La 1 septembrie s-a încheiat a XII-a ediţie a pelerinajului anual care se face pe jos şi se întinde pe o distanţă de aproximativ 165 de km, între localităţile Şimleu Silvaniei şi Sighetu Marmaţiei.

La eveniment au participat peste 120 de tineri din mai multe zone ale ţării: Bihor, Sălaj, Satu Mare, Maramureş, Cluj, Bacău, Iaşi, Neamţ, dar şi din străinătate – Italia. De remarcat prezenţa unui grup numeros de copii foarte mici, între 9 şi 14 ani. Ca în fiecare an, scopul pelerinajului a fost de: rugăciune (zilnic Sfânta Liturghie, Rozariul, multe cântece religioase, devoţiuni şi „rugăciunea pentru Beatificarea Episcopilor Greco-Catolici morţi în faimă de martiri sub regimul comunist”), jertfă (suficient dacă ne gândim la cei peste 160 de km de mers pe jos prin soare sau ploi, căldura, renunţarea la somnul de dimineaţă, la internet, televizor, distracţii, la zece zile de vacanţă…), cinstirea episcopilor şi a tuturor victimelor comunismului, un salut şi o încurajare a comunităţilor parohiale pe unde trecem(încă mai sunt comunităţi încercate, care se roagă în condiţii improprii – capele improvizate sau chiar în stradă – Şişeşti, Maramureş) şi nu în ultimul rând pelerinajul este o provocare pentru TINE(RI).

Anul acesta a fost dedicat în mod deosebit cunoaşterii vieţii episcopilor care au murit în închisorile comuniste, învăţând de la ei că trebuie să fim tari în credinţă, fideli identităţii şi chemării primite prin botez, „Credinţa noastră este viaţa noastră” spunea Cardinalul Iuliu Hossu.

Întrucât pelerinajul s-a desfăşurat aproape în acelaşi timp cu Întâlnirea Mondială a Tinerilor de la Madrid, ne-am lăsat conduşi de mesajul Sfântului Părinte Papa Benedict al XVI-lea adresat tinerilor cu ocazia acestui eveniment.„Înrădăcinaţi şi întemeiaţi în Cristos, tari în credinţă” (Col 2,7).

Pentru întreg drumul nostru, care nu este unul ca oricare altul, ci un drum de credinţă, de convertire, de rugăciune şi jertfă, ne-am înarmat cu răbdare, dragoste, modestie, sobrietate şi credinţă. Pelerinajul s-a încheiat la Cimitirul Săracilor de la marginea Sighetului în data de 28 august. În ziua următoare, 29 august, când biserica sărbătoreşte Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, pelerinii au participat la Sfânta Liturghie ce se celebrează în incinta fostei închisori.

Pelerinajul din acest an a fost o reuşită, de aceea vrem să mulţumim Bunului Dumnezeu pentru vremea bună, pentru puterea pe care ne-a dat-o şi ocrotirea pelerinilor, ferindu-ne de incidente. Mulţumim Ierarhilor noştri pentru că au binecuvântat şi susţinut acest pelerinaj, în mod deosebit Preasfinţiei Sale Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, Congregaţiei „Don Orione” şi călugărilor săi, pr. Mihai Fechetă, pr. Florian Gui şi pr. Valeriano Giacomelli, călugăriţelor de la Beiuş, Maria şi Antonella, celorlalţi preoţi însoţitori, Ioan Aciu din Oradea şi Constantin Mureşan din Cehu Silvaniei, şi tuturor binefăcătorilor, preoţilor şi credincioşilor noştri, în mod deosebit cei din parohiile: Şimleu Silvaniei, Bădăcin, Zalău, Bocşa, Bocşiţa, Bulgari, Cehu Silvaniei, Ulmeni, Remeţi pe Someş, Mireşu Mare, Baia Mare, Şişeşti, Hărniceşti, Giuleşti, Vadu Izei, Şugău, Sarasău, Săpânţa, Sighetu Marmaţiei, precum şi parohiilor de provenienţă a pelerinilor şi familiilor lor.

Biroul de presă al Eparhiei de Oradea

imagine

imagine

imagine

imagine

imagine

via EGCO.ro