Între 24 și 26 iulie, au avut loc la pensiunea „Colț de Rai”, de lângă Zalău, exercițiile spirituale pentru preoți și diaconi, organizate de Vicariatul pentru preoți al Episcopiei greco-catolice de Oradea, sub îndrumarea pr. Antoniu Chifor, Vicar responsabil cu preoții. Invitatul special al întâlnirii a fost pr. Marius Taloș SJ, superiorul regional al Părinților Iezuiți din România, care a pregătit și prezentat celor prezenți, o temă foarte interesantă și mereu de actualitate: „Credință și Responsabilitate”.

Tematica prezentată a fost structurată pe cinci meditații, axate pe diverse tipologii, menite a scoate în evidență trăsăturile urmărite în prezentare. Aceste meditații au cuprins următoarele studii de caz: chemarea și dilemele lui Moise (Ex 3,1-15), prezentarea de către Sfântul Pavel a misiunii sale (Gal 2,1-11), întâlnirea lui Isus cu femeia samariteană, ce duce la transformarea unei întregi cetăți (In 4,1-30), trimiterea și împuternicirea în slujire a ucenicilor, de către Isus (Lc 10,1-24) și la final, rolul Mariei la nunta din Cana (In 2,1-11). Toate aceste meditații au avut menirea de a reliefa celor 30 de preoți și diaconi prezenți, parcursul și menirea slujitorului, chemat să se asemene tot mai mult cu Cristos, cel care ne iubește așa cum suntem, dar nu ne lasă așa cum suntem, ci ne transformă, în măsura în care ne lăsăm modelați, făcându-ne „să îl” și „să ne” redescoperim, în ciclul Păstor – Instructor – Mentor.

În cadrul meditațiilor au fost atinse și aspecte ale vieții spirituale, ale relațiilor în cadrul Bisericii, ale exercitării autorității și a puterii în viața consacrată, toate acestea constituind nu doar o sursă de reflecție pentru fiecare din cei prezenți, ci și un adevărat ajutor în clarificarea unor dileme sau probleme, cu care mulți se confruntă în viața pastorală. În ziua a doua, participanții au avut bucuria de a-l avea în mijlocul lor și pe Preasfinția Sa Virgil, Episcopul Eparhiei de Oradea, care a dorit să se întâlnească cu preoții participanți, vorbind despre ultimele documente primite de la Vatican și totodată oferindu-și disponibilitatea de a răspunde întrebărilor puse de către cei prezenți. Rugăciunea comunitară a avut bineînțeles un rol important, astfel încât pe parcursul celor trei zile, pe lângă Sfânta Liturghie, s-a mai oficiat „Acatistul Maicii Domnului”, „Sfântul Rozariu” și părți din „Oficiul Orelor Canonice”, existând și un timp special alocat pentru rugăciune și reflexie personală. De asemenea, în una din seri a avut loc o vizionare de film cu tematică spirituală, foarte apreciată de către cei prezenți.

La final, preoții și diaconii prezenți au mulțumit organizatorilor pentru frumoasele zile petrecute în acel „Colț de Rai”, desfășurate într-o ambianță pitorească și beneficiind de prezența extrem de plăcută, completată de o expunere agreabilă și de înaltă ținută, a părintelui Marius Taloș. Întâlnirea a constituit totodată și un prilej de împărtășire și dezbatere a unor problematici pastorale, fiind propuse chiar și unele soluții de îmbunătățire a pastorației. Următoarea întâlnire de formare a clerului din Eparhia Greco-Catolică de Oradea va avea loc în toamna acestui an, la o dată ce se va anunța ulterior.

În continuare câteva dintre impresiile preoților:

 • Aceste exerciții m-au ajutat să-mi redescopăr vocația, să găsesc noi energii, noi idei. Misiunea merge mai departe!
 • Mulțumim pentru frumoasa concreta și la subiect prezentare din cadrul exercițiilor spirituale. Temele prezentate sunt de actualitate, spiritul umoristic a captat atenția tuturor, iar programul întâlnirilor a fost bine aerisit dând posibilitate preoților de a comunica între ei. Din punct de vedere organizatoric au fost cele mai bune exerciții spirituale la are am participat până acum. Cu siguranță și faptul că am fost un grup mai restrâns a contat la armonia și cunoașterea reciprocă.
 • Surprins pozitiv: conținut clar, folositor, care zidește și deschide perspective pozitive.
 • Mulțumim Bunului Dumnezeu pentru acest timp petrecut împreună, care ne întărește și ne unește pe fiecare.
 • „Râvna lui devine lepădare”. Aceste zile petrecute împreună m-au ajutat să mă (re)descopăr și să înțeleg mai bine misiunea la care am fost chemat.
 • O atmosferă de „cenacol”. Predicator foarte competent si foarte umil. Informații cu aplicabilitate imediată.
 • Un moment de har! Părintele foarte ok! Meditațiile scurte și concise! Le așteptăm pe următoarele.
 • Exercițiile au fost bune și de folos.
 • Un pas înainte! Un mare pas în sus!
 • Apreciez bogăția mesajului!
 • Exercițiile spirituale din acest an au fost un timp privilegiat, de reflecție, meditație, rugăciune și comuniune frățească!
 • Felicitări pentru aceste exerciții spirituale! Domnul Isus să va răsplătească osteneala și jertfa sfințiilor voastre.
 • Ca un preot hrănit cu pâinea și apa întristării, în urma acestor exerciții spirituale conduse de oameni deosebiți, mă întorc cu voia lui Dumnezeu acasă cu mai multă credință în Providența lui Dumnezeu pentru mine.
 • Exerciții spirituale excelent organizate. Părintele Marius un excelent predicator.
 • Foarte plăcută prezentarea temei și ambianța creată. Bine aleasă tema Exercițiilor și foarte actuală. Ar fi bine să se continue folosirea spiritualității iezuite în formarea preoților.
 • Foarte fratern, colegial și profund. Exerciții fructuoase! Bunul Dumnezeu să ni-l țină și să ne mai formeze și pe viitor!
 • Reculegeri punctuale și profunde . Am descoperit elemente biblice și lingvistice noi. Am avut ocazia să mă rog mai mut și mai bine. Mulțumesc.
 • Minunat! Îmi vine să zic ce bine ne este nouă aici Doamne! Calitatea și profunzimea celui care le-a prezentat au fost de nota 10. Mulțumim Bunului Dumnezeu și sperăm că astfel de exerciții spirituale vor fi cât mai des.

diacon Orest Nichita
via EGCO.ro

imagine

imagine

imagine

imagine