Pregătirea Întâlnirii Mondiale a Familiilor 2018

Eparhia de Oradea

În perioada 1-3 iunie 2017 s-a desfășurat la Dublin prima etapă a pregătirii Întâlnirii Mondiale a Familiilor ce va avea loc în august 2018 în capitala Irlandei. Pe 1 iunie a avut loc o conferință dedicată familiei în contextul promovării, aprofundării și aplicării „Amoris Laetitia”. După rugăciunea de dimineață a urmat salutul Arhiepiscopului Diarmuid Martin de Dublin și președintele Întâlnirii Mondiale a Familiilor 2018.

Cardinalul Kevin Farrell, prefectul Dicasterului pentru laici, familie și viață, le-a vorbit delegațiilor diferitelor conferințe episcopale despre importanța mărturiei familiei creștine astăzi, despre legătură dintre pastorația familiei și comunitatea parohială, despre prioritatea pregătirii pentru căsătorie, promovarea și studiul documentului „Amoris Laetitia”, implicarea laicilor căsătoriți în pregătirea pentru căsătorie, prezentarea viziunii creștine despre căsătorie la toate vârstele și pregătirea pentru căsătorie ca doar o parte dintr-un drum mai lung de evanghelizare.

A urmat prezentarea programului dedicat căsătoriei și vieții de familie, program redactat după ani de studii și implicarea preoților și laicilor de către Conferința Episcopilor din Anglia și Țara Galilor. Acest program a fost prezentat de Episcopul Peter Doyle precum și de trei laice care au colaborat la dezvoltarea proiectului. Punctul central al acestui program se referă la 7 etape ale însoțirii spirituale a cuplurilor care se căsătoresc, pornind de la întâmpinarea de început cu ascultare și discernământ, continuând cu întâmpinarea în parohie, un curs de pregătire în parohie, aprofundarea relației cu parohia prin conversații și cateheze biblice și spirituale oportune, pregătirea pentru celebrarea propriu-zisă a căsătoriei, celebrarea căsătoriei și culminând cu viața cuplului căsătorit care implică atât bucurii cât și momente mai dificile.

Grupurile de discuții au plecat de la situația actuală din diferitele țări cu privire la pastorația familiei, continuând cu oportunitățile și speranțele pentru viitor, subliniindu-se importanța limbajului cât mai accesibil tuturor, implicarea laicilor alături de preoți în pastorația familiei, responsabilitatea comunității parohiale cu privire la pregătirea căsătoriei. În cadrul plenarei toate grupurile organizate pe diferite limbi au avut posibilitatea să expună concluziile. Episcopul Denis Nulty din Irlanda a prezentat concluziile conferinței.

Părintele Timothy Bartlett, secretarul general al Întâlnirii Mondiale a Familiilor 2018 împreună cu echipa sa au prezentat programul „Să vorbim despre familie, să fim familie”, programul care va cuprinde o parte dedicată studiourilor de televiziune cu dezbateri, o parte dedicată desenelor animate pentru copii, o parte dedicată evenimentelor live, precum și alte posibilități media. În Irlanda – și speră că și în celelalte țări – vor fi utile unui program catehetic care va începe în septembrie și va pregăti Întâlnirea Mondială din august 2018. Noul site dedicat marelui eveniment de anul viitor a fost prezentat de Teresa Menendez, iar aspectele organizatorice legat de evenimentul următor a fost prezentat de Anne Griffin, managerul general al întâlnirii. Ziua de 1 iunie s-a încheiat cu liturghia euharistică în care s-a adus mulțumire Domnului pentru lucrările din această zi.

În prima zi a conferinței un moment foarte important a fost lansarea imnului Întâlnirii Mondiale a Familiilor 2018, „O bucurie pentru întreg pământul”, compus de Efrem Feeley. Imnul a fost prezentat de pr. Timothy Bartlett, iar compozitorul împreună cu soția sa a fost felicitat de Cardinalul Farrell și de Arhiepiscopul Martin. Pe 2 iunie a avut loc vizitarea principalelor locații unde vor avea loc evenimentele Întâlnirii Mondiale a Familiilor precum și o Sf. Liturghie în biserica Colegiului Newman. Sâmbăta, 3 iunie, când în Irlanda sărbătorea pe Sf. Kevin, s-a vizitat vechea Mănăstire de la Glendalaugh.

Ca delegați din partea Bisericii Romano-Catolice din România au fost prezenți, pr. Felician Tiba, responsabil cu pastorația familiilor în dieceza de Iași, și pr. Fabian Măriuț, responsabil cu pastorația familiilor în Arhidieceza de București. Din partea Bisericii Greco-Catolice din România au participat pr. Mihai Tegzeș și pr. Mihai Vătămănelu OFMConv, responsabili cu pastorația familiilor în Eparhia de Oradea.

Departamentul pentru Pastorația Familiilor Oradea
via EGCO.ro

imagine

imagine

imagine

imagine

ComentariiExprimaţi-vă opinia