Curs de formare artistică pentru adolescenți

Eparhia de Oradea

În perioada 28-30 aprilie 2017, în Haieu, Departamentul Artistic al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea în parteneriat cu Asociația Hope Italia a organizat un curs de formare artistică pentru adolescenți (13-17 ani), cu laboratoare de specializare pentru interpreți. Au participat 33 de tineri dintre care un grup din Bulgaria împreună cu părintele Rumen, un grup de tineri din Cluj-Napoca, și tineri din Oradea, Tășnad, Beiuș, Craidorolț.

Toți talentați și pasionați, o bună parte din aceștia la început de drum în plan muzical, fără prea multă experiență sau curaj de a cânta în fața unui public cât de mic, au prins curaj în aceste zile. După cum Marco Brussati și Claudio Apricena, responsabilii asociației Hope Italia, au încercat să le insufle, un dar se desăvârșește numai în momentul în care este împărtășit celorlalți, iar a face muzică nu se face niciodată pe cont propriu, ci avem nevoie de cel puțin o persoană care să ne asculte.

Vineri, în introducerea cursului s-a vorbit despre libertatea de a alege muzica pe care o ascultăm și apoi o redăm, atrăgând atenția asupra faptului că, deși avem impresia că suntem liberi, de multe ori luăm doar ceea ce este mediatizat, fără să lăsăm ca libertatea noastră de a alege să fie una conștientă. Fiecare s-a pregătit și a cântat în fața celorlalți, cu ajutorul lui Ovidiu Lazăr, care a ajutat la partea tehnică de sunet, iar apoi au primit sfaturi și s-a putut observa evoluția, după câteva minute de îndrumare și încurajare. S-au bucurat și au cântat împreună chiar și către seară, când au făcut o ieșire pentru a vizita orașul Oradea.

A doua zi a început cu Liturghia alături de părintele Popa Paul și părintele Rumen din Bulgaria, iar cursurile au continuat de dimineață și după prânz, când PS Virgil Bercea ne-a bucurat cu prezența sa, noi împărtășindu-i un cântec pentru mărirea lui Dumnezeu în cele trei limbi folosite aceste zile: română, italiană și bulgară. Aceasta și pentru a întări ideea că în aceste zile, limba universală a fost muzica. După o zi plină, tinerii au avut parte de o recreere la piscină.

Duminică, după Sfânta Liturghie celebrată de pr. Popa Paul, pr. Obreja Marius și pr. Rumen, au primit diplomele care atestă participarea la cursul de formare artistică. Au rămas cu amintiri frumoase, s-au îmbogățit în cunoștința artistică, au găsit mai multă încrederea în forțele proprii, au crescut împreună și s-au bucurat de experiența făcută, nerăbdători fiind să participe la următoarea întâlnire. După aceste zile fiecare a putut să spună că pentru a face muzică trebuie mai întâi să o trăiești. Dumnezeu a dăruit aceste daruri și trebuie ca să le facem să rodească mereu mai mult.

Mulțumim tuturor celor care s-au implicat în organizarea și susținerea acestui eveniment: Preasfinției Sale Virgil Bercea, pr. Paul Popa, pr. Marius Obreja, Ovidiu Lazăr, lui Marco Brusati și Claudiei Apricena, și nu în ultimul rând tinerilor care au participat.

Carla Emilia Maxim
via BPEL.EGCO.ro

imagine

imagine

imagine

ComentariiExprimaţi-vă opinia