Hramul bisericii Sfântul Gheorghe din curtea Spitalului de Neuropsihiatrie din Oradea

Eparhia de Oradea

Anul acesta, biserica Sfântul Gheorghe din curtea Spitalului de Neuropsihiatrie din Oradea aniversează 15 ani de la sfințire. Ținând cont de faptul că sărbătoarea patronului nostru spiritual a fost în Duminica Tomii, împreună cu credincioșii comunității noastre am dorit să marcăm acest eveniment în primul rând din punct de vedere spiritual-caritativ. În sensul acesta, cu trei săptămâni înainte, tasul adunat de Sfintele Paști și tasul colectat cu ocazia celebrărilor de hram au fost direcționate spre acei frați mai mici ai Mântuitorului, adică persoanele aflate în dificultate, cele care servesc zilnic o masă caldă la Cantina socială Maria Rosa din Oradea.

Celebrările liturgice au debutat în ajunul sărbătorii, cu Sfânta Vecernie celebrată de Vicarul general al Eparhiei de Oradea, pr. Olimpiu Todorean, răspunsurile fiind date de doisprezece preoți și trei diaconi invitați din Oradea. Imediat a urmat Acatistul Sfântului și Marelui Mucenic Gheorghe, celebrat de Vicarul responsabil cu preoții, pr. Antoniu Chifor, cântat la unison de același grup de preoți și diaconi dimpreună cu toți credincioșii prezenți. La sfârșitul celebrărilor, pr. Ioan Crăciun a expus, fiecăruia dintre cei prezenți, spre venerare și sărutare, Sfintele Moaște ale Sfântului Gheorghe.

Sfânta Liturghie, din ziua de duminică, 23 aprilie, a fost pontificată de Preasfinția Sa Virgil Bercea, avându-i alături pe pr. Olimpiu Todorean, pr. Ioan Crăciun, pr. Ioan Aciu, pr. Ionuț Dobocan, pr. Eduard Fischer, pr. Eduard Roman precum și dc. Guiaș Grațian. Ne-au încântat, cu glasurile lor, Corala Sfânta Familie din Zalău. Au fost, de asemenea, prezenți Cercetașii Români Uniți, al căror patron spiritual este Sfântul Gheorghe, preoții ortodocși Marin Miheș și Ioan Șumălan, cu care slujim alternativ în această biserică și, nu în ultimul rând, cei care au organizat și pentru care s-au organizat aceste celebrări: bolnavii spitalelor din Oradea, credincioșii parohiei Sfântul Gheorghe Spital și mulți invitați la acest moment de sărbătoare.

Deși biserica noastră nu are o suprafață utilă mare, au fost uniți în rugăciune, în aceasta, peste 180 de suflete, suflete care, cu iubire frățească, s-au rugat pentru noi, pentru bolnavii noștri, pentru cei ce sunt în suferință, pentru personalul medical din spitale, pentru iubire și pace în lume și nu în ultimul rând pentru sufletele din Purgator, pentru care, împreună cu Preasfinția Sa Virgil Bercea, am ridicat un parastas la sfârșitul Sfintei Liturghii. Moaștele Sfântului și Marelui Mucenic Gheorghe au fost expuse spre venerare, în timpul Sfintei Liturghii, iar la sfârșitul celebrării, pr. Ioan Crăciun le-a oferit spre venerare și sărutare tuturor.

De asemenea, pentru jertfa lor de a fi împreună cu comunitatea noastră la acest ceas aniversar, toți cei prezenți au plecat la caselor lor cu merinde pentru trup, cozonac, dar, și mai important, cu merinde pentru suflet, deoarece comunitatea le-a oferit cartea de rugăciuni Lăsați copiii să vină la mine. Ascultând îndemnul PS Virgil, din predica de la Sfânta Liturghie: „Fie ca, bucurându-ne de îndurarea divină primită de la Isus cel Înviat, să ne dăruim și noi iubirea unii altora”, ne-am propus, în comunitate, ca această Iubire să dăinuie în noi pentru totdeauna.

Anamaria Crăciun
via EGCO.ro

imagine

imagine

imagine

ComentariiExprimaţi-vă opinia