„Nu fi nepăsător față de harul care este întru tine, care ți s-a dat prin proorocie, cu punerea mâinilor preoțimii” (1Timotei 4,14).

„Te îndemn să ții aprins harul lui Dumnezeu, cel ce este în tine, prin punerea mâinilor mele” (2Timotei 1,6).

În Duminica a 32-a după Rusalii, când în Biserica de rit bizantin se citește pericopa evanghelică în care se vorbește despre vameșul Zaheu, în Catedrala greco-catolică Sfântul Nicolae din Oradea a avut loc un moment spiritual deosebit, este vorba despre hirotonirea în treapta preoțească a doi noi preoți, pr. Gheorghe Marius Coman și pr. Ștefan Madarasi.

În cadrul Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii, la momentul stabilit, după intratul cu Sfintele Daruri, cei doi neo-hirotoniți au fost prezentați Preasfinției Sale Virgil, Episcopul greco-catolic de Oradea, de către pr. Anton Cioba, rectorul Seminarului Greco-Catolic din Oradea. După înconjurarea sfintei mese, prin punerea mâinilor și prin rugăciune, Preasfinția Sa a cerut asupra celor aleși pentru treapta preoției „dumnezeiescul har, care pe cele neputincioase le vindecă și pe cele cu lipsă le împlinește”, urmând celelalte rugăciuni și înveșmântarea preoților.

După momentul consacrării Sfintelor Daruri, în Trupul și Sângele Mântuitorului Isus Cristos, neo-hirotoniții primesc din mâna Episcopului o părticică din Sfântul Trup prin următoarea formulă: „Primește acest Odor și-l păstrează pe El până la a doua venire a Domnului nostru Isus Cristos, când are să-l ceară de la tine înapoi” – prin acest act liturgic se arată faptul că preotul este iconom al Tainelor lui Cristos.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa Virgil a subliniat pocăința lui Zaheu, „cel care avea încrederea că ‘dacă îl vede pe Isus Cristos, ceva se va schimba în el, devenind un alt om’. Domnul nu întârzie să-i răspundă acestei dorințe a lui: ‘Zahee, coboară-te degrabă, căci astăzi în casa ta trebuie să rămân'”. Referitor la momentul hirotonirii celor doi noi preoți, Preasfinția Sa a amintit: „Cât de bine se potrivește Sfânta Evanghelie de astăzi preotului. Preotul este cel chemat să stea cu Isus Cristos, să ni-l ofere pe Isus”.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, cei doi preoți au oferit binecuvântarea lor Preasfinției Sale Virgil, preoților concelebranți, familiilor și tuturor celor prezenți, împărțind iconițe ca amintire a acestui moment plin de haruri pentru dânșii.

* * *

Pr. Gheorghe Marius Coman este originar din Sighetu Marmației. Este născut la 7 martie 1973. A absolvit Institutul Teologic Greco-Catolic „Ioan Rusu” din Baia Mare, obținând și masterul în Teologie și Spiritualitate. Gheorghe Marius Coman este căsătorit și are doi copii, locuind în prezent în Imola, Italia.

Pr. Ștefan Madarasi este absolvent al Departamentului Blaj al Facultății de Teologie Greco-Catolică a UBB Cluj-Napoca. A plecat la Roma în anul 2014 pentru a continua studiile cu un Master la Institutul Spiritual din Cadrul Universității Pontificale Gregoriana. Aici s-a specializat în teologie spirituală, încununându-și studiile cu teza „Drumul Damascului” – în care a urmărit transformarea interioară și exterioară a Sfântului Apostol Pavel. În anii de ședere la Roma, tânărul teolog a devenit și alumn al Colegiului Pontifical Pio Romeno.

Biroul de presă al Episcopiei de Oradea
via EGCO.ro

imagine

imagine

imagine