Sărbătoarea Rusaliilor – hramul catedralei greco-catolice din Lugoj

Eparhia de Lugoj

În Duminica Sfintelor Rusalii, a Pogorârii Sfântului Spirit la 4 iunie 2017, Catedrala greco-catolică din Lugoj şi-a sărbătorit hramul. Încă de sâmbătă seara, programul de praznic a început cu Vecernia cântată de Surorile Baziliene. Invitat la această sărbătoare a fost P.S. Virgil Bercea, episcop de Oradea care a venit însoţit de un grup de 28 de teologi ai Seminarului Teologic Greco-Catolic „Sfinții Trei Ierarhi: Vasile, Grigore și Ioan”, de pr. Anton Cioba, rectorul seminarului, şi pr. Cristian Sabău, părintele spiritual al Seminarului orădean.

În ziua sărbătorii, la orele 10.30, a început Sfânta Liturghie arhierească. Alături de P.S. Alexandru şi P.S. Virgil, au concelebrat: mons. Angelo-Narcis Pop, vicarul general al eparhiei de Lugoj, pr. Teodor Baba, Consilier eparhial şi protopop de Lugoj, p.on. pr. Ioan Pop, parohul catedralei, pr. rector Anton Cioba, pr. Cristian Sabău şi pr. Narcis Ardelean, paroh la Şanoviţa.

Răspunsurile au fost date de corul catedralei „Reînvierea”, dirijat de D-na prof. Olimpia Drăgan şi de grupul de teologi, dirijat de teol. Viorel Badiceanu.

Predica sărbătorii a fost ţinută de P.S. Virgil Bercea. Prea Sfinţia Sa a amintit de doi episcopi ai Bisericii Române Unite, morţi în faimă de martir, care au condus eparhia de Lugoj, înainte de anul 1948, şi care au slujit atâția ani în frumoasa catedrală: P.S. Valeriu Traian Frenţiu şi P.S. Ioan Bălan. „Cu mare emoție” a spus P.S. Virgil, „mă gândesc, când celebrăm sfânta Liturghie, la Î.P.S. Ioan Ploscaru, pe care l-am cunoscut timp de multi ani şi care a fost închis în închisorile regimului comunist pentru „marea vină” de a nu renunţa la credintă”.

În continuare P.S. Virgil a vorbit despre sărbătoarea Rusaliilor. „În momentul Rusaliilor” a spus Prea Sfinţia Sa „când se coboară Spiritul Sfânt peste Apostoli şi Sfânta Fecioară Maria, se naşte Biserica: noul popor ales al Domnului, care este Biserica tuturor popoarelor, care – Biserica – îmbrățișează lumea întreagă. Depășește orice frontieră de rasă, de clasă, de cultură sau de națiune”.

P.S. Alexandru a mulţumit Prea Sfințitului Virgil, a felicitat cele două coruri care au dat răspunsurile la sfânta Liturghie, a mulţumit celor care au pregătit catedrala pentru hram: pr. paroh, Ioan Pop Consilierilor de la catedrală, Surorilor Baziliene şi credincioşilor care au contribuit la frumuseţea sărbătorii.

După Sfânta Liturghie s-a pornit în procesiune înconjurându-se Catedrala apoi a urmat sfinţirea spicelor de grâu şi a ofrandelor aduse cu ocazia acestui praznic, care au fost frumos pregătite şi aduse pe mesele aşezate pe platoul din faţa catedralei. Fiecare credincios a primit câte un colac cu această ocazie şi spice de grâu.

Grupul de la Oradea, a vizitat în această zi, sanctuarul „Maica Domnului, apărătoarea noastră” de la Scăiuş şi mănăstirea „Preasfânta Treime” de la Giroc, unde au participat la Rânduiala Vecerniei cu plecarea genunchilor.

Raimondo-Mario Rupp

Mai multe fotografii se găsesc AICI.

ComentariiExprimaţi-vă opinia