Întâlnirea Uniunii Mondiale a Profesorilor Catolici

Eparhia de Oradea

În perioada 10-12 noiembrie 2017 a avut loc la Oradea întâlnirea Uniunii Mondiale a Profesorilor Catolici” (Union Mondiale des Enseignants Catholiques / World Union of Catholic Teachers UMEC/WUCT). Partenerii Uniunii în organizarea acestui eveniment au fost Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Universitatea St. Mary din Londra și Liceul Greco-Catolic din Oradea.

UMEC/WUCT este forul profesorilor catolici din învățământul școlar preuniversitar și universitar, singurul recunoscut cu această autoritate de către Sfântul Scaun. A fost fondat în anul 1951, la Roma, la inițiativa conducătorilor unor asociații educative din 17 țări. UMEC/WUCT este membră a conferinței Organizațiilor Internaționale Catolice. Ca ONG, uniunea are statut consultativ pe lângă Consiliul Europei, Consiliul Economic și Social al Națiunilor Unite, UNESCO și UNICEF. UMEC/WUCT organizează anual o întâlnire internațională a membrilor uniunii. Anul trecut aceasta a avut loc în noiembrie, la Universitatea St. Mary din Londra.

Întâlnirile organizate de către UMEC/WUCT au caracter formal, formativ și științific. În cadrul acestora, delegați din mai multe țări de pe mapamond participă la simpozionul organizat cu acest prilej. Anul acesta întâlnirea a avut tema: „Profesorul în fața provocărilor lumii de astăzi”. Au fost prezentate conferințele: „Identitatea și rolul profesorului catolic în secolul XXI – oportunități și provocări”, „A educa astăzi și mâine, o pasiune reînnoită – educația în contextul provocărilor contemporane”, „Noi provocări educaționale pentru educație în Africa”, „Noi provocări educaționale pentru educație în Asia și America Latină”, „Educație în era post-adevăr”.

Deschiderea oficială a avut loc în după-amiaza zilei de vineri, 10 noiembrie, în Sala Festivă Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu”, în prezența Preasfințiilor lor Virgil Bercea, Episcopul greco-catolic de Oradea; László Böcskei – Episcop al Diecezei Romano-Catolice de Oradea; și Vincent Dollmann, Episcop auxiliar de Strasbourg; precum și a profesorilor de la Liceele „Iuliu Maniu”, „Don Orione” și Liceul Romano-Catolic. După cuvintele de bun venit și discursurile prezentate, elevii Liceului greco-catolic au organizat un scurt moment muzical, iar mai apoi Ansamblul „Crișana” a prezentat un moment de dansuri populare tradiționale județului Bihor. Întâlnirea Mondială a Profesorilor Catolici a fost organizată de către pr. prof. Adrian Podar în strânsă legătură cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor.

Biroul de Presă al Episcopiei de Oradea
Eugen Ivuț
via EGCO.ro

imagine

imagine

imagine

imagine

ComentariiExprimaţi-vă opinia