SIGHETU MARMAȚIEI, 17.09.2017: Diaconul Lucian Marușciac a fost hirotonit preot

Eparhia de Maramureş

Duminică, 17 septembrie 2017, diaconul Lucian Marușciac a primit treapta preoției, prin punerea mâinilor Preafințitului Vasile Bizău. Evenimentul a avut loc la mănăstirea „Maica Domnului Îndurerată” din Sighetu Marmației, în ziua prăznuirii hramului acesteia. „Comunitatea surorilor Maicii Domnului din Sighetu Marmației este o prezență: o prezență rugătoare, o prezență însoțitoare, o prezență care speră. Hramul mănăstirii de aici este „Maica Domnului Îndurerată”. În Evanghelia după Ioan, regăsim prezența aceasta a Maicii Domnului sub cruce, până în ultimul moment; o prezență care îl primește pe apostolul Ioan ca și fiu și el pe ea, ca și mamă. La fel și comunitatea surorilor de aici, este o comunitate care se străduiește să trăiască Evanghelia și să răspundă chemării sale și-n același timp, să fie această prezență care speră. Nu o prezență oarecare… ci una care speră pentru ea însăși și pentru viitorul ei, pentru comunitatea Bisericii și pentru cei care o înconjoară și cărora li se dăruiește, însoțind creșterea armonioasă a copiilor și tinerilor cu iubire maternă, spre a face prezentă iubirea lui Hristos în viața omului”, a spus Preasfințitul Vasile în omilia rostită în cadrul Sfintei Liturghii.

Vorbind despre taina preoției acordată diaconului Lucian Marușciac, Ierarhul a afirmat: „Este un dar pentru Biserică atunci când un tânăr ajunge la acest moment al primirii acestui mare har, care va trebui purtat, așa cum spune Apostolul Pavel, în vas de lut, în fragilitatea omenească. Acest har se reînnoiește de fiecare dată în persoanele care-l caută și care se lasă căutate de el, în cei care sunt chemați și răspund chemării lor… Sărbătoarea de azi ne dăruiește acest moment celebrativ al invocării harului Spiritului Sfânt care va rămâne cu el [cu noul preot] și-l încredințăm rugăciunilor dumneavoastră pentru ca drumul preoției lui să fie unul fără prihană, să fie unul al reînnoirii spirituale a vieții proprii și al sfințirii proprii, dar și al sfințirii comunităților”, a spus Preasfințitul Vasile.

La Sfânta Liturghie au participat peste 15 preoți, printre care pr. capelan Vasile Florea, pr. protopop Iusco Vasile, dar și rectorii celor două Seminarii în care tânărul preot a locuit și s-a format spiritual pe perioada studiilor: pr. Gabriel Buboi (Seminarul Pio Romeno, Roma) și pr. Anton Cioba (Seminarul „Sfinții Trei Ierari”, Oradea).

Părintele Lucian Marusciac este originar din localitatea Crăciunești, Maramureș. A studiat, între anii 2004-2008, Teologia în cadrul Facultății de Teologie Greco Catolică, Universitatea Babeș-Bolyai, Oradea; a urmat apoi cursurile de Masterat în Teologie Orientală și Patristică la Institutul Pontifical Oriental, Roma (2008-2010). În anul 2013 a absolvit cursurile doctorale la Institutul Pontifical Oriental din Roma.

Biroul eparhial de presă

sighet-0sighet-1sighet-2sighet-3sighet-4sighet-6sighet-8sighet-10sighet-11sighet-13sighet-15

ComentariiExprimaţi-vă opinia