Duminică, 27 ianuarie 2013 la orele 18.00, în Catedrala “Sfântul Nicolae” din Oradea, a avut loc încheierea Octavei de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor.

Au fost prezenţi reprezentanţi ai bisericilor: Romano-Catolice, Ortodoxe, Reformate, Greco-Catolice, Evanghelice-Lutherane, Penticostală Betania şi Penticostală Tabor, împreună cu credincioşii lor.

“În această octavă de rugăciune am lăsat la o parte prejudecăţile şi graniţele care de obicei ne înconjoară şi am încercat să căutăm acea punte de legătură care ne uneşte pe toţi creştinii, indiferent de confesiune”, mărturiseşte pr. Ovidiu Duma, paroh al Catedralei, unul din organizatorii evenimentului în Oradea.

Programul de rugăciune s-a desfăşurat în felul următor:

  • Vineri 18 Ian. – Biserica Ortodoxă (Biserica cu Lună);
  • Duminică 20 Ian. – Bazilica Romano-Catolică;
  • Luni 21 Ian. – Biserica Reformată;
  • Marţi 22 Ian. – Biserica Penticostală Tabor;
  • Miercuri 23 Ian. – Biserica Penticostală Betania;
  • Joi 24 Ian. – Biserica Evanghelică-Lutherană;
  • Duminică 27 Ian. – Biserica Greco-Catolică (Catedrala „Sfântul Nicolae”).

Celebrarea din această seară a avut în centru Cuvântul lui Dumnezeu care ne uneşte pe toţi creştinii. Împreună cu păstorii lor, au fost prezenţi creştini de la mai multe biserici din Oradea, iar cuvintele de învăţătură au fost rostite de către reprezentanţii confesiunilor prezente.

Momentul de rugăciune a fost animat de către Corul Catedralei “Sfântul Nicolae”, care, între cuvintele de învăţătură a cântat “Miluieşte-mă Dumnezeule” şi “Tatăl nostru”.

În cuvântul pe care l-a ţinut în această seară, PS László Böcskei, Episcopul romano-catolic de Oradea, a mărturisit că doreşte ca “aceste momente de comunitate să fie o încurajare pentru noi, ca rugăciunilor pentru unitate să le putem alătura tot mai mult şi faptele, gesturile unităţii şi frăţietăţii dintre noi. Puterea de convingere a mesajului creştinilor în această lume se află în lumina şi căldura cu care privim unii spre alţii!”

Transmiţând salutul Preasfinţitului Sofronie, Episcopul ortodox al Oradiei, pr. Laurenţiu Lazăr a rostit de asemenea un cuvânt de învăţătură, urmat fiind de reprezentantul Bisericii Evanghelice-Lutherane, pastorul Matias Attila, de reprezentantul Bisericii Penticostale Betania, pastorul Tiberiu Bulzan şi de reprezentantul Bisericii Penticostale Tabor.

PS Virgil Bercea, gazda acestei seri şi-a exprimat bucuria de a încheia împreună în Catedrala “Sfântul Nicolae” această Octavă de rugăciune, în ziua în care Biserica Universală celebrează Ziua memoriei Holocaustului.

Dorinţa celor prezenţi şi mai ales a celor care au vorbit, este aceea ca rugăciunea pentru unitatea tuturor creştinilor să nu se facă doar în aceste opt zile ci să continue pe întreg parcursul anului şi cu atât mai mult, fiecare să dea dovadă că rugăciunea se concretizează în faptele de frăţietate pe care trebuie să le facem toţi, ca dovadă a credinţei în acelaşi Dumnezeu iubitor.

Biroul de presă al Eparhiei de Oradea
via EGCO.ro

imagine

imagine

imagine