An Jubiliar pentru a marca aniversarea Seminarului orădean

Eparhia de Oradea

În cadrul Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii Arhierești, celebrată în Catedrala „Sf. Nicolae” din Oradea în Praznicul Bobotezei, a fost citit decretul prin care PS Virgil Bercea, Episcopul Greco-Catolic de Oradea, a proclamat anul 2017 An Jubiliar pentru Seminarul Sfinții Trei Ierarhi „Vasile, Grigore și Ioan” Oradea, cu ocazia aniversării celor 225 de ani de existență a acestuia.

Astfel, în anul 1792, de sărbătoarea Sfinților Vasile cel Mare, Grigore Teologul și Ioan Gură de Aur (30 ianuarie), din ordinul Împăratului Leopold al II-lea, se înființa, prin decretul nr. 3230/1792, Seminarul Greco-Catolic din Oradea. Episcopul român unit al Oradiei Mari, Ignatie Darabant, a fost cel care a constatat nevoia de a avea un loc unde să se formeze clerul român și dascălii, pentru Eparhia de Oradea, recent înființată. Astfel a cerut Împăratului înființarea Seminarului din Oradea, cel care avea să fie: „un institut de creștere, menit să devină izvor de lumină și cultură, de dragoste de limbă și de neam pentru poporul român de la granițele apusene ale românismului”

Locul în care s-a înființat această instituție eclezială fusese mai înainte casa călugărilor iezuiți iar apoi casa canonicilor greco-catolici. Din ordinul Împăratului Leopold al II-lea clădirea a fost pusă la dispoziția Seminarului. De-a lungul timpului, pentru a răspunde nevoilor tot mai mari ale aceluiași scop, clădirile s-au mărit și reînnoit, ajungându-se astăzi la un adevărat complex destinat învățământului catolic pentru toate vârstele. Au trecut 225 de ani de atunci și, de-a lungul istoriei, această prestigioasă instituție și-a dovedit importanța, școlind numeroși tineri care au devenit profesori, preoți și Episcopi. A fost înființat ca Seminar Teologic ajungând, în anul 1924, la gradul de Academie Teologică de grad Universitar, fiind însă desființat în anul tristeții – 1948. Atunci, clădirilor li s-a dat altă destinație.

După căderea comunismului, în anul 1990, pe vremea Preasfințitului Vasile Hossu, instituția s-a reînființat sub numele de Institutul Teologic Greco-Catolic. În anul 1998, sub păstorirea Preasfințitului Virgil Bercea, se integrează în cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj Napoca, devenind Departamentul Oradea al Facultății de Teologie Greco-Catolică. În același timp, continuă să existe și Seminarul „Sfinții Trei Ierarhi, Vasile, Grigore și Ioan”, locul în care viitorii preoți se formează din punct de vedere spiritual, liturgic și pastoral. Anul 2017 a fost decretat de către PS Virgil Bercea An Jubiliar pentru Seminarul orădean, astfel că toate activitățile de pe parcursul acestui an vor fi realizate sub egida Jubileu aniversar – 225.

În numele întregii noastre comunități doresc să vă adresez din inimă invitația de fi alături de noi, cu prezența fizică și spirituală, la celebrările de inaugurare a Jubileului. Programul este următorul: sâmbătă, 28 ianuarie 2017, la ora 18.00 – Vecernia Arhierească. Resfințirea Capelei Seminarului și binecuvântarea reverendelor. (Gen. Magheru, 25); duminică, 29 ianuarie 2017, la ora 10.00 – Sf. Liturghie Arhierească. În Catedrala Sf. Nicolae din Oradea. Vă așteptăm cu drag!

pr. Anton Cioba
rectorul Seminarului din Oradea
via EGCO.ro

imagine

imagine

imagine

ComentariiExprimaţi-vă opinia