extinde apostolatul Reuniunii Mariane. P.S. Alexandru a felicitat pe pr. Ioan Chişărău, Asistent Spiritual Epahial al Reuniunii Mariane şi pe toţi membrii Reuniunilor Mariane pentru activităţile acestora depuse în parohiile unde îşi desfăşoară activitatea prin participare activă la Sfânta Liturghie, recitarea rugăciunii Sfântului Rozar, îngrijirea de ordinea şi curăţenia din biserică, precum şi implicarea în opere sociale faţă de săraci, vizitele la bolnavi, etc. Nu în ultimul rând a felicitat-o pe d-na ec. Terezia Pintea, Preşedinta Eparhială a Reuniunii Mariane şi a urat activitate rodnică în continuare.

Un alt punct despre care Prea Sfinţia Sa a vorbit a fost legat de Mesajul Sfântului Părinte Papa Francisc pentru Ziua mondială de rugăciune pentru ocrotirea Creației, care a apărut la 1 septembrie 2016.

PS Alexandru a dorit să reamintească celor prezenţi de binecuvântatul an 2014 – anul dedicat Maicii Domnului în Eparhia de Lugoj, când la Scăiuş a avut loc sfinţirea solemnă a noului sanctuar marian, de către Prea Fericitul Cardinal Lucian Mureşan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, PS Petru Gherghel, Episcop de Iaşi şi PS Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj.

După Cuvântul PS Alexandru, D-na ec. Terezia Pintea, a mulţumit Prea Sfinţiei Sale pentru onoarea de a participa la această întâlnire. I-a oferit o icoane cu Mântuitorul, cadou din partea Reuniunii Mariane.

În continuare a urmat prima meditația a zilei, ţinută de Ier. Atanasie Muntoni- starețul mănăstirii.

A doua meditaţie a zilei a fost ţinută de pr. Cristian Chișvasi – consilier RM pe tema: „Maria mijlocitoarea Harurilor Divine”

A urmat masa de prânz după care membrii Reuniuniilor Mariane din parohii au adresat anumite mărturii.

Programul a continuat cu rugăciunea „Coronița Îndurării Divine”.

Pr. Ioan Chişărău Capelan de Onoare al Sfântului Părinte şi responsabil Spiritual Eparhial cu Reuniunea Mariană a adresat un cuvânt de încheiere

Întâlnirea s-a terminat cu rugăciunea de consacrare la Inima Imaculată a Sf. Fecioarei Maria.

Raimondo-Mario Rupp

Mai multe fotografii se găsesc AICI.

ComentariiExprimaţi-vă opinia