Seara de Ajun şi prima zi de Crăciun 2016 la Catedrala din Lugoj

Eparhia de Lugoj

Marele praznic al Naşterii, Domnului nostru Isus Cristos, a fost celebrat festiv şi în acest an de credincioşii catedralei „Coborârea Sfântului Spirit” din Lugoj.

De 27 ani, Catedrala din Lugoj se transformă în Ajunul Crăciunului (24 decembrie) într-o „peşteră” primitoare, pentru naşterea în lume a lui Isus Cristos, printr-un program special în cinstea sărbătoritului Isus, susţinut de corul „Reînvierea” al catedralei, dirijat de Prof. Olimpia Drăgan şi sceneta interpretată de copiii de la religie coordonaţi de Surorile Baziliene.

În deschiderea programului pr. prot. on. Ioan Pop, parohul catedralei a vorbit credincioşilor despre semnificaţia Sărbătorii Naşterii Domnului.

A urmat concertul de colinde susţinut de corul catedralei care au interpretat piese din repertoriul românesc şi internațional, printre care amintim: „O ce veste minunată”, „Floricica”, „Trei Păstori”, „Mântuire” … Colinda „Noapte de vis” cântată în trei limbi, a avut şi un aranjament orchestral cu mai multe viori, etc.

În partea a doua a programului, copiii şi tinerii care frecventează orele de religie greco-catolică, pregătiți de Sora Valeria Bolfă, OSBM, au prezentat sceneta cu titlul „Isus se naște la Betleem.”

Anul acesta sceneta prezentată a avut o abordare un pic diferită. S-au folosit „ingrediente” specifice zilelor noastre, pentru a „condimenta” episodul Naşterii Mântuitorului de acum 2000 de ani. Pe scurt, firul roşu al piesei a fost mass media care, în alergare după știri noi, află că la Betleem se va face un nou recensământ al populației …. Mulți reporteri sunt în acțiune, lumea este agitată, Iosif și Maria trec prin momente grele, îngerii vestesc minunea la păstori, magii vin la Irod care devine foarte furios aflând de nașterea Noului Rege Cristos, dar până la urmă lumea îl acceptă pe Mântuitorul lumii.

Programul susţinut de copii s-a încheiat cu interpretarea câtorva colinde şi poezii.

După toate aceste momente, Mons. Angelo, Vicarul General al eparhiei de Lugoj a transmis credincioşilor din partea Prea Sfinţitului Alexandru Mesian, salutul şi binecuvântările arhiereşti. Tot în numele Prea Sfinţiei Sale, mons. Angelo a felicitat corul catedralei, precum şi pe copiii de la cateheză pentru scenetă. De-asemenea a felicitat pe Surorile Baziliene care s-au implicat în realizarea scenetei copiilor. Nu în ultimul rând i-a felicitat pe părinţii copiilor pentru faptul că îi trimit la biserică, la religie pentru a se forma spiritual.

La sfârşitul programului, toţi copiii prezenţi s-au bucurat de darurile trimise de Pruncul Isus prin „Moş Crăciun”.

* * *

În Ziua de Crăciun la Sfânta Liturghie Solemnă de la orele 10.30, alături de mons. Angelo-Narcis Pop, vicarul general al Eparhiei de Lugoj au concelebrat:, pr. Teodor Baba, consilier eparhial şi protopop de Lugoj, pr. prot. on. Ioan Pop, parohul Catedralei şi pr. Narcis Ardelean.

Mons. Angelo-Narcis Pop a dat citire Scrisorii Pastorale a Prea Sfinţitului Alexandru, apoi a mulţumit, în numele P.S. Alexandru, preoţilor de la catedrală, Surorilor Baziliene, consiliului parohial, corului şi credincioșilor care s-au implicat pentru ca şi aceste sărbători de Crăciun să fie la fel de frumoase ca şi în anii precedenţi.

După Sfânta Liturghie a avut loc concertul de colinde al grupului de tineri ai Catedralei din Lugoj. Tinerii au cântat colinde atât din repertoriul românesc cât şi din cel internaţional.

Raimondo-Mario Rupp

Mai multe fotografii se găsesc AICI.

ComentariiExprimaţi-vă opinia