După ce a început prin a fi disponibilă virtual pe situl Editurii Presa Universitară Clujeană, cartea „Cercetarea lui «Isus istoric»: de la H. S. Reimarus la Joseph Ratzinger/Benedict al XVI-lea” scrisă de pr. Cristian Florin Sabău poate fi procurată acum ca și volum tipărit, grație Editurii Surorilor Lauretane din Baia Mare. „Cuvântul înainte” poartă semnătura PS Virgil Bercea, Episcop greco-catolic de Oradea-Mare, iar Prefața a fost alcătuită de către prof. univ. dr. Andrei Marga.

Cartea se propune ca o prezentare teologică a unui curent de studii asupra lui Isus, care, din sec. al XVII-lea, a însoțit și a animat istoria gândirii europene. Totul a început în 1774, când au fost date tiparului câteva din scrierile lui H. S. Reimarus, care insinuau că Isus „arăta” altfel decât a vrut dogma bisericească să îl zugrăvească. Aceste scrieri au pornit un val de studii și de cercetări ale unor autori ce mizau să îl poată reda pe Isus într-un mod cât mai obiectiv, autori care au căzut totuși într-o evidentă subiectivitate. De-a lungul timpului, curentul de studii asupra istoricității lui Isus a cunoscut momente de impas precum și altele de înflorire și de revizuire. În lucrarea sa, pr. Cristian Sabău reface întreagă această traiectorie.

La final, pornind de la faptul că Papa Benedict al XVI-lea (Joseph Ratzinger) a publicat în trei volume un studiu intitulat „Isus din Nazaret”, pr. Sabău parcurge trilogia papală întrebându-se dacă opera Pontifului german îl înscrie pe acesta între autorii curentului de cercetare a lui „Isus istoric” și dacă Ratzinger aduce sau nu ceva nou cu privire la Nazarinean. Concepută inițial ca teză de doctorat a autorului, mai pe urmă completată și adusă la zi, cartea pr. Cristian Sabău oferă o serie de informații și de răspunsuri teologice la câteva dintre marile întrebări cu privire la existența istorică a lui Isus precum și evaluări ale modului în care diferiți gânditori au abordat-o.

Biroul de presă al Episcopiei de Oradea
Eugen Ivuț
via EGCO.ro

imagine