Concert eparhial de colinde la Baia Mare

Eparhia de Maramureş

Duminica „Tuturor Părinților după trup a Mântuitorului nostru Isus Hristos” a constituit un prilej prielnic pentru credincioșii Eparhiei de Maramureș de a pregusta din misterul Nașterii Domnului prin zestrea moștenită de la strămoșii lor: icoana și colinda. Biserica parohială «Sf. Cruce» din Baia Mare a fost spațiul unde privirea tainică a icoanei a îmbrățișat versul colindei timp de aproximativ trei ore.

Lumea icoanei și în special Icoana Nașteriia fost adusă mai aproape de ochii sufletești și trupești ai celor prezenți prin bogată reflecție teologică a pr. Florin Fodoruț, din parohia Sf. Petru și Pavel Satu Mare, precum și prin expoziția de icoane amenajată în interiorul bisericii.

Pe acest fundal iconografic, au intrat colindătorii: Corul de adulți al parohiei Bârsana; Corul de adulți al parohiei  Dragomirești ; Corul de tineri și adulţi al parohiei Șișești ; Corul de adulți  al parohiei Târșolț ; Corul de adulți al parohiei Giulești ; Corul de adulți al parohiei « Sfânta Cruce » Baia Mare ; Corul de adulți al parohiei Negreia ; Corul de tineret al parohiei « Sfântul Anton » Baia Mare ; Corul de copii și adulți al parohiei « Bunavestire » Baia Mare ; Corul copiilor și tinerilor parohiilor Tăuții Măgherăuș și Bușag ; Corul Seminarului Major Eparhial «Ep. Dr. Alexandru Rusu». Diversitatea zonelor folclorice (Maramureșul istoric, Țara Oașului, zona Băii Mari), diferența de vârstă între diferitele coruri și varietatea colindelor interpretate au format un mozaic al vieții bisericeşti eparhiale. Bogăția textelor și a tehnicilor de interpretare transmise din generație în generație au alcătuit o recapitulare a întregii istorii a mântuirii expusă oamenilor de azi.

Cu aceeași ocazie au fost prezentate primul număr al revistei eparhiale „Lumina credinței” și un DVD îngrijit de către Biroul Pastoral Eparhial ce conține o amplă cateheză asupra Icoanei Nașterii, material menit a-i ajuta pe Părinții parohi și pe cei implicați în activitățile de formare a diferitelor categorii de credincioși. În cuvântul rostit la încheierea programului, PS Vasile a mulțumit corurilor care s-au făcut vrednici urmași peste veacuri ai cetelor cerești aducătoare de „mărire întru cei de sus lui Dumnezeu și pe pământ pace între oameni bunăvoire”.

Biroul de Presă al Eparhiei

DSC00445

DSC00255

DSC00320

ComentariiO opinie la “Concert eparhial de colinde la Baia Mare”

  1. Dragomir la 20 decembrie 2011 11:43 am

    Cred cu tarie, ca oamenii care ne impartasesc din priceperea si bogatia lor sufleteasca, trebuiesc apreciati mereu. Multumim colinatorilor, care, prin colindul lor ne-au umplut sufletul de bucurie, pace si inalta traire spirituala. Multumim organizatorilor, care au facut posibil acest impresionant concert de colinde, daruindu-ne astfel o seara de neuitat, cu daruri mult mai pretioase decat cele aflate sub bradul de craciun: legatura vie si sfanta intre cer si pamant intre Dumnezeu si om, unitate intre generatii, unitate in credinta. Laudat sa fie Iisus!

Exprimaţi-vă opinia