Prima împărtăşanie solemnă în Catedrala din Lugoj

Eparhia de Lugoj

În Duminica a doua după Rusalii, la 18 iunie, în Catedrala „Coborârea Sfântului Spirit” din Lugoj, 7 copii au primit pentru prima dată Sfânta Împărtăşanie în cadrul Sfintei Liturghii. Pregătirea spirituală a copiilor s-a făcut pe tot parcursul anului şcolar, dar în ultima lună, la invitația sorei Valeria Bolfă copiii însoțiți de părinți au participat zilnic la pregătirea catehetică, intensă.

În dimineaţa zilei de sâmbătă, 17 iunie a.c. elevii s-au spovedit. Duminică, 18 iunie, copiii îmbrăcați frumos pentru prima împărtăşanie, alături de alţi copii şi tineri, au pornit în procesiune de la Casa Memorială „Episcop Ioan Ploscaru”, spre catedrală fiind însoţiţi de Sora Valeria OSBM, şi de preoţi.

Sfânta Liturghie a fost celebrată de Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicarul general al Eparhiei de Lugoj. Au concelebrat: pr. Teodor Baba, Protopop de Lugoj, pr. prot. on. Pr. Ioan Pop, parohul catedralei, pr. Ovidiu Brândău, paroh la Racoviţa, pr. Glosik Alin, paroh la Visag şi pr. Narcis Ardelean, paroh la Şanoviţa. Răspunsurile au fost date de corul catedralei „Reînvierea” şi de copiii care urmau să-l primească pe Isus pentru prima dată.

La Crez sărbătoriții împreună cu toţi credincioşii au făcut reînnoirea promisiunilor de la botez; înainte de Sfânta Împărtăşanie au cântat cântece pentru prima împărtăşanie.

În cuvântul de învăţătură, mons. Angelo a vorbit despre evanghelia zilei. Mons. Angelo, a transmis copiilor şi credincioşilor din partea Prea Sfinţitului Alexandru Mesian, salutul şi binecuvântările arhiereşti. În continuare, a vorbit despre însemnătatea primirii sfintei euharistii şi i-a îndemnat atât pe micuţi, cât şi pe cei prezenţi să fie prieteni cu Hristos. Tot în numele Prea Sfinţiei Sale, mons. Angelo a felicitat pe copiii care au făcut prima împărtăşanie, pe părinţii acestora, corul catedralei. De-asemenea a felicitat pe Sora Valeria care s-a ocupat de pregătirea spiritual-catehetică a copiilor.

La sfârşitul Sfintei Liturghii copiii au recitat poezii specifice pentru prima împărtăşanie. În semn de amintire de la acest deosebit moment, mons. Angelo le-a înmânat copiilor câte un rozar, o diplomă, „amintire de la Prima Sfântă Împărtăşanie” şi câte un cadou. S-au făcut fotografii de grup.

După Sfânta Liturghie, bucuria a continuat cu o agapă la Casa Memorială „Episcop Ioan Ploscaru”. Bucuria sărbătorii s-a încheiat cu o serie de momente recreative.

Raimondo-Mario Rupp

Mai multe fotografii, AICI.

ComentariiExprimaţi-vă opinia