Un grup de 55 de pelerini din parohia Lăpuşel – Baia Mare, însoţiţi de pr. paroh Dumitru Pop, au efectuat un pelerinaj, în Eparhia de Lugoj, în perioada 27-29 iulie. Acest pelerinaj are ca scop, pe lângă edificarea spirituală, şi cunoaşterea principalelor obiective ale bisericii Greco-Catolice din această zonă a ţării.

Pelerinii, pe parcursul călătoriei, s-au oprit la biserica „Sf. Maria” din Oradea, pe urmă la Basilica Minor „Sf. Maria” Radna, iar la Palatul Episcopal din Lugoj, au sosit în seara zilei de 27 iulie unde au fost primiţi de P.S. Alexandru, episcop de Lugoj. Pelerinii au fost invitaţi de P.S. Alexandru Mesian la o cină festivă în Sala mare a palatului episcopal. Prea Sfinţia sa le-a prezentat un rezumat din trecutul Eparhiei de Lugoj şi al episcopilor care au păstorit această eparhie, dar şi situaţia existentă: despre sanctuarul marian de la Scăiuş şi respectiv, despre procesul de beatificare a fecioarei stigmatizate de la Bocsig şi despre episcopii martiri ai Bisericii Române Unită cu Roma.

Pelerinii au fost cazaţi şi au servit masa la palatul episcopal, alături de P.S. Alexandru Mesian.

Vineri, 28 iulie, grupul a vizitat Catedrala Greco-Catolică „Coborârea Sfântului Spirit”, unde este depus, în masa altarului, servul lui Dumnezeu, P.S. Ioan Bălan, mort în faimă de martir în temniţele comuniste. Au participat la sfânta Liturghie de dimineaţă, apoi, s-au reîntors la palatul episcopal, unde au servit micul dejun.

Următorul punct al pelerinajului a fost la Sanctuarul „Maica Domnului, Apărătoarea Noastră” de la Scăiuş. Pr. paroh Iulian Hasciar, le-a prezentat pelerinilor, complexul spiritual marian, începând cu vechea bisericuţă, unde în toamna anului 1934 a lăcrimat icoana Maicii Domnului. Le-a prezentat istoria parohiei şi a lăcrimării icoanei.

Alte obiective vizitate: Centrul pastoral eparhial „Sf. Vasile cel Mare”, parcul palatului episcopal, arhiva şi biblioteca episcopiei, Cetatea Sarmisegetuza, s.a.

Sâmbătă, 29 iulie, după micul dejun, servit în Aula Magna a Palatului Episcopal, alături de P.S. Alexandru, pelerinajul s-a încheiat cu o fotografie de grup.

Raimondo-Mario Rupp

Mai multe fotografii se găsesc AICI.