În a treia zi de Rusalii, pe 25 mai, la invitaţia Prea Sfinţitului Dzuro Dzudzar, Episcop greco-catolic, Exarh Apostolic de Serbia şi Muntenegru, Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicarul General al Eparhiei de Lugoj împreună Părintele Faur Florin, paroh la Jamu Mare, Părintele Posteucă Leon, paroh la Surducu Mare şi Pr. Mihai Gherghel, paroh la Marcovăţ (Serbia), au participat la Vodiţa, principalul loc de pelerinaj al credincioșilor greco-catolici si romano-catolici din Serbia. Vodiţa a devenit încă din anul 1987 pe lângă principalul loc de pelerinaj şi centrul de reuniune al tinerilor. E un loc de rugăciune dedicat Preacuratei Fecioara Maria. Anul acesta s-au împlinit 150 de ani de la construcția Bisericii.

În Serbia la Ruski Krstur se află un loc de pelerinaj, unde in fiecare an credincioșii greco-catolicii si romano- catolici din Serbia si nu numai se întâlnesc pentru a aduce rugăciuni și a o adora pe Preacurata Fecioara Maria.

Despre Vodița, nu se regăsesc multe date, doar mărturia preotului paroh care scria Episcopului că se întâmplă ceva în acel loc. Tradiţia vie a localnicilor este singurul martor. Cel mai vechi document despre Vodița este scrisoarea din Janko a Preotului Kopcaji către Episcopul din Krizevci în anul 1827. El ne dă o descriere preţioasă: „Pe teritoriul meu într-o parohie, pe drumul principal din Ruski Kerestur prin Brestovăț, nu departe de sat, există un izvor de apă, care este folosit de pelerini”. Nu cu mult timp în urmă, locuitorii satului afirmă că au văzut ceva neobişnuit. Ei au văzut lumini puternice care se ridicau din acel loc, si s-au speriat. Si au mers să vadă despre ce este vorba. Când au venit acasă, au spus povestea la rudele și vecinii lor. Mulți dintre ei, conduși de curiozitate, au mers pe jos până la locul respectiv pentru a vedea cu proprii lor ochi dacă este adevărat sau nu. Unii dintre ei au văzut, cu uimire şi teamă, stele crescând din apă şi lumini similare de foc. De asemenea, au văzut oglindindu-se un corp de copil în apă. Acest lucru sa repetat de mai multe ori. Aceste minuni au fost văzute de mai multe persoane în momente diferite ale zilei, făcând mulţime de oameni din alte locuri din jur să vină să vadă şi să se roage la locul de lângă fântână.

În anul 1857 preotul Janko Gvozdzak a formulat o cerere de permis de a construi o biserica în Vodița. Episcopul de Krizevci în 29 martie 1857 se adresează Arhiepiscopul Shovsh, care a dat un aviz pozitiv și permisiunea pentru construirea Bisericii din Vodița.

Prima procesiune de vizitare a acestui loc din Vodița, a fost in anul 1853 când grindina a lovit domeniile de lăngă Ruski Krstur. Această nenorocire face ca poporul să se roage mai mult, alegându-se ca zi de pelerinaj a treia zi după Rusalii. Credincioșii au dedicat această zi Preacuratei fecioare Maria, rugându-o să aibe grijă de culturile și domeniile lor.

Amintim câteva date si istorisiri mai importante despre acest loc de pelerinaj:

7 iulie 1817 – Prima apariție a Preacuratei Fecioara Maria in fata capelei.
6 iunie 1822  – la ceas o mie-sută-două fete Elisaveta Ramac şi Ielena Vislavski la ora 11 au văzut-o pe Fecioara Maria înbracată în haine frumoase.
1822 – 1823 – Diverse apariţii văzute de către lumea din jurul satului, peste 30 de vindecări, şi alte minuni.
1827 – Primul document scris de preotul Kopcaji, primele atestări documentare despre Vodița
1856 – s-a construit o cruce in acel loc si s-a sfințit fântâna.
1857 – Preotul face note despre vindecări. Două comisii au fost făcute în Timișoara, s-a primit permisiunea de a se construi prima capelă de lemn, permisiunea venind de la Krizevci şi Timișoara.
1859 – construcția noii capele de către arhitectul Carl Gferner
1861 – Cea mai veche icoană din capelă.
1863 – Preoții Romano-Catolici au primit permisiunea de a celebra Sf. Liturghie in Biserica din Vodița
1894 – A fost construită casa lângă Biserică
1941 – Au venit călugării Bazilieni
1983 – Vodița a devenit principalul loc de pelerinaj din Serbia

A consemnat:
Pr. Mihai Gherghel
Marcovăţ – Serbia