În Duminica a şasea după Paşti, la 9 iunie 2013, Prea Sfinţitul Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj, a efectuat o pastorală în parohia Ineu (Protopopiatul de Chişineu-Criş) cu ocazia sfinţirii noii biserici ce poartă hramul „Sfântul Dumitru”. Prea Sfinţia Sa a fost însoțit de către Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicarul General al Episcopiei de Lugoj.

În localitatea Ineu a existat comunitate greco-catolică și înainte de 1948. Serviciile religoase s-au ținut într-o casă care a devenit capela parohiei. Parohia Ineu s-a reînființat la 16 octombrie 2006 prin stăruința Rvs. Pr. Dubeștean Roman. În continuare asistența spirituală pentru credincioși din Ineu a fost acordată de către Rvs. Pr. Tomoiagă Gheorghe. La 11 februarie 2011 Consiliul Local al oraşului Ineu a acordat în folosință gratuită un teren în suprafață de 1500 mp. Situat în Ineu, Calea Aradului 1-3. La data de 30 octombrie 2011 pr. Lazie Mirel Lucian a fost numit preot al parohiei Ineu. La 21 octombrie 2012 s-a sfințit piatra de temelie a bisericii de către P.S. Alexandru Mesian.

Lucrările de construcţie ale bisericii au fost realizate de către firma Promptitudine SRL Lugoj condusă de D-l Madescu Ioan și Dumitru Ioan cu sprijinul financiar al Episcopiei Greco-Catolice de Lugoj, Episcopia de Mainz Germania, a mons.  Rene Bremont   Franța, din partea bunilor credincioși din Ineu în frunte cu D-l Costel Buzincu și familia.

La sosire P.S. Alexandru a fost întâmpinat cu Sfânta Cruce şi Sfânta Evanghelie de către pr. Lazie Mirel Lucian, parohul locului. Tineri localnici i-au oferit Ierarhului buchete de flori.

Ceremonia religioasă a început la orele 10.30 cu oficiul sfinţirii apei, desfăşurat pe esplanada din faţa intrării în biserică, după care a urmat binecuvântarea noului lăcaş de cult, prin ungerea zidurilor exterioare şi interioare cu Sfântul şi Marele Mir, în formă de cruce, şi prin stropire cu apă sfinţită. În masa sfântului altar, alături de Hrisov, au fost depuse moaştele Sfântului Romano martir al credinței.

Sfânta Liturghie arhierească a fost pontificată de P.S. Alexandru Mesian. Alături de Prea Sfinţia Sa au concelebrat: Mons. Angelo Narcis-Pop, Vicar general al Eparhiei de Lugoj, pr. Dănuţ Ciuban, protopop de Chişineu-Criş, pr. Augustin Budău O.F.M.Conv. paroh de Chişineu Criş, pr. Cristian Capătă (Cluj), pr. Roman Dubeştean, paroh de Şimand, pr. Cosmin Farcaș, paroh de Beliu, pr. Gheorghe Tomoioagă, paroh la Bocsig şi pr. Lazie Mirel Lucian, parohul locului. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul parohiei din Bocsig.

În cuvântul de învăţătură, P.S. Alexandru a vorbit pe larg despre evanghelia duminicii a orbului. De-asemenea Prea Sfinţia Sa a prezentat câteva momente importante din istoria construirii noului locaş de cult.

„Aducem mulțumiri bunului Dumnezeu si Prea Curatei Fecioare Maria” a spus Prea Sfinţitul „pentru acest mare dar de a avea încă o biserică nou construită în Protopopiatul de Chişineu Criş”. Menţionăm că în acest protopopiat anul trecut la sfârşitul lunii iulie s-a sfinţit noua biserică protopopială din oraşul Chişineu-Criş.

În continuare P.S. Alexandru a mulţumit oficialităţilor locale primăriei şi consiliului local pentru terenul acordat. A mulţumit preoţilor care au fost alături la acest eveniment. A mulţumit, corului din Bocsig care a dat răspunsurile la Sfânta Liturghie, credincioşilor veniţi din împrejurimi: Ineu, Bocsig, Beliu, Mocrea, Sintea Mare etc. Nu în ultimul rând a mulţumit bunilor credincioşi din parohia Ineu.

Sărbătoarea s-a încheiat cu o agapă fraternă.

Raimondo-Mario Rupp

Mai multe fotografii se găsesc AICI.