Conferinţa „Migraţia romilor: dileme şi perspective ale Uniunii Europene” organizată de Asociaţia Caritas Eparhial Oradea împreună cu Episcopia Greco-Catolică de Oradea, sub patronajul Conferinţei Episcopilor Catolici din România şi cu sprijinul Renovabis, a început miercuri, 18 februarie 2015, cu Sfânta Liturghie în rit latin, la biserica cu hramul Sf. Gheorghe din curtea Seminarului Teologic din Oradea. Lucrările au continuat la Hotel Continental.

În deschiderea conferinţei, care va dura până în 20 februarie, au vorbit pr. Olimpiu Todorean, preşedintele Asociaţiei Caritas Eparhial, în calitate de organizator; PS Virgil Bercea, Episcopul greco-catolic de Oradea, în calitate de gazdă a evenimentului; PS Petru Gherghel, Episcop romano-catolic de Iaşi, responsabil cu migraţia în Conferinţa Episcopală Română; şi Monika Kleck, referent Renovabis pentru România, în calitate de susţinător al evenimentului.

Conferinţa se vrea una interactivă şi este planificată ca o experienţă de împărtăşire, gândire şi învăţare. Evenimentul va oferi participanţilor un cadru în care aceştia să-şi împărtăşească experienţele din proiecte, bune practici, dar şi să pună întrebări la care să găsească răspunsuri. Folosind principiile metodelor work-caffe, respectiv open space, participanţii vor fi cei care vor stabili temele specifice ale dezbaterilor şi vor formula, la final, concluziile. Conferinţa se adresează cu precădere specialiştilor şi persoanelor active în domeniul migraţiei romilor, atât din ţările de origine ale migranţilor, cât şi din ţările de destinaţie ale acestora.

61 de reprezentanţi ai instituţiilor guvernamentale naţionale, ai instituţiilor europene cu responsabilităţi în acest domeniu, ai societăţii civile şi ai diverselor organizaţii reprezentative ale romilor din 8 ţări: Belgia, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Elveţia, Germania, Italia, Ungaria şi România, participă la această conferinţă şi lucrează împreună la găsirea unor modalităţi mai bune, mai eficiente de a aborda această chestiune actuală şi, în acelaşi timp, provocatoare.

via EGCO.ro

imagine