Prima Spovadă și Împărtășanie Solemnă la Oradea

Eparhia de Oradea

Duminică, 28 mai 2017, la Catedrala Sfântul Nicolae, din Oradea, elevii clasei a III-a A de la Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” și copiii din parohia Sfântul Nicolae au participat la Împărtășania lor solemnă în cadrul Sfintei Liturghii celebrate de către Preasfinția Sa Virgil Bercea. Sfânta Liturghie a fost deschisă de glasurile cristaline ale copiilor, care prin cântecul lor ne-au adus aminte că Isus bate la ușa sufletului fiecăruia dintre noi și El așteaptă cu răbdare ca noi să-i deschidem.

Prin povestioara pe care Preasfinția Sa a prezentat-o, celor mici și celor mari deopotrivă, am înțeles că doar împreună cu Isus suntem fericiți pentru că El ne dă speranță și toată iubirea Sa. Copiii au animat întreaga Liturghie iar momentul Împărtășaniei lor este de o importanță deosebită pentru întreaga comunitate și familie. Mulțumim celor care s-au implicat în pregătirea și susținerea lor!

prof. Ursu Krisztina, Popa Nicoleta
via EGCO.ro

imagine

imagine

„Lăsați copiii să vină la Mine și nu-i opriți, căci a unora ca aceștia este Împărăția lui Dumnezeu. Adevărat zic vouă: Cine nu va primi Împărăția lui Dumnezeu ca un copil nu va intra în ea.” (Luca 10, 14-15)

Din momentul în care intră în școala noastră, copiii iau contact cu viața spirituală. Liturghia copiilor din fiecare vineri, activitățile caritabile și cele de închegare a comunității, orele de religie, sunt doar câteva din pietrele de temelie ale formării lor. În fiecare an școlar, elevii clasei a III-a participă la un eveniment foarte important din viața lor. Este vorba despre Prima Spovadă și Împărtășanie Solemnă. În acest an a fost rândul nostru să ne bucurăm împreună de Sfintele Taine mai sus amintite.

Clasa noastră este formată din 28 de copii, 13 fete și 15 băieți, dintre care 27 au făcut Prima Spovadă și Împărtășanie Solemnă. Am început pregătirea din semestrul al II-lea, pentru a putea parcurge cu elevii atât partea teoretică, dogmatică, precum și cea practică, de concretizare a celor învățate prin jocuri și prin activități cu părinții. Responsabil cu această pregătire a fost pr. Paul Popa. Au lucrat după o carte specială pe care le-a oferit-o copiilor, „Pregătire pentru Prima Împărtășanie” și au parcurs teme ca: Despre Dumnezeu, Despre păcat, Poruncile, Sacramentele, Darurile Spiritului Sfânt. Fiecare pregătire cu pr. Paul însemna o parte teoretică urmată de jocuri pentru dezvoltarea unității grupului, a spiritului de echipă, a întrajutorării.

Noi, învățătoarele, am contribuit cu adaptarea activităților școlare la temele de pregătire. De pildă, am lucrat la centrul de citire texte cu conținut din Biblia copiilor, accesibilizat, pentru ca noile conținuturi să se asimileze mai ușor (Cele 10 porunci, Patimile lui Isus, Cina cea de Taină – Euharistia, Învierea lui Isus și altele). Toate activitățile școlare au avut puncte comune cu activitățile de pregătire pentru Împărtășanie: dezvoltarea empatiei, a toleranței, a dragostei față de aproapele și nu în ultimul rând cultivarea iertării.

Am rămas surprinse câți oameni din școala noastră ne-au sărit în ajutor pentru a-i pregăti pe copii cât mai bine: profesorul de religie, Traian Ostahie, i-a învățat toate răspunsurile la Sfânta Liturghie, precum și cântece religioase. Tot el i-a coordonat pe copii pe parcursul Sfintei Liturghii de duminică. Pr. Sorin Crăciun (părinte la clasă) a venit pe partea de sensibilizare a copiilor și de punere în practică a celor învățate, dar a și avut răbdarea să le asculte întrebările, temerile și să-i lămurească în plus pe partea de înțelegere a Sfintelor Taine.

Pr. Gavril Buboi, paroh la biserica greco-catolică Schimbarea la Față, din Oradea, biserică în care am celebrat Prima Împărtășanie, s-a ocupat de partea de pregătire a părinților pentru a conștientiza valoarea și amploarea acestui eveniment în viața copiilor și în viața familiei creștine. În cadrul ieșirii spirituale organizate la Holod în data de 15 mai, cu părinți și copii, pr. Buboi a ținut o cateheză cu părinții. Tot dânsul s-a ocupat de organizarea evenimentului în parohia sa, unde ne-a primit cu drag și cu un decor special și a pregătit diplome, cruciulițe și ulterior a oferit gustări copiilor după Liturghia de duminică, 28 mai. Părinții ne-au fost alături pe tot parcursul pregătirii, mulți dintre ei s-au spovedit și s-au împărtășit alături de copii.

La Liturghia în cadrul căreia copiii s-au împărtășit ne-am bucurat cu toții de prezența Preasfinției Sale Virgil Bercea. Acesta a rostit cuvântul de învățătură, le-a înmânat diplomele, i-a felicitat și i-a binecuvântat. Afecțiunea sinceră a copiilor pentru Episcop s-a văzut în îmbrățișările dezinvolte pe care aceștia i le-au oferit. Glasurile cristaline ale elevilor noștri au răsunat în biserica plină de lumină și de bucurie. Credincioșii, rudele, părinții, copiii au fost vizibil emoționați. Este un privilegiu să lucrezi și să înveți într-o școală în care formarea caracterului unui om devine obiectiv fundamental! Mulțumim lui Dumnezeu și tuturor celor care au fost alături de noi la acest eveniment de suflet!

prof. Maria Brisc și Luminița Abrudan
via EGCO.ro

imagine

imagine

ComentariiExprimaţi-vă opinia