Sfințire de biserică la Sânandrei

Eparhia de Lugoj

 

În ziua sărbătorii Nașterii Maici Domnului, la 08 septembrie 2017, Prea Sfinţitul Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj a făcut o vizită pastorală în parohia Sânandrei (protopopiatul de Timișoara), cu ocazia sfinţirii noii biserici ce poartă hramul „Nașterea Maicii Domnului”. Prea Sfinţia Sa a fost însoțit de către Mons. Angelo Pop, vicarul general al Episcopiei de Lugoj.

La sosirea în faţa Bisericii Romano-Catolice, PS Alexandru a fost așteptat de pr. George Radulescu, pr. Mathe Zoltan, parohul romano-catolic și pr. Felician Kadar, după care au intrat în biserică unde Prea Sfințitul a adus mulțumiri lui Dumnezeu și Prea Curatei Fecioare Maria, căci în aceastăa biserică comunitatea greco-catolică și-a desfășurat activitatea timp de 27 de ani cu permisiunea Episcopului Romano-Catolic de Timișoara, de pie memorie Sebastian Krauter, și mai târziu de Excelența Sa Martin Roos. De asemenea a spus și o rugăciune pentru ctitorii acestei Biserici, pentru cei morți și pentru cei vii.

Ierarhul a fost întâmpinat cu Sfânta Cruce şi Sfânta Evanghelie de către Pr. Ovidiu Nicolae Teodorescu, protopop de Timișoara, de către parohul din Sânandrei, pr. George Rădulescu, de domnul Claudiu Coman, primar al comunei Sânandrei, viceprimarul Iosif Miniș şi de un număr însemnat de preoţi. Tinerii i-au oferit Ierarhului buchete de flori, pâine şi sare, iar corul parohiei a intonat imnul „ Pe Stăpânul și Arhiereul nostru”.

Ceremonia religioasă a început la orele 10 cu oficiul sfinţirii apei, desfăşurat în faţa bisericii, după care a urmat binecuvântarea noului lăcaş de cult, prin ungerea zidurilor exterioare şi interioare cu Sfântul şi Marele Mir, în formă de cruce, şi prin stropire cu apă sfinţită. De-asemenea s-a sfinţit şi masa altarului în care au fost aşezate moaşte ale Sfântului Apolinar, Episcop Martin.

S-a a dat citire Hrisovului, din care redăm câteva informaţii:

„această parohie a fost înființată în anul 1990 de către d-l ing. Ioan Chișărău. Primul paroh a fost P.c. Pr. Ștefan Jucușț; al doilea a fost P.On. Pr. Ioan Chișărău, iar din 2005 paroh de Sânandrei este P.C. Pr. George Rădulescu.Construcția bisericii s-a realizat, cu sprijinul financiar la Episcopiei Greco-Catolice de Lugoj, al Asociației „Renovabis” din Germania”, al Episcopiei Romano-Catolice de Mainz, al Asociației „L`Oeuvre d`Orient” din Paris, al Primăriei Comunei Sânandrei și nu în ultimul rând al bunilor credincioși din Sânandrei..”

Sfânta Liturghie arhierească a fost pontificată de P.S. Alexandru Mesian. Alături de Prea Sfinţia Sa au concelebrat: mons. Angelo-Narcis Pop, Vicar General, Pr. Nicolae Ovidiu Teodorescu, protopop de Timișoara; Pr. Alexandru Ploștinaru, vicar judecătoresc al episcopiei de Lugoj, Pr. George Rădulescu, parohul locului; Pr. Pavel Gheorghe Mihai, paroh la Covaci; Pr. Felician Kadar, paroh la Orțișoara; Pr. Sas Daniel, paroh la Timișoara V; Pr. Mihnea Gheorghe; Pr. Solomon Daniel, paroh la Tuștea; Pr. Rad Ioan, paroh la Coșari și Pr. Mathe Zoltan paroh romano-catolic de Sânandrei.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul parohiei din Sânandrei dirijat de doamna Despina.

În cuvântul de învăţătură, P.S. Alexandru a vorbit despre evanghelia zilei. De-asemenea Prea Sfinţia Sa a prezentat câteva momente importante din istoria construirii acestui nou locaş de cult. „Aducem mulțumiri bunului Dumnezeu si Prea Curatei Fecioare Maria” a spus Prea Sfinţitul „pentru acest mare dar de a avea încă o biserică nou construită în Protopopiatul de Timișoara”. L-a felicitat pe pr. George Rădulescu, şi pe credincioşi pentru realizările făcute.

Cu această ocazie, Prea Sfinţitul i-a acordat crucea pectorală și titlul de iconom stavrofor părintelui George Rădulescu.

La finalul ceremoniei, pr. paroh Rădulescu a mulţumit tuturor pentru participare, ierarhului, clerului, oficialităților, precum şi credincioşilor prezenţi la acest deosebit eveniment, veniţi din toate parohiile învecinate.

Toate spre mai mare mărirea lui Dumnezeu și mântuirea sufletelor noastre!

 

Biroul de presă

Pr. Gherghel Petrisor

Mai multe fotografii AICI

ComentariiExprimaţi-vă opinia