Recital de muzică instrumentală în catedrala din Lugoj

Eparhia de Lugoj

Credincioşii greco-catolici lugojeni, dar şi cei care îndrăgesc muzica clasică, s-au putut bucura de un recital de muzică instrumentală, în seara zilei de 10 iunie, în Catedrala Greco-Catolică „Coborârea Sfântului Spirit” din Lugoj.

Menţionăm că acest eveniment organizat în Catedrala Greco-Catolică, face parte dintr-o serie de evenimente ce au avut loc în cadrul celei de a doua ediţii a Festivalului Internaţional „Lugoj Clasic”, ce se desfășoară la Lugoj în perioada 6-18 iunie, organizat de Primăria Municipiului Lugoj şi Asociaţia Artprotocol, director de festival fiind mezzosoprana Aura Avram Twarowska.

Recitalul a fost susţinut de cvintetul „West Brass Quintet” Această formaţie de cameră, a luat fiinţă în anul 2003 la iniţiativa a cinci tineri muzicieni entuziaşti, dornici să promoveze muzica pentru instrumentele de alamă. Cei cinci membri ai grupului sunt muzicieni profesionişti, ce activează ca artişti instrumentişti şi profesori în orchestrele şi universitățile din vestul României, cu precădere Timişoara şi Arad.

Înainte de începerea recitalului, prot. On, Ioan Pop, parohul catedralei, a transmis salutul şi binecuvântările P.S. Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj, şi a urat un călduros „Bun venit”, credincioşilor greco-catolici şi publicului lugojean.

Repertoriul cvintetului a cuprins un spectru larg de stiluri şi genuri, din diferite epoci de creaţie, de la muzică renascentistă până la piese scrise in secolul 20; transcripţii ale unor lucrări celebre pentru alte instrumente, orchestră simfonică sau lucrări vocal-simfonice, dar şi piese şi cvintete original compuse pentru o astfel de formație de cameră.

La finalul concertului, Pr. Ioan a felicitat pe solişti, şi pe publicul numeros prezent la acest eveniment. Soliştii şi d-na Aura, au primit buchete de flori şi cate o carte fiecare („Fecioara din Fatima” scrisă de Ep. martir Ioan Suciu, reeditată în 2017, prin grija pr. Cristian-Florin Sabău).

* * *

Programul acestei ediții a Festivalului Internațional Lugoj Clasic, aduce nume sonore din țară și de peste hotare, fiind conceput în asemenea mod încât să acopere preferințele tuturor categoriilor de vârstă, de la copii, la tineri și seniori.

Raimondo-Mario Rupp

Mai multe fotografii se găsesc AICI.

ComentariiExprimaţi-vă opinia